24. srpna 2016

Senátoři ODS: Registr bankovních účtů je dalším příkladem „Velkého bratra“

Senátoři ODS odmítají další zásahy do soukromí lidí. Takovou nepřiměřenou intervencí do základních svobod je návrh ministerstva financí na zřízení registru bankovních účtů. Podle ODS se jedná o Velkého bratra. Občanští demokraté odmítají také další zbytečné zákony, které předkládá vláda. ODS má výhrady i k volebnímu zákonu, který obsahuje řadu hrubých chyb.

 
„Andrej Babiš je posedlý registry a evidencí, to má asi ze své minulosti. Nyní představil centrální registr bankovních účtů. Je to první krok k prolomení bankovního tajemství. Ministr financí považuje všechny za podezřelé a opět rozšiřuje koncept Velkého bratra. Andrej Babiš by si měl uvědomit, že román George Orwella 1984 byl myšlen jako varování, ne jako manuál vládnutí,“ řekla senátorka Veronika Vrecionová.
 
„Vznikají další zbytečné úřady, levice zavádí další a další zbytečné zákony. Senát je zahlcen, byrokratická džungle stále roste. Vláda novou legislativu předkládá, jen aby vykázala nějakou činnost,“ řekl předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera
 
„Senát bude projednávat volební zákon, který je velmi nekvalitně připraven, obsahuje spoustu chyb. Obávám se, že tyto všechny nedostatky nebude možné odstranit ani pozměňovacími návrhy. Vládní koalice bohužel odvedla velmi nekvalitní práci. Zvyšuje byrokracii a nepoctivým poskytuje možnosti zákon obejít. Rád bych také upozornil na posun při přípravě vyhlášky k zákonu o hospodaření energií. Senát při projednávání zákona již před více než rokem umožnil přijatým pozměňovacím návrhem ministerstvu průmyslu a obchodu vydat vyhlášku a zbavit tak povinnosti instalovat v bytech měřiče tepla tam, kde se to jejich obyvatelům nevyplatí. Po komplikovaných jednáních se nakonec zdá, že by připravovaná vyhláška měla zbavit povinnosti instalovat měřiče v bytech v těch bytových domech, které vykazují kvalitní tepelně-izolační vlastnosti. Považuji to za úspěch, který může desetitisícům bydlících ušetřit tisíce korun za zbytečný nákup měřičů tepla nebo jiných indikátorů,“ sdělil senátor Miloš Vystrčil.