25. května 2016

Nový guvernér ČNB dluží veřejnosti odpovědi na klíčové otázky

Prezident rrepubliky Miloš Zeman dnes jmenoval novým guvernérem ČNB Jiřího Rusnoka. Pro finanční trhy ani odbornou veřejnost není tato personální nominace žádným překvapením a díky zkušenosti Jiřího Rusnoka ze soukromé finanční sféry i z vládní exekutivy nevyvolává výrazné negativní reakce.

Před novým guvernérem ČNB ale bude stát řada velmi složitých a důležitých rozhodnutí, která významně ovlivní ekonomickou situaci naší země a našich občanů. Považoval bych za standardní, aby v souvislosti s nástupem nového guvernéra měla veřejnost elementární informace o jeho postojích ke klíčovým otázkám naší měnové politiky a aby ty byly, kromě politické blízkosti k Miloši Zemanovi, tím hlavním kritériem, které Jiřího Rusnoka na post guvernéra kvalifikovaly.

Jedná se především o otázku potencionálního přijetí eura v ČR, otázku exitu z režimu uměle, tedy netržně oslabeného kurzu koruny, který považuji za nešťastnou součást naší měnové politiky, a rovněž také jasný postoj k případným negativním úrokovým sazbám, o nichž někteří členové bankovní rady začali k mému nemilému zjištění vážně hovořit nahlas.

Před časem to byl právě Miloš Zeman, který jako kvalifikační kritérium nových centrálních bankéřů uvedl právě ambici rychle přijmout společnou evropskou měnu a ukončit i jím kritizované devizové intervence. Z rychlého přijetí eura se Miloš Zeman bohužel nevyléčil, jak ukazuje jeho další ohlášená nominace do bankovní rady v osobě Oldřicha Dědka. Je tragické, že ani vývoj reality kolem krize eura nedokáže prezidentův názor změnit. Jasné odpovědi nemáme ani od nového guvernéra v otázce konce uměle oslabovaného kurzu české koruny a potencionálního nebezpečného experimentu s negativními úrokovými sazbami.

Budoucí měnová politika tak se Zemanovými členy bankovní rady přináší další otazníky a nejistotu, což není nic dobrého pro tuto zemi.
Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS