29. června 2016

Středočeský kraj rozděloval podle MF zakázky na právní služby v rozporu se zákonem

Středočeskému kraji vážně hrozí, že bude muset zaplatit milionovou pokutu za porušení zákona o veřejných zakázkách.

Vyplývá to ze Zprávy o výsledku přezkoumání hospodaření Středočeského kraje, jejímž autorem je ministerstvo financí. Důvodem možné sankce ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je skutečnost, že vedení kraje v loňském roce uzavřelo smlouvy či přímo objednalo právní služby v celkové výši téměř 10 milionů korun, přičemž tyto služby byly dle názoru kontrolní skupiny srovnatelné.

Ministerstvo financí tak vyslovuje vážnou pochybnost nad tím, že Středočeský kraj úmyslně rozdělil jednu velkou zakázku na dodávku běžných právních služeb tak, aby mohl pod zákonem stanovenou hranicí 2 miliony korun rozdělit služby mezi předem vybrané právní kanceláře.

„Tím se ovšem dostáváme do situace, kdy kraj nejenže porušil zákon, ale zároveň velmi pravděpodobně sám sebe ošidil, neboť je pravděpodobné, že při veřejné soutěži v tak velkém finančním objemu by obdržel výhodnější nabídku,“ říká krajský zastupitel Tomáš Havlíček.

Je rovněž zarážející, že analýzu právních vztahů, vypracování právního stanoviska, posouzení mezinárodní arbitráže a další právní kroky ve vztahu se společností MLADÁ RP s.r.o. zadal kraj opět takovou formou, kdy nelze doložit, jakým způsobem byl proveden výběr dodavatele právních služeb.

„ODS bude po vedení kraje požadovat, aby tyto právní posudky byly opozici poskytnuty tak, aby bylo možné posoudit jejich kvalitu. V případě, že kraj ve sporu se společností MLADÁ RP s.r.o. neuspěje, může to daňové poplatníky vyjít velmi draho,“ upozorňuje předseda kontrolního výboru Středočeského kraje Jan Skopeček.

Závěry Zprávy o výsledku přezkoumání hospodaření Středočeského kraje ovšem ukazují i na další závažné nedostatky a na porušování zákona. Kraj totiž podle výsledků šetření jako zadavatel na svém aktuálním profilu ve věstníku veřejných zakázek nezveřejňuje smlouvy uzavřené na veřejné zakázky malého rozsahu, jejichž cena je vyšší než půl milionu korun, jak mu ukládá zákon o veřejných zakázkách.

Z materiálu dále vyplývá, že vedení Středočeského kraje prakticky rezignovalo na tvorbu rozpočtových rezerv, z nichž by se hradily případné neočekávané náklady. Na mysli jsou pak zejména náklady vyplývající z případných soudních sporů. Zpráva upozorňuje, že kraj čelil minimálně dvěma rozhodnutím o navrácení dotace z důvodu porušení rozpočtové kázně, a to ve výši přes 30 milionů korun, a přestože rozhodnutí nebylo pravomocné, kraj se nijak nepřipravoval na skutečnost, že bude muset dotace skutečně vrátit.

„Chování kraje v případě tvorby rezerv příliš nerozumím. Je to mimořádně neodpovědný přístup. V případě nějaké neočekávané pokuty pak musí kraj škrtat jinde a vždy je to v neprospěch občanů kraje. ODS dlouhodobě požaduje zvýšenou tvorbu rezerv. Současné rezervy v řádu milionů či maximálně desítek milionů korun jsou oproti 17 miliardovému rozpočtu kraje absolutně nedostatečné,“ uzavírá krajský zastupitel za ODS Tomáš Havlíček.

Štítky: