11. prosince 2012

Zahradilova zpráva podpoří malé a střední podniky

Štrasburk - Evropský parlament přijal drtivou většinou zprávu Jana Zahradila, která má usnadnit malým a středním podnikům přístup na mimoevropské trhy.

Jsou to právě malé a střední podniky, které vytvářejí přes dvě třetiny všech pracovních míst v soukromém sektoru zemí Evropské unie. Pouze čtvrtina z nich však působí za hranicemi svého státu a jen 13 % na mimoevropských trzích. 
 
„Podpora těchto podniků, která spočívá ve snazším přístupu k informacím o zahraničních trzích a nižší byrokratické zátěži při žádání o kapitál, bude mít nepochybně pozitivní dopad na ekonomický růst a tvorbu nových pracovních míst,“ říká autor zprávy Jan Zahradil. 
 
A statistická šetření jeho slova potvrzují. V posledních dvou letech byla třetina žadatelů o investiční úvěr z řad malých a středních podniků odmítnuta a téměř polovina podniků uvádí, že nedostatek informací vnímá jako významnou překážku pro svůj rozvoj. 
 
Jan Zahradil zdůrazňuje, že návrh neusiluje o vznik žádného nového úřadu či kapitoly v rozpočtu EU. „Jde o to, aby národní a evropské strategie působily dohromady. Toto opatření podpoří při nulových nákladech významnou část evropské ekonomiky a napomůže vytváření nových pracovních míst,“ uzavírá Zahradil. 
 
Úroveň podpory malých a středních podniků je v členských zemích na značně rozdílné úrovni. Například v Německu systém zajištění exportních investičních úvěrů, tzv. Hermes cover, nerozlišuje žadatele podle velikosti podniku a poskytuje expresní investiční půjčky až do výše pěti milionů euro, jež jsou zpracovány do čtyř pracovních dnů. Tento standard by měl být podle Jana Zahradila dostupný podnikům napříč Evropskou unií.