6. října 2014

Předvolební postřeh šéfredaktora Deníku: Ostravské ANO - volba bez záruky

Komentáře a postřehy šéfredaktora Deníku Martina Plevy k předvolební kampani najdete také pravidelně každý pátek v tištěném vydání Moravskoslezského deníku.

Už jen týden nás dělí od začátku komunálních voleb, které mohou výrazně změnit rozložení politických sil na radnicích v Ostravě. Stran a hnutí, které mohou mít reálné ambice prosadit se do zastupitelstev města či obvodů, je letos opravdu požehnaně. Odhadovat, jak nakonec u lidí obstojí, je tak složitější než v předchozích volbách.

Nejvíce otazníků však vyvolávají předvolební preference hnutí, jehož kandidátky jsou samy o sobě velkou neznámou. V moravskoslezské metropoli, kde lidé tradičně volí spíše levici, průzkumy opakovaně na druhé místo zařazují „babišovce". Největší anomálií podzimních voleb v Ostravě tak zřejmě bude právě hnutí ANO, které podle aktuálních volebních potenciálů dokonce dýchá na záda sociální demokracii, zmítané korupčními aférami.

V čem by mohlo spočívat jejich „kouzlo"? Programem to asi nebude. Poloprázdné věty jako „zamezíme korupci, zlepšíme životní prostředí, či oživíme centrum města" má v seznamu skoro každá strana a voliči na to asi neskočí.

Že by tedy na Ostravany zapůsobili svým charismatem lidé na kandidátkách ANO? Ani to asi nebude ten pravý důvod. S nadsázkou by se dalo skoro říct, že více známých tváří mají mezi sebou i strany s takřka nulovými preferencemi. Lídr hnutí ANO Tomáš Macura sice působí na billboardech vedle otce zakladatele Andreje Babiše poměrně normálně, ale víte, kdo to vůbec je? Slyšeli jste o něm v Ostravě někdy něco?

Řekl bych, že spíše NE… Stejně jako o dalších neznámých tvářích, které oblékly dres hnutí ANO. Ač bych jim nerad křivdil, trochu z nich cítím touhu vyvézt se na vlně popularity až do vedení města a jeho obvodů, zkusit si, jak chutná a co přináší moc. A že už se prý na ni někteří docela třesou… Spíš než očekávání změn k lepšímu tak v této velké neznámé člověk cítí obavy z toho, co s ní může přijít.

To ale stále nepřináší odpověď na původní otázku, čím si tedy hnutí ANO ve třetím největším městě získává volební potenciál, ze kterého možná členové jiných stran rudnou vzteky (tedy asi kromě komunistů, kteří si drží stabilní výsledky). I když ta odpověď asi nebude až tak složitá, neboť se jmenuje Andrej Babiš. Jeho one-man-show vypadá, že v Praze rozhoduje o všem k blahu lidstva, ač z jeho slov mnohdy nelze vůbec pochytit, o čem právě mluví. Ale asi to zatím působí i na voliče v Ostravě. Bohužel to však může znamenat, že se u nás ke korytům v Babišově líbivém dresu mohou dostat i lidé, kteří toho pro Ostravu mnoho udělat nechtějí, nebo to ani neumějí. O kombinaci obou těchto špatných možností ani nemluvě. Ostravské ANO zkrátka vypadá jako volba bez jakékoliv záruky!