29. září 2015

ODS: Vláda musí vysvětlit, proč úmyslně nehájí zájmy České republiky

Po rozhovoru státního tajemníka Tomáše Prouzy v Respektu jsou k dispozici další neuvěřitelné informace o tom, že se vláda Bohuslava Sobotky nechala záměrně přehlasovat v otázce povinných kvót.

 
„Sněmovna má na programu řadu bodů, ale nejprve se musíme vrátit k přijatým kvótám. Po rozhovoru státního tajemníka Tomáše Prouzy pro časopis Respekt jsou k dispozici další neuvěřitelné informace o tom, jak se vláda Bohuslava Sobotky nechala záměrně přehlasovat v otázce povinných kvót. Tomáš Prouza otevřeně řekl, že ČR nechtěla toto projednávání nechat na Evropskou radu, kde se hlasuje konsensuálně a vláda mohla uplatnit své právo veta. Vláda raději nechala rozhodnutí na radu ministrů vnitra a ‚nechala se přehlasovat‘. Jestli jsou tyto informace pravdivé, tak Bohuslav Sobotka záměrně poškodil zájmy České republiky jenom proto, aby nemusel jít na Evropské radě do sporu. A je to v přímém rozporu s premiérovými předešlými výroky,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Jakékoli odmítání kvót ze strany vlády je tedy jenom slovním cvičením a vláda dělá pravý opak, navíc premiér úmyslně lže veřejnosti, přitom dělá úplný opak. Je to skandální podvod na občanech ČR. Premiér musí tento rozpor vysvětlit. Buď lhal v Otázkách Václava Moravce on nebo lže jeho podřízený Prouza,“ říká poslankyně Miroslava Němcová.
 
ODS proto představila 10 bodové usnesení, které by zavázalo vládu k rozhodnému jednání. 
 
Občanští demokraté uvedli i konkrétní výroky Tomáše Prouzy a Bohuslava Sobotky: 
„Já nebudu teď předjímat výsledek debaty, která není ukončena, naším cílem je, aby se o této věci mluvilo na Evropské radě, ne, aby se ta věc uzavřela na úrovni ministrů vnitra nebo ministrů zahraničí. Čili chceme, aby se o tom jednalo na úrovni Evropské rady, tak jak se o tom jednalo v minulosti,“ řekl 13. 9. 2015 v Otázkách Václava Moravce Bohuslav Sobotka. 
 
„Šlo o to, že není vhodné, aby tuto věc řešila Evropská rada, kde sedí premiéři nebo prezidenti a rozhoduje se konsensuálně,“ řekl Tomáš Prouza 29. 9. 2015 pro Respekt.
 
 
ODS proto představila 10 bodové usnesení, které by zavázalo vládu k rozhodnému jednání: 
 
Návrh usnesení k migrační krizi
Předkládá poslanecký klub ODS
 

1. PSP trvá na odmítavém postoji k povinným kvótám pro rozdělení uprchlíků v jednotlivých členských zemích EU. Protože byla Česká republika v této otázce přehlasována na zasedání ministrů vnitra, žádá PSP vládu, aby se připojila k podání žaloby k Evropskému soudnímu dvoru.

Zdůvodnění: Před vrcholným summitem EU možnost žaloby uváděl jak předseda vlády Bohuslav Sobotka, tak také místopředseda vlády Pavel Bělobrádek („Pokud by Unie České republice vnutila povinné kvóty na přerozdělení běženců, podá Česká republika žalobu k Evropskému soudnímu dvoru ve Štrasburku.“). Protlačením povinných kvót silou EU rezignovala na demokratické principy rozhodování. Je nutné, abychom byli v této otázce obzvlášť důslední, abychom mohli lépe čelit dalšímu kroku, který se připravuje, povinnému přerozdělovacímu mechanismu.

2. PSP odmítá trvalý přerozdělovací mechanismus, který má zavést přerozdělování uprchlíků pomocí povinných kvót pro jednotlivé členské státy EU na neomezenou dobu.
 
Zdůvodnění: Rozhodnutí o této otázce je připraveno na další vrcholný summit EU, mluví o něm kancléřka Angela Merkelová, předseda Evropské rady Donald Tusk i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Je vidět zřejmé odhodlání těchto politiků stálý mechanismus protlačit stejnou silou, jako byly protlačeny povinné kvóty.
 
3. PSP odmítá možnost sjednocení dávek pro běžence v zemích Evropské unie.
 
Zdůvodnění: S touto možností přichází německý eurokomisař Oettinger. („…potřebujeme jistou míru harmonizace hmotných dávek pro žadatele o azyl v Evropě, protože příliš velké rozdíly v rámci EU by mohly vytvářet falešné pobídky a rozdělování podle pevných kvót by vedlo do absurdity“). Takové vyjádření představuje naprostou ztrátu smyslu pro realitu, protože nebere v úvahu různý ekonomický výkon a životní podmínky v členských zemích EU.
 
4. PSP žádá vládu, aby se aktivně zasadila o právní změnu postavení České republiky v EU, která nám umožní zachovat autonomii v zásadních otázkách státní suverenity. PSP žádá vládu, aby k tomu využila nejbližší možné příležitosti, kdy budou otevřeny smlouvy o fungování EU. 
 
5. PSP vyzývá vládu, aby předložila detailní postup prověřování uprchlíků, kteří mají být přijati na území ČR.
 
Zdůvodnění: Jedná se o zajištění bezpečnosti v ČR. Německá vláda oznámila, že třetina lidí disponujících syrskými pasy nejsou Syřané. Představitelé italské, egyptské a libyjské vlády prohlásili, že středomořské zločinecké gangy pašují do Evropy mezi uprchlíky bojovníky Islámského státu. 
 
6. PSP podporuje vládu v přípravě účinné ochrany státní hranice ČR v případě, že migrační krize bude eskalovat.
 
Zdůvodnění: V usnesení z 12. února nechceme omezovat volný pohyb uvnitř schengenského prostoru, ale ukazuje se, že řada států EU k ochraně svých hranic před migranty jednostranně přistoupila. Je nutné, aby na podobný krok byla připravena i ČR.
 
7. PSP podporuje zásahy proti pašeráckým lodím a vyzývá předsedu vlády a ministra zahraničních věcí ČR, aby využili veškerých možností k získání souhlasu OSN s tímto plánem.
 
Zdůvodnění: OSN zatím odmítla dát mandát k zásahu proti pašeráckým lodím. Je to v příkrém rozporu s výzvou mimořádného zástupce generálního tajemníka OSN pro migraci Petera Sutherlanda, který požaduje, aby EU pohrozila zemím, které nechtějí přijmout povinné uprchlické kvóty, vyloučením z EU. OSN musí přijmout svou část odpovědnosti a nehledat příčiny krize tam, kde nejsou.
 
8. PSP žádá vládu o podrobnou informaci o dosud poskytnuté přímé humanitární pomoci v uprchlických táborech mimo území Evropy z rozpočtu České republiky.
 
Zdůvodnění: 12. února 2015 přijala Sněmovna usnesení k bezpečnostní a imigrační politice, v němž žádá vládu o zvýšení finančních prostředků na tuto pomoc. Chceme znát výši celkové pomoci (plánovaná/zvýšená) v konkrétních položkách (jaké finanční částky, a na jaké účely byly v utečeneckých táborech vynaloženy).
 
9. PSP konstatuje, že je připravena na žádost vlády schválit nutné změny v příslušných kapitolách státního rozpočtu na rok 2015 tak, aby vynaložené peníze přispěly k zadržení migrantů mimo území ČR.
 
Zdůvodnění: Nutnost zastavit migranty v uprchlických táborech mimo území ČR je zmiňována všemi českými i evropskými politiky jako základní předpoklad zvládnutí současné utečenecké krize.
 
10. PSP žádá předsedu vlády, aby na vrcholných jednáních EU vyvíjel tlak na urychlenou změnu rozpočtu EU s cílem posílit zdroje na zadržení migrantů v táborech mimo území EU.
 
Zdůvodnění: Pomoc pro uprchlické tábory schválená na posledním summitu předsedů vlád ve výši 1 mld. euro se jeví jako nedostatečná. Německo samo věnuje uprchlické krizi letos 10 mld. eur a rozpočet dále navyšuje. K zadržení migrantů a odvrácení je od cesty do Evropy nebude jedna uvolněná miliarda stačit. Tato částka se neshoduje s tvrzením evropských politiků, že migrační krize je zásadní prioritou. Dva příklady: Na řešení řecké krize - pro třetí záchranný program nalezla EU 86 miliard eur. Na administrativu počítá v sedmiletém plánovacím období (2014-2020) vynaložit 61 mld. eur, to v přepočtu znamená 645 miliónů korun denně.