24. května 2013

Náměstek ministra zdravotnictví MUDr. Ferdinand Polák v Prachaticích

V pátek 24. května navštívil Prachatice náměstek ministra zdravotnictví MUDr. Ferdinand Polák. Za doprovodu starosty města Ing. Martina Malého a krajského zastupitele MUDr. Ladislava Přívozníka nejprve zavítal do prachatického Hospice sv. Jana N. Neumanna, kde se setkal s ředitelem PhDr. Robertem Hunešem.

Hospic poskytuje zdravotnickou péči, která se označuje termínem paliativní medicína. Cílem je dosažení nejlepší možné kvality života pacientů, ale i jejich rodin. Ředitel hospice provedl náměstka celým areálem, kde působí kvalifikovaný tým lékařů, zdravotních sester, ošetřovatelů, ale i psycholog a duchovní. Náměstek ministra zdravotnictví mohl nahlédnout i do pokoje pacientů, které jsou vybaveny plně automaticky polohovacími lůžky, klimatizací, televizorem. V každém pokoji je rovněž přistýlka pro blízkou osobu. MUDr. Polák si ze zájmem prohlédl zimní zahradu, kapli i park.  Kapacita prachatického hospice je 30 lůžek. Náměstek ministra i ředitel hospice se shodli, že v České republice není problém s nedostatkem lůžek, problém vidí spíše v tom, že řada nemocničních zařízení vystavuje pacienty opakované léčbě, či pobytu na LDN, kde ovšem nelze zajistit, aby člověk mohl co nejplněji a nejaktivněji prožít poslední chvíle svého života, pokud možno s blízkými.

Dalším zařízením, které náměstek Polák v Prachaticích navštívil, byl Domov matky Vojtěchy, který je určen lidem s demencí, především Alzheimerova typu, kteří z důvodu své nemoci potřebují pravidelnou pomoc jiné osoby. Domov matky Vojtěchy přijímá klienty od 27 let především z Prachaticka případně z Jihočeského kraje. Celým areálem náměstka ministra provedla vedoucí domova Mgr. Radka Kylbergerová. Seznámila ho i se službami, které domov nabízí. Kromě klasicích služeb jako je ubytování, stravování, je to i ergoterapie – cvičení paměti, smysluplná činnost a zaměstnání, která pomáhají k obnově postižených funkcí. Další službou, kterou domov matky Vojtěchy nabízí, je i reminiscenční terapie, při které klient za pomoci vhodných pomůcek (staré fotografie, hudba, filmy) vzpomíná a vypráví o svém životě.

Posledním místem kam náměstek ministra zdravotnictví v Prachaticích zavítal byl Domov seniorů Mistra Křišťana, který je jedním z nejlépe hodnocených domovů pro seniory v rámci České republiky. Celým zařízením náměstka ministra provedla vedoucí ekonomka Marcela Herbstová a vrchní sestra Andrea Pořízková. Návštěva pana náměstka Poláka pokračovala programem ve Strakonicicíh.