24. listopadu 2015

Evropská komise chce za Paříž „potrestat“ legální držitele zbraní

V reakci na teroristické útoky v Paříži navrhla Evropská komise podstatné zpřísnění směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní. Návrh by se jen v České republice dotkl desetitisíců sportovních střelců, kteří vlastní zbraně legálně a podléhají přísné kontrole a evidenci.

Především chtějí komisaři zakázat civilním osobám vlastnit zbraně, které se podobají vojenským, ale jsou nevratně upraveny tak, aby mohly střílet jen jednotlivě. Desetitisíce českých majitelů takto upravených zbraní, jejichž cena mnohdy přesahuje sto tisíc korun, by je musely bez náhrady odevzdat ke zničení.

To, co Evropská unie ve skutečnosti zanedbala, není přísná evidence legálně držených zbraní, ale nelegální obchod se zbraněmi. Jednou ze zemí, kde se zločinci mohou vyzbrojit poměrně snadno, je například Belgie. Komise se možná chce části veřejnosti zalíbit, ale „potrestání“ majitelů legálně držených zbraní rozhodně teroristickým útokům nezabrání. Je proto nutné zaujmout jasný postoj a navrhovanou směrnici odmítnout!

Mgr. Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR