18. března 2014

Na Krymu jde i o naši budoucnost

ODS bude podporovat tvrdý postup vlády České republiky vůči agresivní politice putinovského Ruska. Je povinností všech demokraticky smýšlejících občanů odsoudit kroky Ruska vůči Ukrajině. Současný vývoj potvrzuje správnost dlouhodobé zahraniční a obranné politiky ODS založené na silné euroatlantické vazbě.

 
Demokratické země se musejí jasně postavit rozpínavé politice připomínající postupy SSSR. Dnešní svět není bezpečný, dlouholetý evropský mír je historicky výjimečný a udržíme ho jen tehdy, budeme-li aktivně bránit svoji svobodu společně s našimi spojenci v NATO a budeme-li dostatečně silní na to, abychom měli respekt našich soupeřů.
 
Vladimír Putin svými dnešními slovy o "referendu odpovídajícímu mezinárodnímu právu" potvrdil, že se vydal na nebezpečnou cestu porušování dosavadního mezinárodního řádu, a že se nemusí zastavit na Krymu. Postup, který Rusko uplatňuje, je nepřijatelný, musíme ho odmítnout a musíme všemi způsoby zabránit tomu, aby mohl být zopakován jinde. 
 
Česká republika tomu nesmí pouze přihlížet. Tady už nejde "jen" o Ukrajinu nebo o Krym, jde o nás. 
 
Nebudeme-li silní a nebudeme-li jasně dávat najevo svoje zájmy, tak budeme vystaveni riziku, že jiné velmoci budou opakovaně zkoušet, kam až jim demokratický západ dovolí jít.