8. února 2016

Středočeský kraj přijde vlastní vinou téměř o 100 mil Kč

Na základě skutečného stavu dokončovaných projektů Středočeského kraje, které byly financovány z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Čechy, je jisté, že Středočeský kraj bude muset zaplatit ze svého rozpočtu částku téměř 100 mil Kč. Důvodem je zpoždění s dokončením akcí.

„Vzhledem k tomu, že 8 akcí financovaných z Regionálního operačního programu nebylo dokončeno do konce roku 2015, bude muset Středočeský kraj uhradit v tomto roce ze svého rozpočtu dalších 96,8 mil Kč a to nad rámec své spoluúčasti,“ říká místopředseda finančního výboru Ing. Tomáš Havlíček.

Klub krajských zastupitelů ODS přitom již několik let kritizuje špatnou úroveň přípravy projektů a neustálé přesouvání investic z jednoho roku do dalšího.

“Nečerpání investic v roce, ve kterém jsou vyčleněny prostředky v rámci rozpočtu, zbytečně brzdí ekonomiku. Nemyslíme si, že by měly být občané a firmy nejen ve Středočeském kraji poškozeny za to, že kraj není schopen dokončit akce v plánovaných termínech. Tento trend je bohužel dlouhodobý, ale pokud se jedná o vlastní zdroje kraje, pak není dopad takový, jako je tomu v tomto případě, kdy bude muset Středočeský kraj omezit některé výdaje ze svého rozpočtu ve výši 96,8 mil Kč, aby dofinancoval předmětné akce. Ve schváleném rozpočtu pro rok 2016 je totiž rezerva pouze ve výši 11,2 mil Kč, což je v porovnání s výdaji ve výši 19,3 miliard opravdu směšná položka. Podcenění stanovené výše rezervy dlouhodobě kritizujeme a teď se ukazuje, že jsme měli pravdu,“ uvedl předseda kontrolního výboru Ing. Jan Skopeček.

„Budeme chtít vědět, kdo konkrétně nese odpovědnost za nedokončení jednotlivých projektů. Tato informace při posledním jednání finančního výboru nezazněla s tím, že důvody nedodržení termínů budou řešeny v rámci interního auditu,“ doplnil místopředseda finančního výboru Ing. Tomáš Havlíček.