10. listopadu 2012

Pojďme škrtat zákony, nic to nestojí

Miláčkem kongresu ODS minulý víkend se opět stal senátor a starosta Teplic Jaroslav Kubera (65), o němž Petr Nečas poslední dobou mluví jako o pýše a okrase strany. Co si naopak Kubera myslí o své straně, premiérovi a vládní politice?

Jste rád, že Petr Nečas ve středu prosadil v parlamentu zákony, s nimiž svázal svůj osud? 

Tak já si myslím, že to s hlasováním o důvěře spojovat neměl, ale nakonec se ukázalo, že premiérova taktika nese výsledky. Otázka je, jestli z dlouhodobějšího hlediska ODS nakonec neuškodí. Způsob, jakým se získávají poslanci... Nebo tu máte případ odsouzeného poslance Pekárka. Tohle aspoň čtu v mailech, které mi chodí. Podotýkám, to nejsou maily od straníků, ale od normálních lidí. Nejdřív po kongresu byla suprová odezva, teď po hlasování ve sněmovně se to ale otočilo. 

Jak moc ODS případ Romana Pekárka poškodí? 

Škodí nám ohromně. Ale zase: příběh Pekárek není tak jednoduchý. Za prvé politická strana nemůže ovlivnit, když náhradník za odešlého poslance do sněmovny nastoupit chce, za druhé se tu vůbec nectí presumpce neviny. Co když Pekárek u odvolacího soudu uspěje? Kam se vrátí, když už ve sněmovně bude místo něj sedět někdo další? 

Bylo od vlády chytré prosazovat v tak nelehké době štědré církevní restituce? 

Ta odluka má být za prvé rychlejší, podle zásady "ve chvíli, kdy začnou dostávat odškodnění, už neplatíme faráře". Bohužel je naplánovaný dlouhý souběh, kdy už se bude platit odškodnění, ale suma na platy se bude snižovat jen pomalu - prý aby si zvykli. To se mi nelíbí. Kromě toho bych sumu na odškodnění vyměřil definitivně teď, bez inflace. Dostanete 54 miliard, tečka, puntík. Rozložíme splátky na několik let, ale částka je konečná. Taky mě neskutečně iritovalo osvobození od daně z příjmu ve chvíli, kdy by církev zrestituovaný majetek prodala. Není nejmenší důvod, proč by neměli platit daně jako každý jiný. Teď snad díky Doktorovi (poslanec Michal Doktor, dřív ODS, dnes nezařazený -pozn. red.) to osvobození padá. V principu je ale samozřejmě oddělení státu a církví jedině dobře. 

Škodí ODS, když její premiér riskuje svou politickou kariéru proto, aby zvýšil daně? 

S ideou co nejnižšího schodku souhlasím. Já tady ve městě bych nikdy nedovolil, abychom si půjčili jednu jedinou korunu. Ale fakt je, že se z toho dělá fetiš. A jak chcete šetřit, když, abychom se zavděčili LIDEM a Karolíně Peake, bude ódéeska muset přistoupit na neskutečné ptákoviny? Proč se má rušit ministerstvo pro místní rozvoj způsobem, že za něj vytvoříme dvě nová poloministerstva, Úřad pro veřejné zadávání a Nejvyšší stavební úřad? Toho by mimochodem nebylo potřeba vůbec, kdyby se zrušil stavební zákon. Jenže do toho nikdo nejde. Takže dohromady tu bude víc úředníků, než má ministerstvo teď. MMR bych zrušil bez náhrady. Deset ministerstev je pro Českou republiku akorát. Mám dokonce někde schovaný papírek od Nečase z dávných opozičních dob - s číslicí 8. Neboli až ODS přijde do vlády, nechá jen osm ministerstev. 

Co si myslíte o Petru Nečasovi? Je to dobrý předseda strany i vlády? 

Velmi příjemně mě na kongresu překvapil. Ukázal, že není takový suchar, ako to zvonku vyzerá. Ta krize ho dotlačila k tomu, že začal být emotivní. Dřív přednášel projevy, jak to říct, projevy ministra práce a sociálních věcí České republiky, ale tentokrát fakt dobré. On nemá charisma, což mu nemůžu vyčítat. A jestli se ptáte, jakou dělá politiku, odpovím protiotázkou: jaká se dá v tomhle srabu dělat dobrá politika? 

Pokud byste vládli až do řádných voleb, stihne se ještě ODS zmátořit? 

Myslím, že preference se budou zotavovat. Trochu se ale bojím, abychom před volbami v rámci zotavování nezačali lidem rozdávat. Abychom peníze ušetřené krvavými škrty nezačali před volbami rozdávat na takové blbosti, jako bylo kdysi pastelkovné. 

Vždycky, když nastupuje vláda vedená ODS, slibuje se odbourávání předpisů a byrokracie. Kde to vázne? 

Já těm klukům radím: nahraďte kulaté razítko hranatým. Rozdíl je ten, že podle kulatého se musí, podle hranatého může. Když se do zákona napíše, že obec může vytvořit emisní zóny a zakázat autům jezdit do centra, tak je to prima, protože já takovou blbost nikdy neudělám. Když tam ovšem napíšou, že obec musí, tak jsem hotovej, protože tu zónu vytvořit musím. Emisní zóna v překladu do češtiny znamená, že my, co máme normální auta, si za tři stovky koupíme zelenou známku, a ti s blbými auty sice dostanou červenou známku, ale stejně tam nakonec budou smět jezdit, když tam bydlí. Překvapilo mě příjemně na Drážďanech, že tam emisní zónu nezavedli. Člověk by si řekl: východní Německo, totalitní město, ale v Drážďanech ty známky nemají. Jinak všude v Německu to pitomci zavedli v domnění, jak je to úžasné. V České republice zatím naštěstí obce sice mohou, ale nemusí emisní zóny zavést. Ale až to hodně obcí udělá, v každé další obci vznikne tlak: oni už to mají, a my ještě ne. Asi jako když se zakazovalo pít na ulici. V Ústí už to zakázali atd. Celkově se věci dál a dál komplikují. 

Jak to, že ani
 ODS ten příkaznický režim neodbourává? 

Je to škoda, protože zrovna v tom by se dnes ODS mohla najít. Musí se škrtat, škrtat, škrtat v zákonech, aby občané pořád nemuseli se vším běhat na úřady. Vždyť já tady pozoruju, jak už jsou z toho lidi úplně gogo. A teď se ještě pracuje na tom, aby se zbláznilo i úřednictvo. Vyprávějí nám, jaký je to zázrak, že si řidiči budou smět kupovat espézetky na přání. A že když si budu moct koupit na auto ceduli BLB 101, vyřešili jsme závažný problém. Přitom ani nedokážou technicky zajistit, aby si dva blbové nekoupili stejné číslo. Někdo si navolí kombinaci GOTT 004, a bude protestovat Karel Gott. Tak on řekne, že myslel boha. Bude protestovat Dominik Duka. Musíme pořád úřady zavalovat volovinami? 

Vy jste se zabydlel v pozici glosátora, ale abyste kandidoval do nejužšího vedení ODS, to ne. Proč? 

Já jsem ve výkonné radě. A do nejužšího vedení strany bych kandidovat nemohl, protože pak bych musel pořád chodit na grémia. A já potřebuju tady v Teplicích dělat rozpočet. Když jsem tu získal 80 procent hlasů, tak to přece těm lidem nemůžu udělat, abych zanedbával radnici. Navíc i naše strana potřebuje tolik místopředsedů a tolik míst ve výkonné radě hlavně proto, aby mohla uspokojit zájmy různých krajů a koalic. Všichni chtěli vždycky být místopředsedou proto, že to byla garance ministerské funkce v případě úspěchu ve volbách. Ve výkonné radě zase chtěli být proto, že zajišťuje dobrý styk s ministry a dá se na ní skučet: Ta naše silnice je rozbitá, kdyby to nějak šlo, nemohl bys... Já už bych vzhledem ke svému věku mohl jenom do Bruselu. To je - s důležitou výjimkou asistentek - domov důchodců. Ale já už výš nemířím. 

ODS dlouhodobě padá v průzkumech. Není to po těch dvaadvaceti letech už překonaný model, vyžilá forma? 

Ne, já myslím, že ODS přežije. A samozřejmě by teď, kdy se šetří, mohla dělat to, co nestojí peníze, a začít redukovat právní řád. U normálních lidí by tím strašně zabodovala. Bohužel v koaliční vládě bude dělat přesný opak, protože i kdyby chtěla redukovat, ostatní koaliční strany se proti tomu či onomu vždycky postaví. 

Na kolik preferencí musí vaše strana spadnout, aby se probudila a začala dělat agendu, kterou jí doporučujete? 

Já myslím, že ten signál už je dostatečný. Jistě, zatím to bylo na úrovni vyprávěnek na kongresu, ale určitý ozdravný trend v ODS vidím. 

Mezi špičkami strany je shoda, že příští volby do sněmovny prohrajete. 

Teď jsme ale dostali šanci to v druhé polovině vládnutí otočit. Ta první polovina je vždycky nevděčná věc, teď snad budeme moci sklízet výsledky. 

Lišil se v něčem tento kongres od předchozích kongresů? 

Nijak výjimečný nebyl. Já navrhoval, aby ODS výrazně snížila počet místopředsedů, ideálně na jednoho, a zredukovala výkonnou radu z dnešních 35 na 14 členů. Mimochodem za Klause mívala rada asi 20 lidí. Mým záměrem bylo zabránit tímto způsobem hospodským dohodám, které se uzavírají večer před hlasováním: tvůj kraj podpoří mě a můj kraj toho a toho. Ale neuspěl jsem. Sice řekli, že se výkonná rada bude změnou stanov ve smyslu mých návrhů zabývat, ale to regiony nikdy nepřipustí. 

Do jaké míry delegáti volili podle doporučení svých regionálních bossů a do jaké podle vlastní vůle? 

Tentokrát to byla kombinace obojího - viz kandidatura nezobchodované Daniely Filipiové, která neprošla jen o tři hlasy. Stejně tak nefungoval mechanismus dohod při volbě do výkonné rady. Ale řekl bych, že při volbě místopředsedů hlasovalo podle svého tak 30 procent delegátů. 

Jenom?
 

Ono hraje roli i to, co jste psali v novinách, jak si na kongresu jíme řízky a máme se kdovíjak. Jenže jste už nepsali to B, že si každý zaplatil účastnický poplatek dva tisíce. Nocleh je zvlášť, k tomu cesta, celkem takový výlet do Brna přijde delegáta klidně na deset tisíc. A to si nemůže dovolit každý. Co já vím, tak členové ODS, i když je deleguje oblast a region, se na kongres většinou moc nehrnou. 

Kdo může za nedávný propad v krajských a senátních volbách? Předseda Nečas, nebo pověstní bossové v krajích, známí jako býčí šíje? 

Tam, kde jsme se nechali zatáhnout do místních her, tam tratíme. Vždyť tady na severu už s jednou výjimkou nemáme široko daleko primátora. Svého času tu byli skoro všichni primátoři z ODS. Dneska už je jen jeden, v Teplicích. 

I vy jste tu ale svého času měl velkou koalici s ČSSD a jejím bossem Petrem Bendou. 

Ale my jsme měli většinu v radě i bez nich, to de facto žádná koalice nebyla. Oni nic neovlivňovali. Jediné, čeho dosáhli, bylo zřízení sportovní komise, na které se dalo říkat: a můj oddíl by potřeboval tohle. V dalším období bez socanů jsme tu komisi samozřejmě hned zrušili. On Benda už nic nedokázal i proto, že když přišli, obecní majetek už byl dávno zprivatizovaný a nedalo se s ničím kšeftovat. 

Na kraji ale ovládal Krajskou zdravotní a předražoval například nákupy nemocniční techniky. A v kraji byla velká koalice ČSSD a ODS. 

Pro nás tady v Teplicích je kraj něco jako yetti. Kdyby zítra nebyl, není to pro mě žádná komplikace. Já ani ódéesáky z kraje moc neznám. 

ODS na Ústecku má mizernou pověst... 

Což já vůbec nevím a ani vědět nechci. Ty lidi neznám, nestýkám se s nimi. Vím o nich jen z novin. Já si tady na radnici dělám to malé, v Senátu to větší, čím pro mě svět končí. Regionální struktury strany pro mě nemají vůbec žádný význam. Kdyby se tak zrušily kraje, odpadne i regionální ODS. 

Je to dnes jiná strana než v devadesátých letech za Klause? 

To se vůbec nedá srovnat. Ilustrativní příhoda z tohoto kongresu: výkonná rada v pátek večer odhlasovala, že diskuse bude uzavřená. Já jako nováček jsem tam omdlel, řekl několik sprostých slov ve smyslu, jestli se nezbláznili, samozřejmě za pět minut to někdo vykecal ven, a tak hráli mrtvého brouka. Ale už to, že to někdo navrhl a že to výkonná rada dokáže odhlasovat... 

V čem je ta strana jiná než před patnácti dvaceti lety? 

Základní rozdíl je Klaus. Tehdy jsem na výkonné rady jezdil a on to všechno opravdu řídil. Výkonné rady byly dvoudenní a řešilo se tam všechno. Nezapomenu, jak se debatovalo o úhradové vyhlášce na léky, tehdejší ministr zdravotnictví Stráský byl zrovna na svatbě a nešlo s ním navázat ani telefonní spojení, Klaus se mohl zbláznit, pro Stráského poslali auto a za hodinu na radě byl. Dneska, pokud vím, se politika na výkonné radě neřeší. 

Bylo v ODS počátkem devadesátých let víc idealistů? 

Ze začátku to bylo čiré nadšení, o korupci ani zdání, lidi skutečně chtěli, aby nový režim fungoval. Pak se začali natahovat ti, kdo v politice vidí příležitost mít prospěch. Šlo to plynule. 

Co bude dělat Václav Klaus, až mu vyprší prezidentský mandát? 

To by mě zajímalo. A on to tají. Určitě neskončí, ale myslím, že do ODS by se vrátit nechtěl. A že ani ODS by ho nechtěla. A není v tom zlá krev. Prostě nevstoupíš dvakrát do jedné řeky. Trochu nám hrozí, že když si Klaus založí ODS II, přejde mu tam hodně našich lidí. 

A vy?
 

Já s Klausem naprosto souzním až na drobnosti typu, že si nechává radit od bojovníka proti kouření Borise Šťastného. Ale abych měnil stranu, na to už jsem příliš starý. 

Jak to, že tady tak totálně pohořel Jiří Paroubek? Bylo to tím, že je náplava z Prahy? 

Musím říct, že měl dobrou kampaň, a slouží mu ke cti, že si ji poctivě odpracoval. Ale obrovské poučení z jeho propadu zní, že peníze volby nedělají. Že sebevětší billboardy nefungují. Mnohem víc funguje každodenní kontakt s lidmi. Já se bavím s tisíci lidí, pořád, jdu si tady přes ulici koupit tři rohlíky a vrátím se za hodinu. Žena mě nenávidí, protože v sámošce každá babička hned: Jé, já bych se vás chtěla něco zeptat. A já pak zapomenu, co jsem měl koupit. A tohleto on nemá. 

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor
předseda senátního klubu