24. května 2013

Návštěva 1. náměstka ministryně kultury JUDr. Františka Mikeše v Jindřichově Hradci

První páteční zastávkou náměstka ministryně kultury Františka Mikeše v Jindřichově Hradci byl zdejší Státní hrad a zámek. Za doprovodu průvodce Tomáše Krajníka se vydal na prohlídku Gotického paláce zvaného též Staré stavení, při jehož prohlídce navštívil kapli sv. Ducha, pozdně gotický Královský sál a rytířskou komnatu s nástěnnými malbami z roku 1338 které představují Legendu sv. Jiří.

Následně zavítal do Domu gobelínů, kulturních tradic a řemesel, který sídlí v nově zrekonstruované budově bývalého zámeckého pivovaru. Společně s ředitelkou Mgr. Ritou Škodovou a průvodci Martou Jirků a Tomášem Kadlecem si  František Mikeš prohlédl všechny expozice. Expozici tkalcovských stavů a strojů, stálou výstavu zakladatelky dílen v J. Hradci Marie H. Teinitzerové, expozici Josefa Müllera, výstavu s názvem „Řemesla pro Paříž“ (3 unikátní tapisérie z cyklu, který byl vystaven na Světové výstavě v Paříži v roce 1925), výstavu výtvarných prací žáků ZUŠ V. Nováka v J. Hradci a v neposlední řadě i tzv. “živou expozici“, při které mohou  návštěvníci „na živo“ sledovat práci restaurátorek při obnově historických tapisérií. F. Mikeš obdivně hovořil o umu našich předků a zároveň vyjádřil naději, že takovéto jedinečné řemeslo najde své nové pokračovatele.

 

Po návštěvě Domu gobelínů se vydal do Muzea fotografie a moderních obrazových médií, kde se setkal s jeho ředitelem a svým starým přítelem PhDr. Miloslavem Paulíkem. Prohlédl si celoživotní výstavu Alexandra Paula – s názvem „Legenda české fotografie“ -  jehož archiv byl prohlášen kulturní památkou. Při této příležitosti se František Mikeš přiznal, že v mládí koketoval s myšlenkou stát se profesionálním fotografem. Dále se seznámil s digitalizačním pracovištěm a jeho rozsahem působení. Od ředitele M.Paulíka byl informován o spolupráci s Národně-technickým muzeem, která byla zahájena v loňském roce na projektu „Moc médií“, o spolupráci s Asociací profesionálních fotografů  Praha, či Svazem českých fotografů. Mezi další osobnosti se kterými muzeum spolupracuje patří  např. Jindřich Stret a Pavel Dias.  Opomenuta nebyla ani prohlídka právě dokončovaných, velkoryse pojatých, přízemních prostor muzea a zahrady která přiléhá k severní straně budovy.

 

Páteční návštěva Jindřichova Hradce byla zakončena v  Muzeu Jindřichohradecka, kde ministerského náměstka přivítal ředitel PhDr. Jaroslav Pikal. Seznámil ho s historií objektu a představil nové expozice v jezuitském semináři, mezi které patří: Gotická plastika na Jindřichohradecku, expozice Letecká bitva nad Jindřichohradeckem (přibližuje  jedno z  největších leteckých střetnutí 24.8.1944  nad Protektorátem Čechy a Morava), výstava Malované ostrostřelecké  terče a zbraně jindřichohradeckých  ostrostřelců  z  19.století, expozice Město pánů z růže, expozice Šicí stroje Lada a dobová móda, expozice Jihočeské betlémy, expozice věnovaná dílu a životu výtvarníka a literáta Vladimíra Holuba a expozice Landfrasova  tiskárna  –ojedinělá  kolekce  památek  na  nejvýznamnější  mimopražskou tiskárnu 19. století, která působila v Jindřichově Hradci od roku 1797 až do poloviny 20. století.

Vzhledem k pokročilé hodině sice návštěva Jindřichohradeckých kulturních zařízení skončila, podle vyjádření Františka Mikeše však jistě nejde o návštěvu poslední.