23. října 2014

Jestli premiér v Bruselu ustoupí, zasadí ekonomice další ránu

Klíčový summit pro českou energetiku a průmysl začíná dnes v Bruselu. Šéfové států osmadvacítky na něm mají řešit hlavně podobu klimatické politiky Unie do roku 2030. "Rozhodně není v českém zájmu, aby se Evropa pouštěla do dalšího navyšování závazků," myslí si místopředseda ODS Evžen Tošenovský.

 
Na stole je zatím návrh snížení emisí CO2 do roku 2030 o celých čtyřicet procent, sedmadvacetiprocentní podíl obnovitelných zdrojů nebo snížení spotřeby elektrické energie o třicet procent. 
 
"Pro průmysl i ceny energií pro podniky a domácnosti je toto skutečně zásadní rozhodnutí, které může na léta poznamenat naši konkurenceschopnost na evropských a světových trzích," dodává Evžen Tošenovský. "Jestli premiér Sobotka v Bruselu ustoupí a kývne na další podporu OZE nebo třicetiprocentní snižování spotřeby, měli by se lidé připravit na podstatné zdražení elektřiny."
 
Jak připomíná Tošenovský, už nyní se povinné dotace pro výrobce "zelené" elektřiny vyšplhaly jen v České republice na více než 40 miliard korun ročně. Zatímco běžná domácnost na ně doplácí zhruba stokorunou měsíčně, u lehkého průmyslu jde již o 36 tisíc korun. Těžký průmysl musí fotovoltaiku a větrné elektrárny podporovat zhruba dvěma miliony korun měsíčně. Podle ODS je evropská klimatická politika neúnosně drahá a navíc bez účasti dalších průmyslových mocností neúčinná. Státy EU se totiž na celosvětových emisích CO2 podílejí jen přibližně jedenácti procenty.
 
"Poslední dobou sílí signály, že vláda nakonec uhne, aby ‚nedělala potíže‘. Pochybuji, že má vůbec spočítané dopady jednotlivých závazků na rozpočet a na životní úroveň v České republice," říká Evžen Tošenovský.
Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.

poslanec EP
místopředseda ODS