9. prosince 2014

Udělali jsme poslední krok na cestě k obnově

Občanští demokraté v pondělí provedli další ze zásadních řezů uvnitř vlastní partaje. ODS v pondělí na republikovém sněmu zrušila organizaci v Praze 10, a vedle ní i podobně diskreditovanou buňku v Praze 11. Předseda ODS Petr Fiala prý věří, že tyto kroky navrátí důvěru voličů v kdysi dominantní pravicovou stranu.

 
 
Zatím se k rušení Prahy 10 a Prahy 11 vyslovoval jen předseda pražské ODS Filip Humplík, ale jak hodnotí odstranění těchto organizací předseda strany?
 
Určitě je to pro občanské demokraty z Prahy 10 a Prahy 11 velká šance se obnovit a založit taková místní a posléze i oblastní sdružení, která budou mít důvěru voličů a nebudou zatížená žádnými stíny z minulosti. Přijal jsem podnět z pražského regionu s tím, že pro mě bylo důležité naprosto většinové stanovisko pražských kolegů a jejich vůle s tou situací něco udělat. Přesvědčili o tom nejen mě a vedení strany, ale i republikový sněm.
 
Ztotožňujete se i s těmi důvody, které předkládal Humplík? Vedle poškozování jména ODS mělo jít i o nestandardní nábory či přesuny členské základny.
 
Ano. Ovšem pro nás bylo důležité, že se za tuto věc tak většinově postavil pražský region. Že občanští demokraté v Praze mají vůli s tou situací něco dělat. Myslím, že tohle je poslední významný krok na cestě obnovy důvěry v ODS.
 
Samozřejmě to nikdo nedělá s radostí nebo potěšením, jsou to bolestná rozhodnutí. Nicméně rozhodnutí nutná. A jsem opravdu přesvědčen, že je to šance pro ODS – nejen v těch dvou pražských městských částech, ale pro celou ODS.
 
Takže máte pocit, že ODS v hlavním městě už je úplně očištěná od osob z období Pavla Béma, které stojí za tou špatnou pověstí strany v Praze?
 
V posledních měsících jsme v ODS, a zejména naši pražští kolegové, udělali hodně pro to, aby byla pražská ODS důvěryhodná. A myslím, že to tak začínají vnímat i občané. Toto bylo zřejmě poslední takto razantní opatření, které bylo nutno na cestě k obnově důvěry udělat.
 
Jsem si jistý, že pražští kolegové prokázali dostatek odvahy a vůle – a že je v tom podpořil i vrcholný orgán ODS, je jasná ukázka toho, že my to s řečmi o obnově důvěry myslíme zcela vážně, a jsme schopni to prokázat i konkrétními činy.
 
Nejdůležitější muž Prahy 10, bývalý starosta Milan Richter, se někde zmínil, že závěrečné hlasování prošlo o pouhé čtyři hlasy – skutečně byl výsledek republikového sněmu takto těsný?
 
Neznám z hlavy přesná čísla. To hlasování nebylo stoprocentní, nicméně hlasů pro zrušení byla zřetelná většina, a navíc těch hlasů proti bylo poměrně málo. Rozhodnutí bylo jasné a nebyly pochyby o tom, jak se chce republikový sněm vyslovit.
 
Skutečně máte pocit, že šlo o poslední "vředy", které musela ODS vyříznout, že jinde už strana takové problémy nemá? O nějakých podivných přesunech či náborech členstva hovoří třeba i bývalí členové jihočeské ODS.
 
Tak konkrétní a jasné podněty od důvěryhodných a dlouholetých členů ODS, jaké jsem měl v případě Prahy 10 a 11, z jiných míst nedostávám. Jsme demokratická strana, a je důležité, aby vůle pro nápravu přicházela z regionů a oblastí, kde ty problémy jsou.
 
Je třeba to rozlišit od neúspěchu ve volbách. Z něj je rovněž třeba vyvodit politickou odpovědnost, je třeba se jím taky zabývat – ale je to úplně jiná věc než dlouhodobé poškozování dobrého jména strany a pochyby o regulérnosti vnitřních procesů.
 
(Autor: Jakub Kalenský)