6. června 2017

ODS: 4 roky nesplněných slibů, komplikování daňového systému, represe malých a podpory velkých

(www.ods.cz) Občanští demokraté dnes zhodnotili fungování vládní koalice v oblasti daní a veřejných financí a představili řešení, která v dané oblasti nabízí ODS.

 
„Koalici pánů Sobotky, Babiše a Bělobrádka se podařilo vytvořit mlhu o úspěšné vládě v oblasti ekonomiky. Skutečnost je ale úplně jiná. Vláda navzdory mnohaleté konjunktuře řídí stát s průběžným deficitem a další chystá. Máme tu komplikovanější daňový systém než před čtyřmi lety a stejně vysoké daně z příjmu a stejně vysoké odvody jako na začátku vlády v době hospodářské krize. Máme za sebou čtyři roky represí proti poctivým malým a středním podnikatelům, zároveň ale nové daňové ráje pro několik desítek velkých. A máme tu nízké mzdy, protože vláda neudělala ten nejlogičtější krok: nesnížila daně, abychom mohli mít užitek z ekonomického růstu a abychom ho mohli mít všichni a tedy spravedlivě," uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Čtyři roky této vlády byly roky nesplněných slibů, komplikování daňového systému, represe vůči malým a naopak podpora velkých. Andrej Babiš dělal to, čemu rozumí nejvíc. Podporoval investiční pobídky pro největší firmy a naopak se snažil zlikvidovat co nejvíce těch malých. 30 tisíc živnostníků tento tlak vzdalo a raději svou živnost ukončilo. Místo slibovaného nového a jednoduchého zákona o dani z příjmu jsme se dočkali třetí sazby DPH, omezování výdajových paušálů nebo likvidačních pokut,“ hodnotí vládní práci předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.
 
„Je na čase, aby Češi konečně pocítili hospodářský růst a fakt, že se ekonomice daří. My chceme tento růst využít ke změnám, které lidem přinesou vyšší mzdy a lepší podmínky pro práci i život. A tím myslíme všem, nejen vybraným skupinám. Chceme zvýšit čisté mzdy všem zaměstnancům o 7 % zrušením superhrubé mzdy a zrušit zbytečné daně, jako například silniční daň nebo daň z nabytí nemovitosti. Za absolutní prioritu považujeme zjednodušení daňového systému a jeho stabilitu. Není možné, aby se každý měsíc měnily podmínky a naši podnikatelé nevěděli, na čem jsou,“ dodává ekonomický expert Jan Skopeček.