19. září 2014

Rozhovor s kandidátem ODS do Senátu

Strakonice – V čele Národního parku Šumava byl Jiří Mánek dva roky – od 1. července 2012 do 30. dubna 2014. "Co jsem si za tuto dobu odnesl do života? Jednu zásadní věc. Že čím víc toho člověk dělá, tím víc je vidět a tím více to některé lidi frustruje," říká kandidát na senátora za ODS.

S jakým programem jdete do voleb? Jak chcete splnit své sliby jako senátor? 

Program je jednoduchý, nic politicky neslibovat, ale využít všech svých schopností a zkušeností a pracovat jak nejlépe dovedu, aby byl senátní obvod tak spokojený, jako byla Šumava, když jsem byl jejím ředitelem. 

Dobrý den, slyšel jsem, že jste nabídku kandidovat do Senátu dostal už v únoru, ale to jste odmítl z důvodu, že jste byl ředitelem NP Šumava. Když budete zvolen senátorem, budete se jako řada dalších kandidátů (lékař, majitel podniku, ředitel hospicu, ředitel hřebčince...) věnovat kromě senátorské práce ještě něčemu jinému jako vaši protikandidáti? 

Prioritou pro mě byl Národní park Šumava. Dokud jsem byl ředitelem NP, tedy plnil své životní poslání, neměl jsem žádné potřeby koukat po čemkoli jiném. Tedy kdybych byl i nadále ředitelem, do Senátu bych nekandidoval. Situace je jiná a pokud chci být něčemu nápomocen, bude to skrze Senát i nadále možné, ba možná ještě lepší. A práci se chci věnovat naplno, nebudu se rozptylovat dalšími aktivitami a ředit tak práci senátora. 

Dobrý den, sledoval jsem vaši kampaň s přemnoženými obřími kůrovci na Šumavě. Zasmál jsem se! Kde jsou teď? 

Jsem rád, že jste se pobavil, my se s nimi také denně bavíme. Jsou všude, šíří se celým regionem v podstatě kalamitně. Takže jsou mezi hasiči, na kanoích na Otavě, na kole, na kolečkových lyžích, kapela Kůrovci pořádá v převlecích koncerty v regionu a až do voleb budou po celém regionu rozdávat speciální cukroví – kůrovcové požerky. 

Pane Mánku, Národní park Šumava se vás snažil dehonestovat tím, že do médií rozhlásil, že jste špatně hospodařil. Utrácel za zbytečné projekty. A podobné nesmysly. Co jste si říkal, když jste tyto zprávy četl? 

To vše byla jen politika. Ministr mě odvolal a strhl se proti tomu silný odpor, který asi nikdo a tedy ani já nečekal. Ex­post se proto různé skupiny snaží mé odvolání na veřejnosti zdůvodnit a obhájit. Protože jsem nic neukradl, tak se hodí alespoň říct, že jsme plýtvali. To je ale naprostý nesmysl a subjektivní pohled. Každá koruna, kterou jsme utratili, zůstala v regionu sloužit lidem. Proto jsem kritiku vnímal spíše s nadhledem a myslím, že se to spíše obrátilo proti jejím autorům a mně to u inteligentní veřejnosti pomohlo. 

Bydlím ve volebním okrsku č. 12 a pana Krejču vůbec neznám, nevím, že je to náš
 senátor. Vy ještě nejste senátor a vím o Vás mnohem, mnohem víc. Budete "vidět" i po volbách? 

To je jasné! Je to základ mého programu – být mezi lidmi. To nejenom proto, že je to zapotřebí, ale také proto, že mě to zkrátka baví. 



Jiří Mánek 

Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy Praha a studoval Lesnickou fakultu České zemědělské univerzity Praha. Vyrůstal na Horské Kvildě, což také rozhodlo o jeho vztahu k přírodě a hlavně Šumavě. V současné době žije nedaleko obce Čkyně na Prachaticku a po svém odvolání z místa ředitele Národního parku Šumava letos v dubnu podniká v oblasti projektového řízení. Je 22 let ženatý, má tři děti. K nařčení, že ve funkci ředitele NP Šumava špatně hospodařil, říká: "To vše byla jen špinavá politika. Každá koruna, kterou jsme utratili, zůstala v regionu sloužit lidem." 

Mgr. Jiří Mánek

místopředseda místního sdružení
žadatel o členství
člen strany
člen oblastního smírčího výboru
člen regionální rady