3. prosince 2013

Zeptali jsme se Libora Lukáše

Ptal se ZVUK - časopis pro kulturu a společenské dění

Co je podle Vás, pane Lukáši, základem ideové koncepce 14l15 BAŤOVA INSTITUTU ve Zlíně?
 
Základní myšlenkou celého projektu bylo soustředit na jedno místo významné krajské kulturní instituce a zároveň udělat další krok k revitalizaci továrního areálu. Projekt je pokračováním úspěšné  obnovy Baťova mrakodrapu č. 21 a posouvá význam celého areálu jako dominanty centra krajského města zase o kus dále. Inspiraci jsme čerpali z prvorepublikových baťovských „Studijních ústavů“ a „ Školy umění“.
 
Podstatou ideového řešení bylo základní zadání: „Tři instituce ve dvou domech s jednou integritou“.
Obnova objektů byla provedena autenticky a citlivě, bylo vybudováno moderní zázemí pro galerii, muzeum i knihovnu sloužící jednak modernímu provozu kulturních institucí, avšak i potřebám všech návštěvníků. Výjimečnou „přidanou hodnotu“ pak vytvářejí  moderní multimediální exteriérové prvky,  jakými  jsou videoprojekce na fasádách, či videomapping.
 
Cílem tvůrců bylo vytvořit projekt ojedinělý nejenom v českém, ale i v celoevropském prostoru, navázat na baťovské tradice a na zlínské kulturní prostředí. Jsem přesvědčen, že se to našemu tvůrčímu týmu podařilo naplnit.  Pouze spokojení  klienti  14/15 BAŤOVA INSTITUTU,  to v budoucnu mohou  potvrdit a já jsem přesvědčen, že to i rádi potvrdí.

Štítky:
kultura a média