20. května 2021

Psí parky, aneb bezpečný volný pohyb psů v Hradci Králové

Jsem rád, že v Hradci Králové se dostáváme k realizaci psího parku. Zastávám jednoznačný názor, že psí parky by měly být zřizovány ve městech hned z několika důvodů. Tím hlavním je zvýšení bezpečnosti občanů versus umožnění volného pohybu psů a jeho snazší kontrolu. Majitelé psů budou mít šanci zabránit porušování platné legislativy, kterého se de facto dopouštějí volným pohybem psů na veřejném prostranství či lese. Ohraničený psí park má také velkou šanci zabránit případnému napadení cizí osoby, kdy vina, ale není vždy na psovi. Např. děti si nedokáží uvědomit, co se může stát, když se před volně pobíhajícím psem na sídlišti s křikem rozeběhnou. Mnohdy si tuto skutečnost neuvědomují ani dospělí, když okolo psa, který není na vodítku, běží či projíždějí na kole.

Samozřejmě tímto krokem zvyšujeme i bezpečnost v dopravě. Vběhnuvšího psa do silnice před jedoucí auto zažilo jistě mnoho z nás.

Stále stoupající potřeba být majitelem psa zapříčiňuje každoroční nárůst počtu registrovaných psů v našem městě. V současné době jich Hradec Králové eviduje více než 6500 a upřímně si myslím, že reálný stav je ještě o 2000 až 3000 větší. Ať už se jedná o psy, kteří jsou neregistrovaní nebo jsou registrovaní v jiné obci. Současná legislativa města Hradce Králové povoluje volný pohyb psů jen za stanovených podmínek, které ukazují být nedostatečné. Platná obecně závazná vyhláška č. 5/2004 je s ohledem na rok svého vzniku, již v mnohém neodpovídající nynějším potřebám, jak majitelů psů, tak ostatních „nemajitelů“.

Povinnost upravit výše uvedené skutečnosti v obci je dána § 24 odst. 2 zákona č. 246/1992 Sb., o ochraně zvířat, kde se hovoří o stanovení pravidel o pohybu psů na veřejných prostranstvích obce.

Pokud se pravidla pro volný pohyb psů mají vztahovat pouze na část veřejných prostranství v katastru města nebo obce, musí být tato veřejná prostranství přímo v obecně závazné vyhlášce dostatečně vyspecifikována. Majitelé psů jsou tak limitováni již mnou zmíněnou vyhláškou o volném pohybu psů a je na místě současné znění obecně závazné vyhlášky novelizovat a zřídit venčící plochy na několika místech v našem městě. Mělo by se, v ideálním případě, vždy jednat o uzavřený oplocený areál, který umožní volný pohyb psů bez vodítek. Bylo by určitě vhodné tento prostor doplnit herními prvky, lavičkami a dostatečným množstvím košů na psí exkrementy. Samotný prostor musí mít svůj provozní řád s jasným vymezením pravidel pro užívání tak, jak je tomu i v jiných městech naší republiky (Praha, Brno a další).

Již více než 15 let se zabývám aktivní přípravou loveckých psů na zkoušky z lovecké upotřebitelnosti a výcvikem základní poslušnosti. Často se setkávám s nevědomostí majitelů psů a v rámci své odborné praxe se snažím majitele psů seznámit a poučit je o dodržování povinností souvisejících s držbou psa. Další nástrahou a častým neuvědoměním si nastalé situace je opuštění hranic města, kdy se mnozí majitelé mylně domnívají, že za hranicí města ve volné přírodě, pozbývá platnost mít psa na vodítku. Čímž v mnoha případech svým jednáním nevědomky porušují jinou část platné legislativy, když při procházce nechávají psa volně pobíhat na poli, louce nebo v lese. Zde se pak jedná zejména o porušení zákona o myslivosti č. 449/2001 Sb., konkrétně pak § 10 a dále. I to je další z důvodů, který by měl přispívat k rozhodování o užitečnosti vzniku psích parků.

Je potřeba si uvědomit, že není podstatné, o jaké plemeno psa se jedná. Všechna plemena, ať je to čivava nebo německý ovčák, mají až 98 % shodu své DNA se svým prapředkem Vlkem obecným (Canis lupus). Pro vlka byl vždy volný pohyb přirozený a do jisté míry zárukou přežití. Právě proto je volný pohyb pro psa (Canis familiaris) natolik přirozený pud, který bychom mu měli být schopni dopřát. Jen si představte, že byste byli nuceni se celý život při pohybu mimo Vaše obydlí omezit jen pouze na striktně vymezenou hranici danou perimetrem vodítka svého pána.

Proto se snažím již od roku 2015 aktivně hledat prostory na území města Hradce Králové pro vybudování určených pro volný pohyb psů – psí parky. V samotném roce 2015 jsem se zúčastnil několika jednání se zástupci vedení města, avšak přes veškeré úsilí se tehdy tento projekt nepodařilo prosadit do priorit a získat na něj finanční prostředky, které by pokryly náklady spojené s realizací. V květnu letošního roku jsem měl schůzku s primátorem města Hradce Králové prof. PharmDr. Alexandrem Hrabálkem, CSc., kde jsme mimo jiné spolu probírali i téma psích parků. Musím ocenit přístup pana primátora k celé věci, a to jak z pozice kynologa a občana, tak z pozice politika. Pan primátor vyslovil projektu uznání a poskytl mu plnou podporu s tím, že psí park určitě najde své pravidelné i nepravidelné návštěvníky a bude rozhodně přínosem. Brzy tak Vás budu moct informovat o pilotním projektu. Lokalita za koupalištěm Flošna vytipovaná v roce 2015 se stále jeví jako vhodná pro umístění psího parku (viz nákres níže).

Dalším zvažovaným prostorem, který jsem navrhl na jednání zástupců komise místní samosprávy s vedením města dne 5. 5. 2021, by mohla být lokalita na Moravském předměstí – východ. Usilovat o další psí park tak bude možné, jakmile se osvědčí pilotní projekt a spolu s tím budeme moci vytipovat další vhodná místa v našem městě.

Jaroslav Filip

místopředseda kulturní komise
člen finančního výboru města Hradce Králové