26. května 2015

ODS: Vláda naši důvěru nemá

Poslanci ODS dnes na mimořádné schůzi vysloví vládě nedůvěru. Důvodem je neúnosný střet zájmů, ve kterém se nachází Andrej Babiš.

Předseda ODS Petr Fiala k tématu mj. řekl: „Střet zájmů Andreje Babiše už není jen potenciální. Ministr financí nyní otevřeně zneužívá svou moc. Příkladů je celá řada: získá neuvěřitelných 5 miliard korun, když vládní poslanci podpoří zákon o biopalivech. Firmám, které vlastní Andrej Babiš, byly v roce 2014 odpuštěny daně z příjmu ve výši 1,5 miliardy korun. Přitom v roce 2013 žádné společnosti, které jsou součástí Agrofertu, pobídky nedostaly. Tento střet zájmů je kolosální. Jaké navrhujeme řešení? Buď ať pan premiér dá panu Babišovi jiný resort, kde by nemohl zneužívat svou moc ve prospěch svých firem, nebo ať dojde k důslednému oddělení činnosti Agrofertu a státu. Agrofert (ani dceřiné společnosti) se nebudou hlásit do výběrových řízení státu a jeho organizací včetně státních firem, Agrofert nebude čerpat národní dotace ani investiční pobídky a vláda nebude psát zákony určené na míru několika společnostem.“

Příklady zneužití politické a ekonomické moci:

1. V roce 2014 získaly společnosti koncernu Agrofert  slevu na dani ve výši 1,5 miliardy korun. Precheza (289 mil. Kč), Preol (47 mil. Kč), Olma (100 mil. Kč), Vodňanská drůbež (135 mil. Kč), Penam (155 mil. Kč), Lovochemie (591 mil. Kč), Fatra (159 mil. Kč).

2. Na konci roku 2014 získala firma Uniles z koncernu Agrofert nejvíce zakázek na těžbu dřeva z velkého tendru na lesnické práce na roky 2015-2019.

3. Ministr za ANO Antonín Prachař předložil novelu zvyšující výkupní ceny za pozemky při stavbě silnic. Společnost IMOBA z koncernu Agrofert tak státu prodávala za 231 Kč/m2 namísto předchozích 60 Kč/m2. Členem představenstva společnosti IMOBA je Monika Babišová.

4. Vrácení 40 % ze spotřební daně za naftu využitou v zemědělství (Zelená nafta). Celkem rozpočet přišel o cca 1,3 mld. Kč, Agrofert na daních ušetřil 32 mil. Kč.

5. ČEPRO zadává veřejné zakázky PREOLu. Celkem od roku 2007 za 6,75 mld. Kč, z toho v roce 2014 za 814 mil. Kč.

6. Společnost Navos z koncernu Agrofert nakupuje od SSHR (Správa státních hmotných rezerv) obilí za cenu na úrovni 60 % běžné tržní ceny a následně ho skladuje. Z celkem nakoupeného množství může 40 % využít pro vlastní obchody a rozdíl v objemu pak doplní později. Dle Reportérů ČT vydělal Navos na této nevýhodné smlouvě cca 200 mil. Kč a další milióny utržil na poplatcích za skladování.

7. Společnost Lin, vlastněná Agrofertem, získala od agentury CzechTourism (spadá pod MMR, řízené ANO) zakázku za 5,4 mil. Kč na propagaci turistického potenciálu ČR v rádiu.

8. Vyhlášení zakázky na 3x 1,999 mil. Kč Státní pokladnou Centrem sdílených služeb na IT poradenství. Babiš následně zakázku po kritice zrušil.

9. Za rok 2014 vyplatila VZP 369 mil. Kč klinikám, které vlastní AB prostřednictvím investičního fondu Hartenberg.