3. února 2020

ODS a zemědělství

Jsem ráda, že ODS si vzala zemědělství jako jednu ze svých priorit, i když v minulosti to tak mnohdy nebylo.

Celý svůj pracovní život se věnuji zemědělství od vystudované VŠZ, přes praxi v Austrálii a USA. Řídila jsem střední firmu služeb pro zemědělství s 250 zaměstnanci včetně zpracování masa a nyní podnikám v oblasti pojištění převážně zemědělských rizik.

ODS je dlouhodobě významnou stranou, která má šanci být brzy ve vedení státu. I z tohoto důvodu je důležité mít vyjasněné pozice ve všech oblastech hospodářství. V zemědělství sice pracuje přibližně 2% obyvatel, ale stará se o více jak 4,2 mil. Ha zem. Půdy tj. o 53,3% výměry celé ČR. 12% z toho činí ekologické zemědělství. Jsme 2. v EU v počtu ekologicky hospodařících subjektů hned za Rakouskem a na 4. místě ve výměře ekologicky obhospodařované půdy.

ODS je vnímána jako strana podporující malé soukromé farmáře. Pravicová strana by primárně měla podporovat zodpovědné a schopné zemědělce bez ohledu na velikost. Stejně jako nepodporujeme pouze malé podnikatele v jiných oblastech. Snahou vládnoucí strany by mělo být vytvořit rovné podmínky pro všechny a tím zajistit pestrost v podnikání. Chápu, že malá rodinná farma vypadá romanticky, ale realita je mnohdy této představě hodně vzdálená.

Trocha faktů: v EU denně skončí cca 1 000 podnikatelů v zemědělství, mladí lidí nemají zájem o práci v tomto náročném oboru bez volných víkendů, zemědělství ve světě se koncentruje a tlačí na ceny, naši producenti jsou v přímé konkurenci s touto produkcí. Zpřísňující se pravidla hospodaření prodražují naši produkci, ale na trhu si spotřebitel může koupit i GMO produkty z Ameriky aniž by to mnohdy věděl. Nepodnikáme v rovných podmínkách.

Pokud chceme mít v ČR udržitelné a konkurenceschopné zemědělství musíme vnímat své okolí. Máme mnoho výhod, které nám okolní státy závidí. Např. velikost farem. V ČR je cca 26 000 subjektů podnikajících v zemědělství. Průměrná výměra činí 133ha, v EU je to 16 ha. Průměrná výměra u fyzických osob je 44 ha a u právnických osob 964 ha. Např. průměrná výměra družstev, což je preferovaná forma hospodaření ve světě, je 1 330 ha. V Rakousku se snaží o zvětšení farem, takže pokud se 2 farmáři spojí, dostanou další dotaci navíc. Po revoluci došlo k ohromnému propadu živočišné výroby. Stavy skotu jsou na 40% oproti roku 1989, prasat na 32%, produkce ovoce na 31%, zeleniny na 43%.

V ČR 80% živočišné produkce produkují větší farmy, protože je to velmi náročné na pracovní síly a investice.

V rámci ochrany životního prostředí je smutné, kolik, zde běžně produkovatelných potravin, dovážíme. Po Evropě jezdí tisíce kamionů s jablky, obilím atd. Omezit převozy potravin by mělo výrazně větší efekt na snížení emisí než celá snaha nahradit diesly elektromobily.

Dalším tématem je ochrana půdy. Jsme nejliberálnější zemí, kde si půdu může koupit kdokoliv. U nás je ve vlastnictví, těch co na ni hospodaří pouze 27% výměry půdy v EU je to 51%.

Nechci zahlcovat čísly, ale pro vytvoření si představy o stavu českého zemědělství jsou důležitá. ODS pracuje na přípravě programu, který jistě osloví pravicově smýšlející manažery v zemědělství včetně těch soukromých bez ohledu na velikost farmy. Je potřeba mít zde silné a schopné podnikatele v zemědělství, kteří mají možnost zvládnout kromě vlastní produkce také péči o krajinu včetně chovu hospodářských zvířat a rozvoje života na venkově. Pokud chce někdo soukromě hospodařit má k tomu příležitost včetně dotací pro mladé a začínající farmáře. ODS by měla podporovat schopné bez ohledu na velikost!

Ing. Petra Škopová

členka oblastní rady ODS Hradec Králové