7. prosince 2015

Nové kotlíkové dotace – kupředu zpátky!

Kouř z domácích kotlů na tuhá paliva je tématem nejen odborných diskuzí, ale i hospodských řečí u piva nebo domácích rozprav u večeře. Zvláště tam, kde tvořivý soused obšťastňuje své okolí výsledky chemických pokusů ve vlastním kotli.

Příčin, proč i letošní zimu díky prachu a karcinogenním látkám z lokálních topenišť onemocní v moravskoslezském kraji (a stejně tak bez větších rozdílu ve všech ostatních krajích) tisíce dětí a mnoha dospělým bude diagnostikována rakovina, je opravdu hodně. Každý z těch, kdo ještě dnes topí tuhými palivy ve starém kotli s ručním podáváním, má své důvody. Jen opravdu malá část topičů chce opravdu cíleně škodit a má škodolibou radost z černého dýmu, valícího se na sousedy. Další, a také ne moc početné skupině topičů je všechno jedno a co se jim valí z komína, je nezajímá. Úplně největší skupina topičů si ale myslí, že oni topí dobře a z jejich komína nic závadného nepochází. 

Kotlíkové dotace, které v minulých letech zaplatily výměnu necelých 10% starých čmoudících kotlů v našem kraji, byly skvělým počinem. Kdo chtěl, mohl si kotel v podstatě zadarmo vyměnit. A bohužel se obávám, že těch, kteří chtějí, už o moc víc nebude. Mluvím z vlastní zkušenosti, v našem městě Klimkovice si kotel vyměnila více než polovina občanů, kteří měli starý kotel. A rozhodně to nebylo tím, že by u nás bylo tolik zanícených ekologů. Ta nikoho nezajímá. Důvodem je úspora času a peněz. Mohlo by se zdát, že jen blázen by odmítnul zadarmo kotel, který uspoří za rok polovinu nákladů na uhlí a ke kterému se nemusí chodit 3x denně, ale jen 3 x týdně.

Nová pravidla kotlíkových dotací, které bude krajské zastupitelstvo v prosinci schvalovat, jsou tak složitá, že prostě fungovat nebudou. Kotel, jehož ovládání připomíná řízení kosmické lodi? Spoléhat se jen na štěpku, jejíž cena stoupá závratně nahoru? Zateplovat kvůli výměně kotle střechu? Nové dotace nebudou funkční pro tu nejpotřebnější cílovou skupinu, kterou jsou nízkopříjmové skupiny obyvatel. Nebudou pro stařečky, kteří už prostě správně topit nesvedou. Nebudou pro mladé rodiny s dětmi, které potřebují peníze na plínky a na kvalitní uhlí jim už nezbude. Nebudou pro ty, kteří musí pracovat do rána do večera a na hraní si s ventily a šoupátky fakt nemají čas. Představa, že těmto lidem někdo „vleze do baráku,“ dá jim desetitisícovou pokutu za špatné topení, nebo jim zakáže topit ve starém kotli, je prostě nereálná a směšná. Teplo je základní lidskou potřebou, bez které nelze žít. Poskytne jim ministerstvo náhradní ubytování? Nebo je nechá zmrznout? Tudy cesta určitě nevede!

Proto pokud opravdu chceme v celém našem kraji dýchat lepší vzduch, bez škodlivin ze starých domácích kotlů, musí se k výměně kotlů přistoupit jinak. Pokud vstupovat lidem do obydlí, tak ne za účelem kontroly, ale za účelem pomoci. Jestli občan chce nový elektroměr nebo plynoměr se taky moc neřeší a provozovatel soustavy ho prostě vymění. Stát je v tomto případě provozovatelem největší přenosové soustavy v zemi – vzduchu, kterého dýcháme. A pokud chceme, aby toto médium bylo čisté, musí se vyměnit všechna stará lokální topeniště. Na to jedna miliarda, kterou náš kraj dostal, nestačí. Miliard musí být nejméně pět. A nestačí na to složitá pravidla nových kotlíkových dotací. Pravidla musí být opět co nejjednodušší. Kraj má kapacity a možnost zajistit pomoc při výměně kotle prakticky všem obyvatelům. Žádejme ministerstvo, žádejme vládu. Pokud myslí svá slova o podpoře našeho kraje vážně, nemohou odmítnout. A postihy si nechejme jen na ty, kteří přímou pomoc odmítnou. 

Ing. Jakub Unucka, MBA

předseda oblastního sdružení
neuvolněný místostarosta města