2. října 2015

Poučení z krizového vývoje….

Když jsem v květnu tohoto roku napsal úvahu s názvem „Nadměrné metry“ (http://www.vanektomas.cz/2015/05/13/nadmerne-metry/) o tom, že přerozdělování migrantů je vlastně jen stará komunistická praktika, říkali mi někteří, že přeháním.

A neuplynulo ani půl roku a máme to zde v realitě. A to nejen na úrovni států. Podle zpráv (http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/381631-uvolnete-byt-potrebujeme-ho-pro-uprchliky-naridila-radnice-obyvatelce-nieheimu.html) tuto starou komunistickou metodu oprášili v Německu a pokoušejí se vystěhovat svoje vlastní občany z bytů, které pak poskytnou uprchlíkům. A jedná se i o využití dalších volných prostor (tedy chat občanů).

Lze si vůbec představit nesmyslnější a absurdnější situaci, než že obec či stát vyžene vlastní občany z bytů a pošle je stanovat na poli jen proto, aby poskytl ubytování ilegálním migrantům? Plní takový stát své poslání? K čemu svým občanům vlastně je, když není schopen zajistit dodržování zákonů, bezpečnost občanů a ochránit jejich soukromý majetek? A má vůbec právo na existenci?

Řešení tohoto problému ponechám (s radostí) Němcům… jen se obávám aby u nás něco podobného nechtěl začít prosazovat jeden ze zcela zbytečných ministrů Sobotkovi vlády. Chat je tu dost. Ovšem nelze vyloučit, že by potom i dosud váhající občané měli jasno… i když by už možná bylo pozdě.

Poučení plynoucí ze současného vývoje je vlastně stručné.

1) Nikdy nevěř, že se „TO“ přece „nemůže stát“, pokud je to technicky realizovatelné

2) Nikdy nevěř, že „TO“ není technicky realizovatelné

Vítejte v „nové“ EUropě… či spíše v Absurdistánu.

RNDr. Mgr. Tomáš Vaněk, CSc.

krajský zastupitel Středočeského kraje