23. července 2014

Zvýšení minimální mzdy ohrozí tisíce zaměstnanců

Občanská demokratická strana ve středu varovala před tím, že navýšení minimální mzdy o 700 korun, které vyměnilo hnutí ANO s ČSSD za nominaci Věry Jourové na eurokomisařku, ohrozí ztrátou zaměstnání tisíce lidí. „Práce v Bruselu pro jednoho člověka vyměněná za hrozbu ztráty zaměstnání tisíců lidí, to není dobrá výměna,“ zdůraznil Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany.

„Navýšení minimální mzdy bude znamenat velké komplikace pro naše podnikatele a ohrozí ty nejslabší na pracovním trhu – nízko kvalifikované zaměstnance, mladé lidi bez praxe, nebo například zdravotně handikepované,“ říká Petr Fiala. „Levicová vláda ráda dává za vzor skandinávské země. Ale ty minimální mzdu nemají. A připomínám, že země bez minimální mzdy vykazují nižší nezaměstnanost,“ dodává Fiala.

„Navýšení minimální mzdy je velmi asociální opatření. V České republice existují poměrně velké regionální rozdíly v zaměstnanosti i v průměrné mzdě – v Praze takové navýšení nemusí znamenat problém, ale kupříkladu v Karlovarském kraji je minimální mzda už na úrovni 40 procent mzdy průměrné, a takové navýšení bude pro podnikatele a nejohroženější sociální skupiny devastující. ODS bude nadále vystupovat proti minimální mzdě tak, jak si to ostatně myslí drtivá většina ekonomů, a bude nadále bránit ty nejslabší na pracovním trhu,“ vysvětluje Jan Skopeček, ekonomický expert ODS.