28. dubna 2016

Miloš Zeman svou návštěvou Babišovy farmy schvaluje zneužívání dotací

Dnešní mimořádnou návštěvu prezidenta Zemana na farmě Čapí hnízdo nelze vnímat jinak, nežli jako souhlasný postoj hlavy státu s podezřelými okolnostmi ohledně financování tohoto projektu v majetku „někoho z holdingu“.

 
Myslím, že i ti, kteří dříve pochybovali, nemohou být po jakešovském vystoupení Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně na vážkách. Ministr financí se totiž de facto přiznal k obcházení dotačních pravidel. Je proto zarážející, že i přes tyto zjevné pochybnosti přijal Miloš Zeman pozvání na farmu Čapí hnízdo. Chce tak zřejmě svého nového spojence Andreje Babiše před lidmi náležitě očistit nebo dokonce vybílit. Vážnost a důstojnost prezidentského úřadu tím ale znovu trpí.
 
Je zřejmé, že Miloš Zeman staví své politické spojenectví s ministrem financí a oligarchou v jedné osobě nad základní principy demokratické politiky. Stává se tak první hlavou státu v Evropě, která otevřeně schvaluje podivné zacházení s dotacemi. Bohužel, oba pánové se v boji za očištění Čapího hnízda schovávají za opuštěné děti z Klokánků. To je nejen mimořádně populistické, ale především zoufale zbabělé. 
 
Celá kauza farmy Čapí hnízdo dokonale ilustruje, jak zneužití dotačních programů EU poškozuje zájmy společnosti a deformuje konkurenční prostředí. Dotace se bohužel staly i kořistí těch, kteří je vůbec nepotřebují.
 
Mgr. Martin Kupka

místopředseda strany
uvolněný starosta obce
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení