8. listopadu 2014

Bylo to nejtěžší vyjednávání za celou éru

(Ústecký kraj) První rozhovor s Jaroslavem Kuberou po opětovném zvolení primátorem Teplic.

 

Oddechl jste si? 

Určitě. 




Jak jste vnímal letošní volby ve srovnání s vaším předchozím dvacetiletým působením v čelní politice města? 

Celé ty letošní volby byly pro mě velmi obtížné a zcela určitě nejtěžší. Volební kampaň byla nejšpinavější, kterou jsem kdy zažil. Samotní voliči, kteří dali své hlasy do uren pro ty konkrétní lidi, si prakticky ani neuvědomili, jaká jsou pak povolební vyjednávání. Hlas dali těm, kterým chtěli. Výsledky jsou jasné. Opět jsme jako ODS skončili první. Ale když to srovnám s předchozími výsledky, tak je to pád.  



Už v minulém období jste naznačoval, že byste po 20 letech coby primátor klidně skončil. Přesto jste do toho šel znova, proč? 

Šel jsem do toho paradoxně kvůli penězům. Nechci, aby město Teplice bylo zadluženo. Daří se nám to držet takto už nějakou dobu. V tabulkách zadluženosti měst jsme na výborném posledním místě s krásnou nulou. A to si myslím, že je v chodu města to správné. Nejdřív si na něco našetřit, a pak utrácet. Být bez dluhů je to nejdůležitější, což si někteří voliči ani neuvědomují, co městu zaručuje svobodu do budoucna. Teplice tak nejsou na ničem závislé. Ta města, která mají obrovské dluhy, i když si vystavěla moc pěkné věci, se z toho nevyhrabou. Protože ty megalomanské stavby budou neustále polykat další peníze. 

 


Ale vámi zmíněné šetření je právě to, co někteří lidé v Teplicích vnímají negativně... 

Tendence na utrácení jsou vždycky větší, než peníze šetřit. Ale mohu svědomitě říci, že nešetřím peníze ve městě bezdůvodně. Prostě postupně uděláme, co si myslíme, že je v té době nejlepší. I když mi je toto právě vyčítáno, jak říkáte...  



Ano, lidé vám hodně vyčítají, že ve městě není koupaliště, chybí stadion na bruslení a není si pořádně kde zabruslit ani v létě... 

To ano. Je celkem logické, že když se udělá výzkum a nebo anketa, jestli lidé chtějí jako první stadion pro šest tisíc lidí nebo jedno velké koupaliště, tak plovárna vyjde jako první. Má to jasný psychologický důvod, více lidí se srozumí s vodou než s ledem. Na druhou stranu je ale také třeba říci, že to není o tom, co kdo chce. Teplice jsou padesátitisícové město a tomu se musejí podřídit kapacity. Takže zimní stadion pro pět tisíc lidí by neměl v našem městě žádnou šanci se uživit. Otázka koupaliště je složitá, a hlavně aktuální jen několik měsíců v létě. Pokud vůbec je počasí. Ale platit se musí pořád. Na druhou stranu ani jedno ve vedení města nezatracujeme. Podobně jako další sportovní vyžití pro mládež a podobně. 

Jaroslav Kubera

předseda senátního klubu
zastupitel statutárního města
místopředseda oblastního sdružení