19. prosince 2013

Slučování škol bez veřejné diskuze je políček demokracii, říká poslanec

Vedení Pardubického kraje připravilo velmi netradiční dárek studentům středních škol, jejich učitelům a také několika městům.

Levicová krajská rada navrhla na předvánoční zastupitelstvo k hlasování slučování deseti středních škol. Navržená slučování okamžitě vzbudila rozsáhlé protesty u občanů i odborné veřejnosti. A nikdo se tomu nemůže divit.
Balíček navržených sloučení totiž trpí vážnými mezerami v odborné stránce.

Podle návrhu má dojít ke spojení škol různých typů často bez ohledu na vytíženost, kvalitu výuky a úspěšnost absolventů. Typickým příkladem je nelogické sloučení gymnázia a stavební školy ve Vysokém Mýtě.
Slučování škol, jež má zásadním způsobem změnit budoucí podobu středního školství v kraji, z pera náměstkyně hejtmana Jany Pernicové (ČSSD), nebylo dopředu nijak projednáváno ani s přímo dotčenými subjekty, ani s odborníky a ani s opozicí. Došlo jen k rozhodování krajské rady takříkajíc od zeleného stolu.

Bránit protestům?

Jako zcela zarážející tak působí odůvodnění náměstkyně Pernicové, podle které chtěli radní po předchozích zkušenostech zabránit protestům. Tím jasně vzkazují, že nikdo nemá do rozhodování levicové koalice co zasahovat. Jenže kdy jindy by se měli občané a odborníci vyjádřit, když ne při slučování, tedy rušení škol? Vždyť právě školství by mělo být tématem číslo jedna, pokud nám jde o konkurenceschopnost celé ekonomiky.
Krajští radní se chtěli vyhnout konfrontaci a obhajování svých rozhodnutí, ale zapomněli, že to patří k základním pilířům demokracie.

Ve vzduchu zůstává pro ně nepříjemná otázka, jestli zvolí stejný postup i u dlouho připravovaného a veřejností odmítaného sloučení celorepublikově prestižního pardubického gymnázia Dašická se sportovním gymnáziem.

prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr.

zastupitel statutárního města
poslanec PČR