17. prosince 2016

Reportáž z posledního zastupitelstva v r. 2016

Původně se mělo jednat o naprosto běžné jednání zastupitelstva, i když je pravda, že na Jihu už slovo "běžné" má naprosto jiný význam.

V prvním bodě jednání se projednával rozpočet. K samotnému rozpočtu se vedla věcná diskuze k jednotlivým kapitolám. Z našeho pohledu byl poměrně špatně čerpán kapitálový rozpočet v roce 2016 a to jak ve vztahu k předchozím rokům, tak k poměrně příznivé ekonomické situaci města. Poukázali jsme na to, že tento nešvar "neinvestování" do městského obvodu bude bohužel pokračovat i v roce 2017. Zvláště se nám jeví jako zásadní problém podfinancování resortu školství a dopravy. Možná mohl být obvod ve svých vizích trochu více odvážný a počítat s většími investicemi. Nicméně současné vedení za dva roky nic zásadního nerealizovalo a již nyní evidentně rezignovalo na jakékoliv významné stavební akce do konce tohoto volebního období. Už jen úsměvně působily odpovědi např. radního pro školství Adama Rykaly z ČSSD, že do školství již není třeba investovat, jelikož nechceme stavět žádnou novou školu. Ředitelé základních škol jistě ocení jeho přístup, že naše školy a školky již další velké investice nepotřebují. Velkokapacitní parkoviště popř. dopravní stavby, které by usnadnily život našim občanům v rozpočtu nehledejte vůbec - nic takového tam prostě není. I z těchto důvodů jsme rozpočet nakonec nemohli podpořit.

Druhý bod jednání se týkal participativního rozpočtu. První ročník dopadl, jak dopadl - účastnilo se jej necelých 3tisíce občanů, což radnice bere jako famózní úspěch. Je to trochu v kontroverzi s tím, že k referendu "proti aroganci" přišlo o cca 1000 lidí více a radnice tento výsledek tehdy okomentovala jako naprosté fiasko co se účasti týče. Nicméně myšlenka se nám zdá dobrá a proto jsme podpořili navýšení částky na participativní rozpočet na příští rok z pěti na sedm miliónů.V dalších bodech se již projednávaly naprosto běžné záležitosti agendy městského obvodu, kde se mimo občasnou věcnou diskuzi až tak nic extra nedělo.Od 15-cti hodin dostali pro své dotazy prostor občané našeho obvodu. Starosta lhal, jako když Jižní listy tisknou, když nás napadl naprosto absurdním obviněním typu "že ODS na obvodě usiluje o koalici s ČSSD". Když už pomineme absurdnost představy naši spolupráce s lidmi spojenými s obviněným lobbistou Dědicem - jmenovitě Adamem Rykalou a s jeho poskokem a vykonavatelem radním Hřivňákem, tak by si starosta měl před vypuzením další ze svých lží zopakovat matematiku prvního stupně, aby si uvědomil, že taková koalice není ani matematicky možná. Zatímco starostovi Bednářovi koalice s Dědicovými lidmi vyhovuje, a nechtějme radši znát důvody, nám určitě nevyhovuje.Největší perlou jednání se ale již skoro tradičně stal radní Hřivňák z ČSSD, když se pokoušel vysvětlit proč z posledních 12-cti jednání rady dorazil na jednání pouze 3x. Nám to až tak nevadí, jelikož v jeho případě čím menší účast na rozhodovacích procesech - tím lépe pro obvod, nicméně by si měl ujasnit, co přesně znamená "neuvolněný radní". Když nám neúspěšně podsunul jeho hlubokou úvahu o tom, že "neuvolněný radní" znamená, že nemusí docházet na jednání rady, tak zkusil jiný argument, a to takový, že když nedojde na jednání rady, nemusí čerpat jeho zaměstnavatel náhradu mzdy a vlastně šetří obvodu peníze. Na základě těchto "bludů" jsme podali návrh na jeho odvolání - ale ukázalo se, že zastupitelům z ČSSD a ANO jeho pracovní "nenasazení" nevadí.

Nepochopena zůstala rovněž duševní pohnutka starosty Bednáře, který se připojil k takzvané "porubské výzvě", která se snaží z magistrátu Ostravy vymámit více peněz pro velké obvody. Nevím jak v případě Poruby, ale v případě Jihu to působí kontrastně s tím, že naši "borci" ve vedení obvodu neumí utratit ani to co mají. Férově je třeba říci, že magistrát peníze potřebuje, jelikož poskytuje své zdroje i pro nepřímé investice v jednotlivých obvodech. Magistrát města na Jihu např. postavil z rozpočtu města atletickou halu, kterou se naše vedení občas chlubí - rozumím tomu, že když se nemohu pochlubit vlastní prací, zkusí se pochlubit aspoň něčím, co udělal někdo jiný. Koneckonců město v obvodě platí například i veřejnou dopravu - a takový Adam Rykala z ČSSD by mohl starostovi říci, kolik stojí třeba nákup nové tramvaje. Od doby, kdy jejich nákup koordinoval Rykalův tehdejší zaměstnavatel Martin Dědic, se ceny zase až tak nezměnily. Prostě už je tradičním zvykem, že každé "běžné" zastupitelstvo přinese nové perličky a nečekaná prohlášení a tvrzení jak z úst starosty nebo "populárního mluvčího ČSSD" Hřivňáka.

Jan Dohnal - zastupitel Ostravy Jih