9. ledna 2016

Skrytá úlitba komunistům

Komentář bývalého hejtmana Vysočiny Miloše Vystrčila ke členění rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2016 pro Deníky Vysočiny

Jako pamětník si troufám napsat, že způsob sestavování rozpočtu Kraje Vysočina a s tím od počátku vzniku spojená střídmost se za celou dobu patnáctileté existence kraje nezměnil. Patří za to poděkování jak těm, kteří krajskou rozpočtovou strukturu a filosofii zakládali, tak těm, kteří v ní potom bez větších zásahů pokračovali.

Díky aplikaci jakéhosi principu předběžné rozpočtové opatrnosti schválilo zastupitelstvo Kraje Vysočina na rok 2016 dokonce rozpočet skrytě přebytkový a to ve výši 350 miliónů korun. Právě 350 miliónů korun je totiž ve výdajové části rozpočtu ukryto jako výdaj s názvem Převod do Fondu strategických rezerv Kraje Vysočina. Již z názvu položky je jasné, že se ve skutečnosti o žádný reálný výdaj nejedná, ale že se jedná o předpokládané navýšení rezervy, tedy chcete-li úspor Kraje Vysočina.

A tak, bohužel, dlouhodobou jedinou velkou skvrnou nebo kaňkou na schváleném rozpočtu je v posledních letech každoroční více než dvoumiliónová částka, kterou kraj vydává za účelem zaplacení uvolněných členů dvou zastupitelských výborů a jedné komise. Postupem času se zejména u uvolněných předsedů Výboru finančního a Výboru legislativního ukázalo, že se jedná o funkce zcela zbytné a nepotřebné. „Vládní“ sociální demokracie si touto na první pohled skrytou úlitbou komunistům zajišťuje bezproblémové vládnutí a zcela zbytečně tak neumožňuje skutečným opozičním stranám hlasovat pro jinak velmi slušně sestavený rozpočet.

www.vystrcil.cz

RNDr. Miloš Vystrčil

senátor
krajský zastupitel