27. března 2014

Postupuje Evropa správně v řešení krize na Ukrajině?

Na otázku pro Evropské noviny odpovídá místopředseda Evropského parlamentu Ing. Oldřich Vlasák:

Postupovala a postupuje podle Vašeho názoru Evropa správně v řešení krize na Ukrajině?

S vývojem na Ukrajině nemůže být v Evropě s výjimkou militantních komunistických milovníků Sovětského svazu spokojen nikdo. Ruská anexe Krymu ukázala akceschopnost evropské zahraniční a obranné politiky v plné nahotě. Zatímco Putin rozmísťuje vojáky, podepisuje protokoly a vysílá silácká sdělení, ani „evropská ministryně zahraničí" Ashtonová, ani „evropský prezident" Rompuy za poslední měsíc de fakto neudělali nic zásadního. Opatrnou snahu věc nějak řešit je možné vidět snad jen u německé kancléřky Merkelové. Jediným protivníkem a skutečným hegemonem zahraniční politiky tak zůstávají Spojené státy, které přijaly sankce, organizují vojenské manévry a vyjadřují plnou připravenost na hospodářskou blokádu. Kritizovat postup evropských institucí je tak více než jednoduché.
Mají však Evropská unie či jiné evropské mezinárodní organizace jako Rada Evropy jiné možnosti? Není systém mezivládní spolupráce založený na mírovém uplatňování a vymáhání práva zcela bezzubý? Umí evropské státy demokracii pouze obchodovat a vyvážet, nebo ji dokážou bránit i na vlastním území? Nejsou hospodářské zájmy v období po vleklé hospodářské krizi natolik dominantní, že strach z reakce je větší než odvaha reagovat? Je Evropa připravena obejít se bez Ruska nebo je na jeho přírodních zdrojích natolik závislá, že sleví ze svých základních hodnot a hodí část či celou Ukrajinu a další sovětské satelity přes palubu? Vzpomeňme na okupovaná území Gruzie – Abcházie a Jižní Osetie Ruskem. Na tyto otázky neexistují jednoznačné odpovědi, stejně tak, jako neexistuje jasná odpověď, zda postupujeme při řešení krize na Ukrajině správně. Jedno je však jisté, bitvu o náš model demokracie jsme s Ruskem prohráli a na válku o nový mezinárodní řád nejsme připraveni.

Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda regionálního sdružení