16. prosince 2020

Prioritou zůstává podpora venkova

(Plzeňský deník) Náměstek Pavel Karpíšek chce pokračovat v rozumné rozpočtové politice. Senátor a starosta Vejprnic Pavel Karpíšek má nově na starosti ekonomiku, investice a majetek Plzeňského kraje. Funkci bude vykonávat jako neuvolněný. „Mým hlavním cílem je stabilizované financování,“ říká náměstek Pavel Karpíšek.

Na co by se měl kraj ve vašem resortu zaměřit v příštích letech?

Mám na starost oblast, která je aktuálně vedle zdravotnictví asi nejsložitější. V oblasti ekonomiky, investic i majetku se proto budu snažit o řešení, která budou maximálně snižovat dopad pandemie viru covid-19 i následných vládních opatření na ekonomickou kondici Plzeňského kraje. Hlavním hráčem na tomto poli je sice vláda, ale i kraj se musí snažit, aby pozitivně ovlivnil ekonomickou situaci svých občanů i zdejších firem. Kraj by se měl v oblasti financí zaměřit zejména na hospodárné chování, tak aby byl schopen financovat připravované projekty a byl připraven reagovat na výkyvy ekonomiky, kterým se v následujícím období zřejmě nevyhneme. V oblasti majetku chci pokračovat v systematické údržbě majetku kraje a zároveň nastavit systém jeho správy, který bude mít maximálně na zřeteli jeho modernizaci, bezpečnost a v neposlední řadě i úsporu energií, protože i tam je možné v delším časovém horizontu ušetřit část finančních prostředků.

Co je potřeba řešit nyní urgentně?

Nové vedení kraje se ujalo svých funkcí v ekonomicky krizové, a hlavně nevyzpytatelné době. Ještě před tři čtvrtě rokem bych to asi ani já, ani jiný náměstek hejtmana pro ekonomiku neřekl, ale teď musíme v první řadě urgentně nastavit priority financování zákonných a nasmlouvaných povinností kraje. S ohledem na propad ekonomiky v souvislosti s pandemií covid-19 totiž může v některých krajích dokonce hrozit, že budou mít problém dostát svým základním závazkům. Plzeňský kraj naštěstí v minulém období v ekonomické oblasti fungoval na jedničku a neměl žádné dluhy, takže u nás je situace mnohem lepší, ale i na Plzeňský kraj ekonomické následky pandemie covid-19 udeří pořádnou silou. Zohlednit budeme muset i definitivní podobu daňového balíčku, který správně nechá více peněz občanům, ale na druhou stranu budou kraje muset na novou daňovou situaci adekvátně zareagovat.

Máte cíl, co by za čtyři roky mělo být hotovo či změněno?

Chci pokračovat v rozumné rozpočtové politice, která na kraji dosud fungovala a za niž patří mým předchůdcům dík. Hlavním cílem pro mě zůstane stabilizované financování kraje a udržení prostředků na investice. Kraj se ani v této ekonomicky těžké době nemůže zastavit. Rád bych proto, aby byly realizovány již připravované, nebo dokonce už započaté investiční projekty. Nechci vyjmenovávat úplně všechny konkrétní stavby, přesto si dovolím zmínit například stavbu Západního okruhu či pokračování v dalších důležitých dopravních stavbách napříč celým krajem. Dokončit také musíme urgentní příjmy v nemocnicích, například v Klatovech. V plánu je nyní také modernizace Rokycanské nemocnice nebo domova v Kralovicích. Investovat nesmíme přestat ani do modernizace zázemí škol. Budeme pokračovat i v hledání zdrojů na stavbu Západočeské galerie v Plzni, kterou vzhledem k jejímu rozsahu nemůže financovat jen náš kraj. Nebude to jednoduché, ale musíme pokračovat i v podpoře kultury a sportu. Obě tyto oblasti úzce souvisí s oblastí, kterou já považuji za klíčovou prioritu a kterou je podpora rozvoje venkova. Plzeňský kraj nejsou jen velká města, ale také oblasti, kde jsou menší sídla a nižší hustota zalidnění. Právě tam by se výpadek podpory ze strany kraje nyní mohl projevit nejbolestivěji, a to nechci v žádném případě dopustit. Budu velmi rád, když se za čtyři roky ohlédneme a uvidíme, že to bylo sice velmi těžké období, ale rozvoj Plzeňského kraje se díky rozumným investicím nezastavil ani za časů covidu.

Pavel Karpíšek

senátor PČR
uvolněný starosta obce
člen výkonné rady