20. srpna 2015

ODS: snížit DPH a zrušit silniční daň. Rozumné návrhy vláda odmítá

Vláda dnes zamítla návrhy občanských demokratů na snížení sazeb DPH na 19 % a 14 % a zrušení silniční daně. Jedná se přitom o opatření, která by přímo podpořila ekonomický růst.

 
„K zvýšení DPH došlo proto, aby mohla být financována penzijní reforma. Levice ale reformu důchodů odmítla, zrušila druhý pilíř, aniž by přišla s alternativou. K vyšším sazbám DPH tedy není důvod, ekonomika navíc roste, daně je potřeba snižovat. Vláda nadále zbytečně vytahuje peníze z kapes lidí, aby mohla neodpovědně utrácet,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.
 
ODS ve svém programu slíbila rušení zbytečných daní, tedy takových, na kterých stát vybere jen málo, jsou navíc často spojeny s náročnou administrativou a občany zbytečně šikanují. Po návrhu na zrušení daně z nabytí nemovitosti chtějí občanští demokraté zrušit i silniční daň. „Provoz auta je již zdaněn spotřební daní, dálniční známkou, mýtem. Není tedy důvod chtít další poplatky. Výběr silniční daně je navíc spojen s přebujelou byrokracií: stát potřebuje 600 úředníků, ti stojí ročně 400 milionů korun, do státní kasy přitom přiteče jen 5 miliard korun. Stačí, aby vláda přestala plýtvat: vždyť jen letos utratí na provozních výdajích o 10,5 miliardy více,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura
 
„Chceme zjednodušit daňový systém a usnadnit život pracovitým lidem. Levicová vláda se chová neodpovědně, když odmítá rozumné návrhy jenom proto, že s nimi přichází opozice,“ uzavírá Petr Fiala.