9. června 2016

Vyřazení pražského okruhu ze seznamu prioritních staveb by bylo důkazem slabošství české vlády

Dnešní prohlášení ministra životního prostředí o tom, že dostavba pražského okruhu bude zřejmě vyřazena ze seznamu prioritních staveb, považuje středočeská organizace ODS za mimořádně skandální.

Takové rozhodnutí na nátlak Evropské komise je nejen projevem slabošství, ale zejména pak pohrdáním požadavky starostů a občanů měst a obcí ve Středočeském kraji. „Nedostavba“ pražského okruhu by měla fatální dopad nejen na dopravu v Praze a okolí, ale ve svém důsledku i na celý Středočeský kraj.

„Absolutně odmítáme, aby se česká vláda nechala podobným způsobem vydírat Evropskou unií. Neexistence pražského okruhu mezi dálnicemi D1 a D11 již dnes způsobuje nemalé komplikace v dopravě. Apeluji jako středočeský starosta na českou vládu, aby nepodlehla tomuto tlaku z Bruselu a postavila se čelem k problému, který dnes a denně komplikuje život prakticky všech občanů ČR, kteří autem projíždějí přes Prahu a Středočeský kraj,“ říká kandidát na hejtmana Středočeského kraje a místopředseda ODS Martin Kupka.

Prioritou ODS ve Středočeském kraji je mimo jiné právě i dostavba pražského okruhu, který by měl zásadním způsobem ovlivnit cestování a úroveň života ve Středočeském kraji. ODS navíc dlouhodobě kritizuje přístup české vlády v souvislosti s novým zákonem o vlivu na životní prostředí (EIA), který výrazně zpomalí výstavbu chystaných úseků nových dálnic, ale i silnic první a druhé třídy.

„Pokud se postaví jiné dálniční úseky, přitíží se dopravní situaci v okolí Prahy a obce jako Říčany budou zahlceny v nekonečných frontách způsobených převážně tranzitní dopravou. Věřím, že vyčlenění tohoto projektu není dalším z celé řady ústupků Evropské unii. Výstavba úseku 511 je jednou z nejdůležitějších, ne-li nejdůležitější stavbou v celé ČR,“ doplňuje expert středočeské ODS pro oblast infrastruktury a krajský zastupitel Miloslav Šmolík.