24. července 2017

Události, komentáře: EET bez odkladu

(ČT 24) EET se bude dál zavádět podle plánu – návrh KDU-ČSL a Starostů na odklad posledních dvou fází evidence vláda odmítla. Předkladatelé chtěli dalších 9 měsíců na to, aby se lépe vyhodnotily dosavadní efekty a odstranily právní nejistoty. Podle kabinetu k tomu ale není důvod. Od března příštího roku tak začnou evidovat i prodejci v občerstvení, trhovci, advokáti nebo lékaři a v červnu se k nim přidají i řemeslníci a další služby. Jaké efekty zatím ukázalo zavedení EET? A jsou technické a právní problémy opravdu tak závažné, jak tvrdili zástupci lidovců a Starostů? Téma Událostí, komentářů pro předsedu poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

 

David BOREK, moderátor:
Vláda zamítla plán na odložení dalších fází elektronické evidence tržeb. Lidovci a Starostové navrhovali, aby se jejich platnost posunula o 9 měsíců. Většina ministrů ale nesouhlasila. Třetí fáze EET má začít příští rok 1. března. Týkat se bude občerstvení nebo farmářských trhů. Už na podzim se rozběhne tzv. účtenková loterie. Sběr účtenek začne v říjnu, slosování v půli listopadu.

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/:
Zavedení elektronické evidence tržeb chceme doplnit také tím, že bude zřízena účtenková loterie, podobně jako se osvědčila například na sousedním Slovensku. My to vnímáme jako určitou pozitivní pobídku pro to, aby si lidé brali účtenky.

David BOREK, moderátor:
Naším hostem je teď předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Hezký večer.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer z Malých Hoštic.

David BOREK, moderátor:
Pokud skrz to zurčení deště uslyšíte mé otázky, tak se těším na příští minuty našeho rozhovoru. Za chvíli se zeptám, vlastně můžu se zeptat i na to školství a investice do školství, které jsme přebírali před chvílí, ale zůstaňme u toho hlavního tématu, tedy EET. Jaká bude pozice ODS ohledně případného odkladu EET? Ještě se nebavím o zrušení, to si můžeme probrat potom, ale případná možnost, jak to navrhovali někteří lidovci, odklad EET.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Lidovci to udělali šalamounsky. Nejdřív byli pro, teď říkají, že třetí a čtvrtou fázi chtějí zrušit, to mají ve volebním programu a teď přicházejí s návrhem zákona, že je chtějí odložit. Ale musí vědět stejně jako já, že tato sněmovna už tento návrh zákona vůbec neprojedná. To znamená, je to takový bezpečný návrh, je vidět, že je předvolební kampaň, něco se navrhne, ale reálně se o tom už hlasovat nebude v Poslanecké sněmovně.

David BOREK, moderátor:
Den po volbách, respektive den po ustavení nové sněmovny, ODS by podpořila takovýto plán? Protože já to úmyslně formuluji takto, odklad, nikoliv debaty o zrušení nebo nezrušení. To zrušení a nezrušení může být pořádně dlouhá polemika. Odklad je věc, která se dá možná domluvit snáz. Tak se ptám, jestli den po ustavení nové sněmovny něco podobného podpoříte, pokud by s tím třeba část lidovců a Starostů přišla znovu?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
My určitě chceme zrušit EET jako celek a ten návrh zákona je poměrně jednoduchý. Má jeden odstavec a říká ruší se zákon číslo XY o elektronické evidenci tržeb. Je stejně jednoduchý jako odložení. Nicméně abych přímo odpověděl na tu otázku, kdyby to leželo na stole a ještě se vyjednávalo o celkovém zrušení, tak samozřejmě odložení je lepší než stávající stav, ale mnohem horší než celkové zrušení EET, což je jediné správné řešení.

David BOREK, moderátor:
Mimochodem, jenom podotýkám, že zástupce KDU-ČSL a Starostů, respektive oněch navrhujících poslancům, myslím tohoto odkladu, jsme zvali, odmítli přijmout pozvání České televize a obhájit své názory. Pane Stanjuro, tak pojďme na to tedy nikoliv odkládání, ale případné rušení EET. Je to naprosto neprůstřelná věta, ze které prostě nevyklouznete po volbách, že podmínkou ODS je, pro případnou účast ve vládě, nějaké povolební zrušení, opravdu explicitně zrušení EET?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, říkáme to celou dobu, říkáme to 2,5 roku. Není žádný důvod, abychom tento svůj názor měnili. Já chci jenom připomenout, že více než rok čekáme na rozhodnutí Ústavního soudu, protože kromě toho, že jsme to kritizovali, tak jsme taky napadli jak způsob přijetí, tak obsah toho zákona u Ústavního soudu. Bohužel, je zřejmě patrné, že do voleb se nedočkáme rozhodnutí Ústavního soudu. A je to určitě jedna z věcí, která by byla jednou z našich podmínek pro případný vstup do vlády, ne jedinou, ne hlavní, ale je to podmínka zcela jasná, není vůbec překvapivá. Každý, kdo sleduje politickou scénu, každý z potenciálních partnerů musí vědět, že to je náš dlouhodobý cíl a dlouhodobý názor.

David BOREK, moderátor:
Já sleduji taky politickou scénu a vím, že politik by si neměl uzavírat dveře k případným kompromisům, byť to občas vypadá hezky, když politik se bije v prsa. Tak tedy znovu opakuji tu otázku. ODS nebude účastná žádné koalici, nepodpoří, byť nepřímo, žádnou koalici po volbách, která nezruší absolutně EET, je to tak?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, je to tak. Já nevím, jak se dá zrušit relativně nebo absolutně. Buď se něco zruší nebo se něco nezruší. My máme jiný plán...

David BOREK, moderátor:
Dobře, tak bonmoty, já to beru, je to i způsob vyjadřování, který je mi blízký, protože to zestručňuje. Ale ono přece existuje částečné zrušení. Přece je možné od EET osvobodit podniky do nějakého obratu, podnikatele do nějakého obratu. Přece je možné to nějak změkčit, aby to fakticky bylo částečné zrušení.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já tomu rozumím, ale máme názor jiný. Pokud se někdo oháněl tím, že se tím napravuje podnikatelské prostředí, tak to je samozřejmě k smíchu už tím, že dneska je plno podmínek, jsou čtyři fáze, samotné vládní strany, ty, které to prosadily, se teď předhánějí, kdo přijde s lepší výjimkou. Podle nás, jestli něco ničí rovné podnikatelské prostředí, tak to jsou dotace. Já chci jenom připomenout, že loni na investičních pobídkách tato vláda rozdala 12 miliard a na neinvestičních dotacích soukromým firmám 54 miliard a to je do kupy skoro 65 miliard, které ničí rovné podnikatelské prostředí. Ale jednoduchá odpověď na vaši otázku. Ano, my jsme pro úplné zrušení EET, protože to je správný a spravedlivý přístup ke všem, kteří podnikají.

David BOREK, moderátor:
Ale ta otázka byla jiná. Já se omlouvám, pokud jsem otravný, ale ta otázka nebyla, jestli jste proti tomu, ale jestli to je podmínka případné účasti v jakékoliv budoucí vládě.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, já už jsem jednou odpovídal, tak odpovídám ještě jednou úplně bez problémů. Ano, je to podmínka pro účast ve vládě.

David BOREK, moderátor:
Musel jsem to udělat, abych to měl úplně tedy jisté, že jsem to od vás slyšel.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já tomu rozumím.

David BOREK, moderátor:
Na sto procent.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já tomu rozumím.

David BOREK, moderátor:
Připusťme tedy, že bude EET zrušena. Kompenzace těch investic pro lidi, kteří si do hospod a různě pořídili už různé terminály nebo jak se tomu říká, tam by nějak ODS nabídla něco takového?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, já myslím, že ne. Musíme si říct, co si představujeme pod tím zrušením. Pokud si představíme to online spojení mezi finančním úřadem, respektive státem a tím konkrétním podnikatelem, tak my říkáme, že zrušení EET znamená, že přestřihnu to online spojení. Pokud je to nějaký pokladní systém, který ten podnikatel bude nadále využívat pro svoji vnitřní potřebu, tak je to naprosto v pořádku. My mu nebudeme radit, jaké prostředky má pro své podnikání používat. To znamená, ta investice zdaleka nemusí být zmařená. My mluvíme o tom online systému, kdy jsou všichni sprostí podezřelí a každou minutu se musí vyviňovat u státu, že vlastně nejsou podvodníci, a že všechno přiznávají. To my vidíme jako největší problém EET.

David BOREK, moderátor:
A na závěr, prosím, pane předsedo, ještě k tomu předchozímu tématu, když už vás tady máme, přece jenom trochu vyšší politickou šarži. Ta debata o několika miliardách navíc pro vysoké školství, postoj ODS k tomuto?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem slyšel jenom vás a toho pána, který byl ve studiu. Bohužel jsem v uchu neměl toho, kdo byl respondentem. Ale zase jednoduchá odpověď. Za prvé je to trochu hra. Všichni víme, že tento rozpočet bude schvalovat jiná sněmovna a bude jiná vláda. Tak já se trošku divím tomu, jak se tomu věnuje mediální pozornost. Nicméně ty požadavky jsou oprávněné. Pokud chceme investovat do budoucnosti, musíme investovat do školství a do vysokého školství. Tato vláda se vyznačuje tím, že zvyšuje mandatorní výdaje, místo aby podporovala takové obory, jako je školství, věda, výzkum, inovace. Takže já za sebe považuji ty nároky za oprávněné, ta částka není nijak převratně vysoká. Každý ministr financí si s částkou 4 nebo 5 miliard musí bez problémů poradit.

David BOREK, moderátor:
Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Děkujeme za váš čas. Na shledanou.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS