25. května 2017

Jsú to kecy, jsú to nezmysly, není to pravda…

(Čtrnáctka)

Jsú to kecy, jsú to nezmysly, není to pravda…..

nejen těmito slovy úspěšně imituje Adam Vrbas majitele hnutí Ano a bývalého ministra financí Andreje Babiše. Politické návrhy hnutí ANO na Praze 14 se k jeho sluchu nedostávají, určitě by však bylo zajímavé slyšet jeho komentář. Zajímavé ano, zábavné však ne, protože se jedná o budoucnost Prahy 14, kde se mnozí z nás narodili a jiní tu našli svůj domov a rádi tu žijí. Nebylo by však fér opominout některé konkrétní výsledky těchto zastupitelů:

Zabránění vybudování workoutového hřiště na Lehovci, důrazný odpor k výstavbě nové školky na Jahodnici s odůvodněním, že radnice nahrává developerovi a mnoho dalších „prospěšných“ iniciativ, které mají vyvolat dojem, že se na radnici Prahy 14 děje něco zvlášť zavrženíhodného. Teď je tedy na řadě biotop. Článek navozuje pocit, že se na Kyje řítí neodvratná pohroma, která bude mít pro tuto lokalitu nedozírné následky. Je obtížné věcně vyvrátit zlovolné nesmysly, přesto se o to pokusím:

  1. Maximální kapacita celého areálu přírodního koupaliště je 1080 osob v jednom okamžiku. Studie vychází z toho, že v koupacím jezírku se bude najednou koupat maximálně 217 osob, což znamená 10 m2 koupací plochy na hlavu. Vše je stanoveno normami.
  2. I počet parkovacích míst odpovídá příslušné normě (číslo 736056 ČSN s účinností od dubna 2011). Počítá se s 73 parkovacími místy, která odpovídají (respektive ještě o 17 míst přesahují normou stanovené požadavky) momentálnímu počtu osob v jezírku.
  3. O jiném umístění koupaliště, například na Čihadlech, jsem skutečně od jednoho zastupitele ANO slyšel. Jen jestli nevadí, že tam není voda.
  4. Žádné průzkumné vrty neskončily fiaskem. Zmiňovaná čistička (úpravna vody), a to nijak neúměrně nákladná, by byla potřeba tak jako tak. Stačí si projít zkušenosti ostatních. Jiné biotopy ročně vynakládají statisíce korun na odstranění usazenin tvořených manganem a železem (přičemž i místní voda má zvýšený obsah těchto látek), repelenty a tuky z krémů na opalování. Očekává se, že na dopouštění koupaliště bude stačit voda čerpaná ze čtyř vrtů.
  5. Pro komentář tvrzení, že po většinu roku půjde o mrtvé území, si znovu vypůjčím Babišovo: Je to opět blábol. Pro všechny zastupitele byla v březnu uskutečněna prezentace, kde měli všichni možnost se dovědět, že na tomto území nebude jen biotop, ale také kiosek, restaurace, sauna, hřiště na plážový volejbal s možností zimního využití zakrytím nafukovací halou. Mezi další zvažovaná vyžití pak patří třeba in-line dráha.
  6. Veřejné lokální fórum se v Kyjích letos pochopitelně uskuteční, stejně jako v dalších částech Prahy 14. Bude se konat 19. června – součástí tohoto vydání je oficiální pozvánka (na první polovinu letošních lokálních fór vyšla pozvánka v minulém čísle).
  7. Biotop se svými doplňkovými zařízeními zabere pouze malou část území. Maminky s kočárky se určitě mohou procházet dál.

 

Možná, že by tam zastupitelé za ANO raději než biotop viděli čtyřpatrové domy, tak jak to původně navrhovali. To je ale potom na místě, ptát se komu tyto účelovky slouží?

Josef Kutmon


člen místní rady Lehovec - Černý Most
místopředseda oblastního sdružení ODS Praha 14
neuvolněný radní MČ Praha 14
předseda klubu zastupitelů za ODS