4. května 2016

„Brusel má plán”

Nevím jak pro Vás, ale pro mne je to jedna z nejhrůznějších vět. V zcela převažující většině případů nejsem totiž schopen najít v těch plánech jediný reálný přínos pro mne a moji rodinu. Je to přesně naopak, protože opět převažující většina těchto nápadů vede jen a jen k omezení svobody volby a zvýšení nákladů, ať již přímo (platí to občan) nebo nepřímo (platí to výrobce a poté občan).

Nicméně poslední nápad z dílny EK je skutečně úžasný. EUroelity v Bruselu se rozhodly, že budou bohatnout na obchodu s lidmi, přesněji řečeno prodejem odpustků.

Jak jinak lze označit dnes uveřejněný nápad, že se země Evropské unie budou moci „vykoupit” z povinnosti přijmout v případě krize žadatele o azyl z jiného členského státu. Ceny jsou mírné, jen 7 mil Kč za kus”.

Pokud na to nicméně pohlédneme ryze z obchodního hlediska, jako byznys plán je to nápad opravdu skvělý.

Kvůli nečinnosti EK totiž nejsou řádně bráněny hranice Schengenu, takže příliv migrantů neustává. Řada zemí přitom migranty přijímat nechce.

Není tedy nic jednoduššího než jim pomocí kvót jistý počet osob přidělit a poté je odpovídajícím způsobem zinkasovat. A pokud nebude příjem nedostatečný, celou věc několikrát zopakovat.

Jde vlastně o splněný sen každého podnikatele – plně ovládat jak nabídku tak i poptávku.

Jen opravdu nevím, zda tohle má být cílem práce Evropské komise, jak to souvisí se slibem pana Junckera plést se občanům méně do života a zda to zvýší klesající důvěru občanů k EK a celé EU. Opravdu nevím. Posuďte sami.

Komentář vyšel na serveru Echo24.cz.

 

RNDr. Mgr. Tomáš Vaněk, CSc.

krajský zastupitel Středočeského kraje