25. dubna 2016

Hospodářská politika Středočeského kraje odporuje zdravému rozumu

V Praze dne 25.4.2016: Poměrně dobré hospodaření Středočeského kraje v uplynulém roce není podle názoru zastupitelského klubu ODS ani tak způsobené promyšlenou ekonomickou politikou Rady kraje, jako spíše ekonomickým růstem a tím i vyššími příjmy ze státního rozpočtu. Opakujícím se problémem je nevyčerpání prostředků na investice, což svědčí o neschopnosti vedení kraje dobře plánovat a realizovat investiční projekty.

Co ovšem považujeme za trestuhodné, to je fakt, že v rozpočtovém výhledu na další roky počítá kraj s růstem běžných výdajů, zatímco investice mají stagnovat. To je mimořádně špatná politiky a ODS by v takovém případě prosazovala přesný opak.

Na dnešním zastupitelstvu také navrhujeme pozměňující návrh k přerozdělení přebytku hospodaření. Vzhledem k důležitosti středoškolského vzdělávání pro další rozvoj kraje navrhujeme přesunout částku 10 milionů korun do kapitoly Školství, mládeže a tělovýchovy, konkrétně pak na reprodukci majetku příspěvkových organizací, jako jsou kupříkladu právě střední školy. Tato rozpočtová kapitola je podle našeho názoru dlouhodobě podceňovaná. Pro ODS je ovšem prioritou.

Dále pak navrhujeme navýšit příspěvky na hospodaření lesů o 3,1 milionu korun a navýšit Povodňový fond na zadržování vody v krajině o 5 milionů korun, protože se nedostatek vody v krajině stává poměrně vážným problémem.

Štítky:
tisková zpráva