24. listopadu 2015

ODS: Omlouváme se Bohuslavu Sobotkovi, kterého jsme označili za nejhoršího ministra financí. Andrej Babiš ho předčil

Občanští demokraté našli v návrhu státního rozpočtu prostor pro úspory, zároveň chtějí více peněz pro obranu a školství. V souvislosti s útoky v Paříži ODS trvá na přijetí nových bezpečnostních opatření.

 
Občanští demokraté již v prvním čtení kritizovali návrh státního rozpočtu, který plýtvá penězi a rezignuje na dlouhodobější strategii. „Mysleli jsme si, že nikdo nemůže sestavit státní rozpočet hůř než Bohuslav Sobotka, když byl ministrem financí. Omlouvám se mu. To, co předvedl Andrej Babiš, je paskvil. V době hospodářského růstu rozhazuje peníze, místo toho aby investoval. Pokud by takto řídil Agrofert, brzy by zkrachoval. Také jsme slíbili vládě, že nebudeme jen kritizovat, ale najdeme konkrétní úspory. Zmíním například 10 miliard, které chce vláda vyhodit oknem, když chce přijmout tisíce nových úředníků,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
„Prošli jsme jednotlivé kapitoly a přicházíme s konkrétními návrhy jak uspořit až 30 miliard. Příkladem může být snížení podpory pro agropotravinářský komplex až o 1,5 miliardy nebo omezení dotačních titulů soukromým subjektům, které jsou napojeny na státní rozpočet. Tam se dá ušetřit až 10 miliard,“ doplňuje poslanec Adolf Beznoska.
 
ODS zároveň kritizuje i fakt, že se vláda chystá některé oblasti podfinancovat. „V souvislosti s imigrační krizí čelíme bezpečnostnímu riziku. Vláda ale situaci podceňuje, když nedává dost peněz na obranu. Česká republika neplní své závazky vůči spojencům, což je v současné bezpečnostní  situaci nezodpovědné. Proto chceme přidat obraně 2 miliardy korun. Stejně nepochopitelné je v době ekonomického růstu snížení peněz pro vysoké školy. Terciární vzdělávání je pro konkurenceschopnost naší země důležité, ministerstvo financí by mělo chybějící miliardu pro univerzity najít,“ říká předseda ODS Petr Fiala.
 
Občanští demokraté dále trvají na nekompromisním přístupu vůči ilegálním imigrantům. „Útoky v Paříži ukázaly, že bezpečnostní opatření nejsou dostatečná. Vyzýváme vládu, aby se připojila k iniciativě vlády Polské republiky na přehodnocení dohody EU o přerozdělení uprchlíků. Brusel, místo aby řešil problémy, vymýšlí pod záminkou bezpečnosti nesmysly. Příkladem je snaha Evropské komise zneužít současnou situaci k celounijnímu zákazu držení poloautomatických zbraní. Jsme přesvědčeni, že platná česká legislativa bezpečnostní a právní podmínky držení těchto zbraní upravuje zcela dostatečně. Útokem na legální držitele se nesníží počet nelegálních zbraní ani bezpečnostní riziko,“ říká Petr Fiala.