16. července 2014

Ve vládním návrhu je ministr jen loutkou v rukou úřadu

Projev předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury na 12. schůzi PS PČR ke služebnímu zákonu.

 
Děkuji za slovo. Ta slova paní ministryně o depolitizaci státní služby - já bych mluvil o veřejné službě - my, kteří jsme přišli z radnic a prošli jsme tím, tak velmi neradi vidíme rozlišování na lepší úředníky, důležitější jsou ti ministerští, a ty ostatní, kterých v sumě může být víc, ale mnohem víc by se tomu věřilo, kdyby to nebylo poté, co jste od ledna do dubna, za tři měsíce, přivedli 700 nových lidí. My teď požádáme po dalších třech měsících o aktuální informace znovu ministerstva, jsou to odpovědi poskytnuté podle zákona číslo 106 jednotlivými ministerstvy, není to vymyšlené číslo.
 
To se pak říká "přivedu tisíc lidí" nebo sedm set, abych byl korektní, uvidíme, kolik to bude na konci července, "a teď je ten pravý okamžik, abychom je tam nechali, teď jsou tam ti praví". Možná máte pravdu. Já neříkám, že to nejsou ti praví. Ale mnohem lépe by se to poslouchalo, kdyby to bylo na konci volebního období nebo alespoň v polovině, a ne po té masivní výměně zejména na některých úřadech.
 
Prostě není pravda, že vždycky s příchodem ministra se mění všichni. My zastáváme stanovisko, že ministr má právo si přivést tým spolupracovníků. Tady v tomto návrhu je ministr loutkou v rukou toho úřadu.
 
A slyšel jsem včera ráno, odpoledne, večer v televizi, teď slyším znova, že budete jednat s opozicí. Nevím s kterou. Nám to nikdo zatím nenabídl. Nemaťte veřejnost, že chcete jednat s opozicí. Ano, když dáte termín, uděláme si agendu, určitě budeme rádi jednat. My jsme připraveni stanovit rozumné podmínky, když se na nich domluvíme, tak ten zákon projde velmi rychle a bude mnohem lepší, než je v tomto stavu a v tomto okamžiku. Ale zatím jsme žádnou takovou nabídku nedostali - co není, může být, já to nevylučuji, bylo by to jenom dobře. Takovýhle návrh zákona, který je připraven, prostě projít nesmí a my to uděláme. My to zařídíme, aby neprošel.
Ing. Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města