20. července 2016

Alexandra Udženija, Jan Skopeček: Výjimky z EET nejsou řešením. EET je třeba zrušit

Alexandra Udženija: V poslední době se množí návrhy na výjimky z EET. Vláda dnes odmítla návrh Zastupitelstva Libereckého kraje, jež předložilo novelu zákona o EET, která by omezila jeho platnost pouze na plátce daně z přidané hodnoty. Ministr zemědělství Jurečka, jehož KDU-ČSL elektronickou evidenci tržeb hlasováním v Poslanecké sněmovně podpořila, z něj chce vyjmout farmářské trhy. Ministerstvo financí zvažuje odložení na začátek roku 2017. Beru tyto snahy o zavádění jednotlivých výjimek jako jasné potvrzení toho, co ODS říká po celou dobu: elektronická evidence tržeb je nesmyslná a nesystémová a její zavedení přinese mnohem více škody než užitku. Vláda jen šikanuje ty nejzranitelnější a nečiní nic pro to, aby vybírala více daní od velkých korporací. 

Vládní koalice by měla uznat svou chybu a od tohoto projektu ustoupit. Pokud to neudělá, ODS podnikne v následujícím volebním období všechny kroky, aby byl tento nesmysl zrušen. 

Jan Skopeček: Návrh Libereckého kraje na výjimku z povinnosti používat EET je širší a smysluplnější, než neuvěřitelně pokrytecké „náhlé“ prozření lidoveckého ministra Jurečky, který má jako člen socialistické vlády aktivní podíl na vzniku zákona o EET a následně z něj chce vyjímat pouze farmářské trhy. ODS namísto pouhých výjimek ze špatného zákona preferuje a bude i nadále usilovat o jeho kompletní zrušení. To je jediná racionální cesta, která nepoškodí český podnikatelský sektor a spotřebitele. Vyzývám vládu, aby namísto další zbytečné regulace a byrokratické zátěže ve formě EET začala s prací na zjednodušení komplikovaného daňového prostředí. Ubylo by tím možností k daňovým únikům a daňový výnos by vzrostl zcela přirozeně a bez šikany podnikatelů.