2. února 2016

DPH: názorový obrat Andreje Babiše

Ministr financí Babiš přišel s novým vysvětlením, jak je to se snížením DPH u piva – je to jen první, ne jediná položka. Zároveň ale přiznal, že pivo si vybral jako dobrý marketingový trik, jak zpopularizovat elektronickou evidenci tržeb. Opozice to vidí jinak – návrhy označuje za čirý populismus a projev předvolební kampaně. Bude se tedy s DPH hýbat ve velkém? A může si to rozpočet dovolit, když už teď žije vláda na dluh? O tématu hovořil v Událostech, komentářích ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout v archivu ČT24.


David BOREK, moderátor:

Daňová kreativita ministra financí pokračuje a nejen ministra financí. Andrej Babiš uvažuje o nižší dani z přidané hodnoty, místo tří sazeb jen dvě, ve výši 10 a 21 %. Jsme svědky předvolebního marketingu a dává to ekonomicky smysl? 
 

David BOREK, moderátor:

Do našeho vysílání teď zapojme také ekonomického experta ODS Jana Skopečka. Vítejte, hezký večer. 



Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:

Hezký dobrý večer. 


David BOREK, moderátor:

Vrátíme se nejprve k té daňové kreativitě. Tohle, a teď si můžeme poslechnout, řekl dnes váš předseda Petr Fiala na ty nejnovější daňové návrhy. Pojďme si ho poslechnout.


Petr Fiala, předseda ODS (záznam): 

Andrej Babiš se chová jako před pár lety sociálnědemokratický lídr Jiří Paroubek. Slibuje všechno všem, mění názory ze dne na den. Současná vláda nemá žádnou vizi a představu o tom, kam by měla Česká republika směřovat. Překotné a stále se měnící návrhy ministra financí tuto tezi jenom potvrzují. 


David BOREK, moderátor:

Pane Skopečku, já bych pochopil tento ostře opoziční výrok v pátek, kdy se řešilo to selektivní pivo, tedy snížení DPH jenom na jednu komoditu nebo na jeden tovar, ale upozorňuji, že Andrej Babiš říká, že by Česko mohlo směřovat k dvěma sazbám DPH, a to už je systémová věc, nebo i na toto platí ta vaše kritika, kterou říkal Petr Fiala? 


Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:

Podívejte se, je to přece Andrej Babiš, který zavedl v roce 2014 třetí sazbu. Se třetí sazbou přišel Andrej Babiš a jeho ministerstvo. A pokud dneska říká, že chce dvě sazby zpátky, tak se musíme ptát, proč v roce 2014 zaváděl třetí sazbu? Já si myslím, že takto se s daňovým systémem zacházet nemá, že to je jednoznačně chyba a přispívá to k té složitosti a nepřehlednosti daňového systému. Já jenom připomenu, že podle Světové banky je náš daňový systém, co se týče složitosti, až na 122. místě ze 189 zemí, a tato lidová tvořivost a podle mě na tom vidíme, že se blíží krajské a senátní volby, tak takováto lidová tvořivost, kdy ze dne na den do té snížené sazby mají přibývat další a další položky, ukazuje jenom na to, že současná vláda nemá vůbec promyšlenou daňovou a rozpočtovou politiku. 


David BOREK, moderátor:

Na druhou stranu rád bych připomněl, že daně jsou bytostné politikum, a když používáte slovo lidová tvořivost, no, ano, my jsme stát s všeobecným volebním právem, zástupci lidu sedí ve sněmovně a prostě vymýšlejí, co s daněmi. To je přece normální věc. Co je na tom tak skandálního? 


Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:

Samozřejmě, parlament si může odhlasovat, že v noci je světlo a ve dne tma, a přesto asi víme, že to není realita. Každopádně samozřejmě parlament jako suverén může sazby měnit ze dne na den, každý den může pohybovat sazbou DPH, ale myslím si, že to tvrdě dopadne na ekonomický systém, na podnikatele, na občany a že není v zájmu České republiky a nikoho, ani občanů, ani podnikatelů, aby se sazby měnily ze dne na den, aby docházelo ke změnám bez jakéhokoliv promýšlení a navazujících změn a podobně. Myslím si, že to je hloupost a že to ekonomice pouze uškodí. Kdyby Andrej Babiš myslel skutečně vážně, že chce snížit daně, tak mu připomenu, že v Poslanecké sněmovně už několik měsíců leží návrh na snížení základní snížené sazby o jeden procentní bod a je to právě reakce na to, že současná vláda zrušila Nečasovu důchodovou reformu,  kvůli které právě k tomu zvýšení o jeden procentní bod za vlády ODS došlo. Čili, pokud by Andrej Babiš skutečně myslel vážně, že chce snižovat daně, tak mohl na tento návrh přistoupit. A koneckonců ODS navrhuje i rušení zbytečných daní jako je silniční daň a daň z převodu nebo nabytí nemovitosti a tímto způsobem se podle mého názoru můžeme dopracovat k tomu, že náš systém bude skutečně jednodušší. Ale systém se určitě nestane jednodušším, pokud budeme do snížené sazby DPH každý den dávat tu potraviny, tu jiné položky. To skutečně není systémová daňová politika. 


David BOREK, moderátor:

Dobře, ale dejme tomu, že někdy v létě se koalice rozhodne i po tlaku lidovců, že pokud se bude hýbat s daněmi, tak to bude systémovější, nebudou to selektivní, nebude to jedna, dvě selektivní položky, v takovém případě by ODS byla připravená to podpořit? 


Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:

Dneska říkat, jestli podpoříme v létě, pokud přijde vláda v létě s nějakými systémovými návrhy, to je opravdu předčasné. V tyto dny vidíme skutečně chaotický způsob jednání v rámci koalice, kdy každá strana přidává do toho pomyslného dortu, který vaří pes a kočička nejrůznější možné komodity, takže dneska se vyjadřovat k tomu, co bude vláda dělat v létě, je skutečně předčasné. My jako ODS prostě navrhujeme a v Poslanecké sněmovně je náš návrh na snížení základní i snížené sazby o jeden procentní bod. Kritizovali jsme, že vláda přistoupila k třetí sazbě DPH, která dále komplikuje daňový systém a náš konečný cíl je jednotná sazba na úrovni 15 %, což je podle mého názoru pro ekonomiku úplně nejlepší varianta a o tu se samozřejmě budeme snažit a budeme se snažit přesvědčovat veřejnost, že to je ta správná změna, kterou si náš daňový systém zaslouží. 


David BOREK, moderátor:

Jan Skopeček, ekonomický expert ODS. Děkujeme. Na shledanou. 


Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:

Děkuju za pozvání. Hezký večer. 

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS
předseda regionálního sdružení