22. září 2014

Že je ODS mrtvá? Ne. My hrajeme na vítězství!

Rozhovor s Martinem Štěpánkem v dnešní MFD.

Že je ODS mrtvá? Ne. My hrajeme na vítězství


OSTRAVA V komunální politice se jako člen ODS pohybuje už dlouho, poprvé je však Martin Štěpánek volebním lídrem v Ostravě. Chce být primátorem. To, že jeho stranu podle předvolebních průzkumů čeká propadák, si nepřipouští. 

- Nejdéle jsou vidět vaše billboardy s heslem Odmítám byznys s chudobou a adresou webové stránky, kde lze najít petici proti ubytovnám. Lidé ale špičkují, že na fotografii máte hodinky za statisíce. 

Taky to slýchám. Je to nesmysl. Jsou to hodinky, které jsem koupil přes internet za cenu odpovídající mému platu. Rozhodl jsem se, že na naší facebookové stránce vyhlásím jejich dražbu. Pokud za ně někdo dá třeba sto tisíc, slibuji, celý rozdíl mezi pořizovací cenou a ziskem dám na charitu. A nebude to málo. 

- Proč jste svou kampaň začal právě tématem ubytoven? 

Protože je to problém, který lidi nejvíc pálí. Vnímáme to při osobních debatách s voliči. Petici podepsalo v ulicích kolem 1 500 lidí, ale podporovatelů na internetu už jsou přes čtyři tisíce. Jen v Ostravě máme na 40 ubytoven, v nichž žije 6 až 10 tisíc lidí. My je chceme částečně zrušit a částečně regulovat – dostat pod přímou kontrolu obcí, podmínit jejich fungování poskytováním sociálních programů a zpřísnit stavební i hygienické normy. Stát jen v našem městě vyplatí letos na doplatcích za bydlení asi 350 milionů. My chceme změnit podmínky financování – omezit výši doplatků tak, aby vlastníci ubytoven nemohli dostávat dvacet tisíc korun za početnou rodinu, která se tísní v jednom nebo dvou pokojích. 

Že je ODS mrtvá? Ne. My hrajeme na vítězství 

- To ale není v kompetenci města, proč jste už dávno nežádali poslance, ať změní zákony? 

Říkali jsme jim to, ale dokud to nebyl velký problém, nevnímali to jako prioritu. Vše graduje až v posledních dvou letech. Přeplněné ubytovny s sebou přinášejí řadu negativních jevů, lidé jsou naštvaní a rostou náklady státu. 

- Jako radní Ostravy jste k tomu sami přispěli tím, že jste neřešili třeba problém Přednádraží a sociální pracovníci pak posílali lidi na ubytovny. 

Město nemůže řešit problémy soukromých domů za jejich vlastníky. Máme vlastní program sociální inkluze, který počítá se začleňováním lidí ze sociálně vyloučených lokalit do společnosti. Zatím jsme na to nemohli čerpat evropské fondy, ale i tak už máme k dispozici prvních 16 bytů, ve kterých žije asi 70 lidí. Dostali byt s podmínkou, že musí přijmout nabídnutou práci, posílat děti do školy... 

- Pár bytů nic neřeší. Jen v Moravské Ostravě je kolem 300 volných obecních bytů. Mnohé jsou sice zničené, ale kdybyste obsadili obyvatelnou část a úřad pobíral příspěvky od státu, které tečou vlastníkům ubytoven, získalo by město peníze na opravy těch dalších a lidé důstojnější bydlení. 

My ale nechceme podporovat tenhle byznys. Chceme, ať skončí. Rozumím argumentu městských obvodů, že nechtějí přidělovat byty neplatičům. Jak by k tomu přišli ti ostatní? Přidělit byt a nic neřešit, to je špatně. 

- Vaše další téma je velká Ostrava – druhé největší město. Jak Ostrava přeskočí Brno, když počet obyvatel klesá? 

Chceme, ať o tom lidé diskutují. Ostrava může být velká nejdříve svým významem, až pak počtem obyvatel. Když omezí negativní jevy, stane se dobrou adresou, nabídne perspektivu mladým lidem, prostory pro bydlení a trávení volného času, odliv se zastaví. Pak by mohly mít i přilehlé obce zájem připojit se k Ostravě. Výhodné to bude pro obě strany. Obce získají vyšší příspěvek z daní na obyvatele, jednodušší přístup ke službám, městskou dopravu, kanalizaci... Společně budeme zajímaví pro větší okruh investorů. To celý region potřebuje – Ostravu jako přirozené, prosperující ekonomické centrum s pracovními místy. 

- Co pro to uděláte? 

Už teď podporujeme školy všeho druhu a rozvoj pracovních míst v nových oborech. Pokud budou mít zájem univerzity, pomůžeme jim se založením právnické fakulty, kterou si Ostrava zaslouží tak jako lékařkou fakultu. Budeme vstřícní i k oborům, jako je třeba biomedicína. Podpoříme vznik vědeckých pracovišť i jiných perspektivních pracovních míst s vysokou přidanou hodnotou, ale současně rozvoj průmyslových zón. Máme spočítáno, že tím vznikne v příštích čtyřech letech pět tisíc nových pracovních míst. Příležitost dáme i místním mladým podnikatelům. 

- Jak jim pomůžete? 

V Ostravě je řada malých firem, které podnikají rok nebo dva. Například dva mladí absolventi vysoké školy vyvinuli pro město za málo peněz mobilní aplikaci pro Evropské město sportu 2014. Díky tomu se rozjeli a dnes už zaměstnávají tři programátory. Podobným způsobem bychom mohli postrčit na vyšší úroveň více šikovných podnikatelů. 

- Minule získala ODS jen 12 z 55 křesel v zastupitelstvu. Jak odhadujete šance teď, když mnozí stranu pohřbívají? 

Řeči, že ODS je mrtvá, vůbec neřešíme. Není to pravda. Strana žije, má svůj program, kampaň. Jedeme naplno a hrajeme na vítězství. Když říkáme, že chceme řídit město, myslíme to vážně. 

- Proč by vás měli voliči chtít za vítěze? 

Je obtížné vyhrát, když celostátně je značka strany pošramocená. Ale máme dobrý volební program, na kandidátce nemáme lidi spojené s jakýmkoli skandálem typu Dědic a v komunální politice za sebou máme dobře odvedenou práci. Když jsme na radnici, je to ku prospěchu Ostravy. Ukázali jsme, že umíme řídit město i bez zvyšování dluhů... 

- Řídíte město s ČSSD, která obsadila post primátora... 

Mluvím o oblastech, které řídí radní z ODS. Dosáhli v nich výrazného pokroku. Například v mém resortu jsme udělali ze sportu výkladní skříň Ostravy, protože jsme podpořili obrovské množství projektů. Také jsme třeba udrželi stabilní financování sociálních služeb, opravili a nově vybavili střediska volného času... 

- Jak vnímáte nákup Bazalů a sliby vašich předchůdců, že v Ostravě vyroste nový stadion? 

My jsme slibovali, že opravíme městský stadion ve Vítkovicích, který je našim majetkem, a musíme se o něj starat. První etapa rekonstrukce skončila, druhá potrvá do září 2015. S náklady kolem 850 milionů korun to bude téměř nový stadion. Výkup Bazalů jsem bral jako nabídku městu koupit si majetek v centru a zároveň tím zachránit fotbalový klub, který k Ostravě neodmyslitelně patří. A navíc máme plán předělat Bazaly na tréninkové centrum pro mládež. Myslím, že by to bylo nejlepší využití. Ale bude na nových zastupitelích, zda s tím budou souhlasit. 

- Když jste tak úspěšní, proč už Ostrava není tou dobrou adresou? 

Snažíme se o to. Mnohé už se podařilo. Ale nejsme ve vedení všech obvodů, to je omyl, a lidé to nevědí. V centru například vládne Ostravak a ČSSD. Nicméně my máme jasno, jaké kroky musí následovat. 

PROFIL Martin Štěpánek: Martin Štěpánek se narodil 7. září 1974 v Ostravě. Vystudoval národohospodářství na Vysoké škole báňské v Ostravě (1998). Poté ve škole pracoval jako odborný asistent i po získání titulu Ph. D. (2005) až do roku 2010. Při studiu založil jazykovou školu Hello, kde je stále společníkem. Je ženatý. V roce 1993 vstoupil do ODS. V letech 1998–2010 byl členem zastupitelstva Ostravy-Jihu, v letech 2008 až 2012 zastupitelem Moravskoslezského kraje. Od roku 1998 je zastupitelem města Ostravy, poslední čtyři roky radním a náměstkem primátora. 


Mutace - Mladá fronta DNES - Moravskoslezský kraj 

 

Ing. Martin Štěpánek, Ph.D.

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
člen regionální rady
náměstek primátora
krajský zastupitel