28. ledna 2016

ODS: Vláda je v poločase. Vystavili jsme jí vysvědčení

Kabinet Bohuslava Sobotky vládne dva roky. Občanští demokraté vládě vystavili vysvědčení. Jedničky vláda dostala za šikanu aktivních a pracovitých lidí, omezování osobních svobod a narůst byrokracie. Výborně také zavádí socialismus. Kabinet podle ODS propadl z rušení zbytečných daní, zjednodušování daňového systému.

 
„Vláda je v poločase, už se nemůže vymlouvat na minulost, i když to stále ráda dělá. Je možné ji hodnotit, i když vlastně není moc za co. Během uplynulých dvou let vláda zavedla podivný systém, kdy premiér Sobotka tiše toleruje podporu byznysu A. Babiše, ten na oplátku dodává hlasy pro schvalování socialistických opatření ČSSD. Mohu jmenovat řadu konkrétních příkladů: zrušení zdravotnických poplatků, zrušení důchodové reformy bez alternativy, omezení výdajových paušálů, 3 sazby DPH, kontrolní hlášení DPH, EET, zákaz kouření, povinné reflexní vesty, povinná mateřská škola, špatný zákon o EIA, který omezil stavby silnic, kontrola kotlů v domácnostech. Vláda tak zavádí socialismus, který v minulosti tolikrát selhal. Omezuje svobodu a bere peníze slušným a pracovitým lidem. Občany vystavuje nebezpečí, když odmítá účinně řešit migrační krizi. Vláda strká před problémy hlavu do písku a čeká, že se vyřeší samy nebo že je vyřeší někdo v Bruselu. Za vše výše uvedené si vláda nezaslouží na vysvědčení nic jiného než nedostatečnou," řekl předseda ODS Petr Fiala
 

vysvědčení Sobotkově vládě


Občanští demokraté také kritizují nekompetentnost ministra dopravy: „Po dvou letech nepohnula vládní koalice se soutěží na mýto ani o krok. Ministři ANO opakovaně mění názory a zvolené postupy. Výsledkem a poslední kapkou bylo zrušení výběru poradenské firmy na mýtný systém, kterou Ministerstvo dopravy vybralo nezákonně formou jednacího řízení bez uveřejnění. Odmítáme toto chaotické a amatérské řízení resortu a vyzýváme pana premiéra, aby problém mýta začal neprodleně řešit. Situace je opravdu alarmující, hrozí, že stát příští rok žádné mýto vybírat nebude. To by znamenalo obrovský výpadek v rozpočtu, na nové silnice by bylo méně peněz. Chybu přiznává už i Ministerstvo dopravy, když ve svém oficiálním materiálu tvrdí, že výběr mýta bude možné svěřit pouze společnosti Kapsch, protože nelze stihnout výběrové řízení. Příprava tendru se tedy za dva roky neposunula ani o píď. Jde o mimořádnou situaci, proto jsme svolali mimořádnou schůzi Sněmovny,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.