22. září 2015

Tisková zpráva k jednání Zastupitelstva Středočeského kraje dne 22. září 2015

1. Klub krajských zastupitelů ODS předložil návrh na ukončení proplácení zdravotnických poplatků za návštěvu pohotovosti ve zdravotnických zařízeních ve vlastnictví Středočeského kraje. Zdravotnický regulační poplatek za využití lékařské či zubní pohotovosti má přitom svoje opodstatnění, což potvrzuje i rozhodnutí současné levicové vlády o ponechání právě tohoto typu poplatku. Kromě finančního přínosu pro zdravotnická zařízení má tento poplatek především zamezit zneužívání lékařské a zubní pohotovosti na místo návštěvy lékaře ve standardních ordinačních hodinách. Středočeský kraj je jediný, kdo v tomto ohledu nerespektuje platnou legislativu ČR.

2. Klub krajských zastupitelů ODS vyzval hejtmana Středočeského kraje, aby v souvislosti se stávající migrační krizí začal pravidelně informovat zastupitele Středočeského kraje a starosty o vývoji a dopadu migrační krize ve vztahu ke Středočeskému kraji a jeho městům a obcím. I z důvodu rostoucích obav veřejnosti z migrační krize bychom měli být pravidelně informováni o počtu zadržených migrantů na území Středočeského kraje, situaci v jednotlivých okresech, využití kapacity v zařízení v Bělé pod Bezdězem apod. V případě vyostření migrační krize by pak mohly jednotlivé samosprávy reagovat díky větší znalosti mnohem flexibilněji.

3. V souvislosti s projednáváním materiálu Čerpání rozpočtu Středočeského kraje za I. pololetí roku 2015 upozornili zastupitelé ODS na nízké využití rozpočtovaných prostředků na investice. Opakuje se tak dlouhodobá záležitost, kdy kraj nedokáže vyčerpat rozpočtované prostředky na investice a ve velkém objemu je přesouvá na další rozpočtová období. Důsledkem toho je zpomalení rozvoje a ekonomického růstu Středočeského kraje.

Štítky:
tisková zpráva