29. října 2017

Broumarská jih

(Čtrnáctka)

V minulém čísle čtrnáctky jste se mohli dočíst o rozdílných pohledech koalice a opozice na plánovaný Biotop u rybníka při Broumarské ulici. Nemá zřejmě dále smysl se k tomuto základnímu rozporu vracet. K osobnímu vysvětlování došlo i na veřejném lokálním fóru přímo na místě, kde měly obě strany možnost vysvětlit a obhájit svůj názor před občany, kteří se dostavili v hojném počtu. Nicméně doufám, že u projektu „přes ulici“ bude shoda v zastupitelstvu větší.

Celé okolí je třeba řešit komplexně a debaty, které doposud probíhaly, budí naději, že území „Broumarská Sever/Jih“ bude kvalitně využito ve prospěch všech našich občanů. Ať už se spustí na jihu jakýkoli projekt, je třeba hledat co nejširší shodu. Zatím se mluví o mnoha způsobech využití, mezi které patří: limitovaná výstavba rodinných domků, domova pro seniory, minipivovaru, či sportovního centra. Po mnoha letech se konečně podařilo vyjednat směnu pozemků s provozovatelem kamenictví. Tento pozemek bylo nutné získat do majetku městské části, aby bylo vůbec možné zcelit území a začít plánovat další využití. Městská část nabídla firmě Centrum kámen pozemky nad hřbitovem ve stejné hodnotě. Tedy ve stejné hodnotě podle znaleckého posudku. Samozřejmě se našel zastupitel za hnutí ANO, který se pasoval do role soudního znalce a pokusil se posudek zpochybnit citacemi z „taháku“, ve kterém se sám zjevně nevyznal. I když je pozemek nad hřbitovem zatížen věcným břemenem plynáren, vede přes něj vysoké napětí i vysokotlaký plyn a jeho velká část je v územním plánu jako zeleň, takže stavět se dá vlastně jen na malé části.

Přes veškerá vysvětlování se ANO opět pokoušelo zničit jakoukoli snahu koalice směřující ke zlepšení situace v lokalitě. Naštěstí pro Prahu 14 zastupitelstvo nakonec směnu schválilo a je možné začít plánovat využití celého území i na jih od Broumarské ulice. Věřím, že při jednání dalších zastupitelstev budou všichni chtít pro Prahu 14 to nejlepší, bez ohledu na to zda jsou zrovna v opozici nebo v koalici.

Jiří Zajac

zástupce starosty MČ Praha 14