21. srpna 2012

Je čas na změnu....

Já vím, ten je stále, ale tentokrát myslím na změnu volebního systému do Poslanecké sněmovny.

Musím se přiznat, že příznivcem většinového systému jsem byl vždy, ale v poslední době dostávám od občanů stále více impulsů svědčících o tom, že se současný poměrný sytém příliš neosvědčil a opravdu nadešel čas pro změnu.

V devadesátých letech jsem slýchával, že poměrný systém je „lepší“, protože si vítězná strana nemůže dělat „co chce“  a strany se musí „rozumně domluvit“.

Dnes již začíná většina občanů chápat,  že ta „rozumná domluva“ nemusí být vždy k jejich prospěchu a že  někteří politici si stejně dělají „co chtějí“ a neplnění volebního programu a slibů  efektivně svádějí na  „koaliční realitu“.  A co víc, mnohokrát to není ani výmluva.

Výsledkem tohoto stavu je ztráta důvěry občanů v politiky, politiku a systém zastupitelské demokracie jako celek.  A pokud pohlédneme do historie, z podobných příčin došlo mezi světovými válkami k přeměně řady demokratických režimů v nedemokratické či totalitní.

Z teoretického hlediska není proti zavedení většinového systému žádný argument – naše společnost je dostatečně kulturně homogenní a to, co politickému systému chybí,  je efektivita a akceschopnost.

Navíc by většinový systém byl i dobrým lékem na všude přítomnou korupci.  Tím, že je zákonodárce volen přímo ve svém volebním obvodu, je zesílena jeho vazba na voliče. Zároveň má volič daleko lepší možnost si zákonodárce vybrat,  protože velikost jednomandátového obvodu by v našich podmínkách (přibližně 50 000 občanů) zajišťovala téměř osobní znalost, která by pak zákonodárce provázela celé funční období,  a pokud by se neosvědčil, příště by prostě zvolen nebyl.  A podobně by to bylo s vládou – neexistovala by pro ni žádná výmluva pro neplnění programu.

Domnívám se, že pro tyto účely by byl výhodnější jednokolový většinový systém,  především pro svou jednoznačnost  a nemožnost různých dohod proti vedoucímu kandidátovi, jak to vidíme v systému dvoukolovém při volbách do senátu.

Stručně řečeno – většinový jednokolový systém by vedl k větší akceschopnosti vlády, k větší vazbě zákonodárce na voliče a k větší odpovědnosti jak  voleného, tak i voličů.

A  protože, jak říká staré přísloví, „jen blbec se spálí dvakrát o stejná kamna“ přispěl by nepochybně i k větší politcké kultuře a důvěře občanů v politiku a politiky – byli by více „jejich“.

 

17. 8. 2012

RNDr. Tomáš Vaněk, CSc.

člen místní rady
krajský zastupitel Středočeského kraje