21. května 2015

Nebudeme tady jako blázni mluvit k prázdné lavici

Vystoupení předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury na schůzi Poslanecké sněmovny.

Děkuji za slovo. Protože ve 14.30 podle jednacího řádu slovo dostat nemohu, tak využívám této příležitosti. Od rána vidím headline radostnou zprávu, že pan premiér zavítal mezi své stranické kolegy na Olomoucko. Hezká zpráva.

Vyřiďte, pane předsedo poslaneckého klubu socdem, panu premiérovi, že je řádně plánovaný týden jednání Poslanecké sněmovny. Není ani variabilní, není ani výborový, ale řádně plánovaný.

Na této schůzi, která začala 27. nebo 28. dubna, nebyl ani jednou pan premiér přítomen na ústních interpelacích členů Parlamentu a nebude přítomen ani dneska.

Je hezké, že ve 14.35 nastoupí a pohovoří s ředitelem Fakultní nemocnice Olomouc, ale to skutečně mohl ve variabilním týdnu.

Pak chcete mít jednání Poslanecké sněmovny ve variabilním týdnu, jak už navrhujete, protože toho máme hodně, ale to jsou hodiny pro opozici, my chceme s premiérem diskutovat, on je někde v Olomouci, cvičí nás z matematiky, a to je tak všechno, místo aby tady byl a odpovídal na naše otázky.
Takže, pane předsedající, hlásím, že ze 17 ústních interpelací na premiéra bylo 11 podaných členy klubu ODS. My je všechny stahujeme. My tady nebudeme jako blázni mluvit k prázdné lavici za sebou. Žádám předsedu poslaneckého klubu socdem, aby zajistil na každé schůzi alespoň jednou účast pana premiéra. Když je pan premiér na zahraniční cestě, víte, že to je korektní omluva a že říkáme - v pořádku, reprezentuje Českou republiku v zahraničí. Olomouc není zahraničí, mohl si setkání se svým sociálnědemokratickým hejtmanem udělat někdy jindy a ne ve čtvrtek, kdy má být tady.

Děkuji.
Ing. Zbyněk Stanjura