17. dubna 2016

Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima Partie byl předseda ODS Petr Fiala. Střetnul se v duelu s Bohuslavem Sobotkou. Řeč byla nejen o migrační krizi, ale i o dalších aktuálních tématech.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout v archivu TV Prima.

 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Dobrý den u Partie televize Prima. Po čase pozvání přijal předseda vlády a sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Dobrý den, pane premiére.


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Dobrý den. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

A diskutovat s ním přišel předseda opoziční ODS, pan Petr Fiala. I vám dobrý den. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý den. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Sociální demokracie musí zaplatit 337 milionů korun. Peníze vysoudil advokát Zdeněk Altner, který ČSSD pomohl zpátky získat Lidový dům. Většina z této obrovské částky jsou penále. Soudu mu peníze přiznal po 16 letech. Rozsudek je pravomocný a pro nejsilnější vládní stranu nepříjemný. ČSSD měla peníze zaplatit do čtvrteční půlnoci, zatím tak neučinila. Pane předsedo, vy jste do dnešního dne nezaplatili, přestože ten rozsudek je pravomocný, ta otázka zdravým selským rozumem asi zní: co je to za vzkaz pro ostatní občany, kteří mají také v ruce pravomocný rozsudek, musejí plnit nějakou povinnost a nejsilnější vládní strana to nečiní? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Víte, těch mýtů, které jsou v souvislosti s tímto sporem, je celá řada. Tak především, pokud jde o vysouzení Lidového domu, na tom se podílela celá řada právníků. A pan Altner do toho sporu nastoupil až v poslední fázi. Ten spor běžel mezi lety 93 až 2000. Ta smlouva s panem Altnerem byla uzavřena v roce 1997. Za druhé, sociální demokracie už panu Altnerovi zaplatila. O tom se také nemluví. Už v roce 2000 sociální demokracie složila více než 50 milionů korun. Problém pana Altnera je v tom, že on se o dvě třetiny této částky soudí s dalšími 2 právníky, se kterými v roce 97, vzápětí poté, kdy uzavřel smlouvu se sociální demokracií, uzavřel další smlouvu, takže my už jsme panu Altnerovi platili v okamžiku, kdy pan Altner v roce 2000 přišel s dalšími a dalšími požadavky, tak tehdejší vedení sociální demokracie ty další a další požadavky již odmítlo. A od té doby 16 let trvá soudní spor. Já chci jenom říci, že ten soudní spor ještě neskončil. My máme právo a využili jsme to právo podat dovolání... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

To jste učinili... 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Požádali jsme Nejvyšší soud, aby odložil výkon rozhodnutí, eventuálně, aby odložil právní moc tohoto rozhodnutí a nyní čekáme na rozhodnutí Nejvyššího soudu. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Nicméně dovolání k Nejvyššímu soudu nemá vliv na tu vykonavatelnost toho pravomocného rozsudku, vy byste platit měli, je to názor právníků. Vy říkáte, že ten spor je velmi právně složitý, což vám nikdo neupírá, ale ten rozsudek je pravomocný a sociální demokracie nezaplatila, ani ty peníze nesložila do advokátní úschovy, jestli tomu rozumím? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Rozsudek je pravomocný, ale soudní spor ještě neskončil. A to, že trvá 16 let, tak 12 let trvalo odvolání. A i ten městský soud, který hodně dal zapravdu a stranil panu Altnerovi v tom svém rozhodnutí, tak konstatoval, že na těch obstrukcích, na tom, že to trvalo 12 let, nemá sociální demokracie žádný podíl, ale paradoxně jsme za to byli potrestáni, za to, že to odvolací řízení trvalo 12 let. My jsme využili práva, které máme. A právě proto, že to samotné dovolání nemá odkladný účinek, tak jsme požádali Nejvyšší soud, aby rozhodl o odkladu vykonatelnosti a samozřejmě, že budeme respektovat rozhodnutí Nejvyššího soudu, ale pro nás je teď velmi důležité, abychom neznemožnili reakci na případné rozhodnutí Nejvyššího soudu, protože v případě, že bychom ty peníze poslali na švýcarský účet, který sociální demokracie obdržela, to už je totálně mimo jurisdikci České republiky a v případě, že bychom uspěli v dovolání u Nejvyššího soudu, tak mi řekněte, jaké máme garance, že se těchto prostředků, nebo alespoň jejich částí někdy v budoucnu domůžeme. 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Na to vám asi neodpovím. A já nechci být, pane premiére, monotematická, ani se zastávat pana Altnera, to mi nepřísluší. Ale mě pořád zajímá ta věc, ten rozsudek je pravomocný. Podle mě mnoho lidí, kteří mají v rukou nepříjemný pravomocný rozsudek, si myslí, že to právo je na jejich straně a měli by tu spravedlnost ještě se dovolávat někde jinde, ale zaplatí. Co to je za vzkaz, že vy to nečiníte? 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Tady nejde o to někde jinde, tady jde o to, že skutečně soudní spor ještě neskončil a my máme stejná práva, jako mají jiní občané a jiné právnické osoby. To znamená, využili jsme svého práva, které nám dává zákon a které nám dávají zákony České republiky, a podali jsme dovolání prostě proto, že se domníváme, že ten rozsudek městského soudu není správný. A pokud jde o otázku... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Počkejte, ale... 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:
...vykonatelnosti a toho placení, my jsme se rozhodli, protože na nás se začali obracet věřitelé pana Altnera, začali se na nás obracet s tím, že nás informují o exekucích, které se týkají pana Altnera. A v okamžiku, kdy samozřejmě budou tyto exekuce doplněny právní mocí, tak sociální demokracie se rozhodla, že nejprve teď začne plnit v rámci těchto exekucí, které se týkají pana Altnera, a v okamžiku, kdy budeme plnit věřitelům pana Altnera, pokud pro to budeme mít právní titul, tak současně snižujeme i tu pohledávku pana Altnera. Čili neznamená to, že sociální demokracie ignoruje ten procesní stav a ten právní stav, který tady dnes je, ale musíme postupovat tak, jak nám ukládají zákony a pokud je zde celá řada věřitelů pana Altnera, a jsou to milionové částky, velmi často jsou to i státní instituce, jsou to veřejnoprávní instituce, a my bychom byli rádi, kdyby ty jejich pohledávky nezůstaly neuspokojeny. To znamená, budeme postupovat tak, jak budou řešeny ty jednotlivé exekuční případy a budeme očekávat rozhodnutí Nejvyššího soudu o naší žádosti, o odklad výkonu rozhodnutí. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Prakticky to bude vypadat, jak, pane premiére, ty peníze složíte do advokátní úschovy nebo nezaplatíte vůbec? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Prakticky to nyní bude vypadat tak, že zatím jsme byli informováni o exekucích, které se týkají pana Altnera, to znamená od jeho věřitelů, je to několik milionů korun. V případě, že tyto exekuce budou doplněny právní mocí, tak budeme plnit věřitelům pana Altnera, tím pádem budeme postupně snižovat i pohledávku pana Altnera, to jsou ty nejbližší kroky, pro které se sociální demokracie rozhodla a očekáváme rozhodnutí Nejvyššího soudu o té naší žádosti na odklad výkonu rozhodnutí. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane předsedo Fialo, souhlasíte s postupem ČSSD v tomto svém případě zvolila? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já s tím postupem nesouhlasím, ale já nemám ani jinou možnost jako občan, který chce respektovat zákony, než s tím postupem nesouhlasit. A já na jedné straně nemám žádnou radost z toho, co se stalo České straně sociálně demokratické, ta částka je obrovská, a samozřejmě potřebujeme silnou nekomunistickou levicovou stranu, to uznává pravicová opozice. A já mohu mít i osobně třeba pochybnosti o tom, jak dlouho trval ten soud a jak vysoká je ta částka, kterou má ČSSD zaplatit, ale na druhé straně platí, a to musí platit prostě pro každého: soud rozhodl, rozsudek je pravomocný, je tam lhůta na zaplacení a je potřeba zaplatit. To, co tady říkal pan premiér, já opravdu nemohu přijmout. Každý jiný občan by prostě musel zaplatit, má právo dovolání k Nejvyššímu soudu, ale to, jak pan premiér taky řekl, nemá odkladný účinek, prostě ČSSD měla zaplatit, měla respektovat zákony této země tak, jak to musejí dělat všichni ostatní. Pan premiér sám řekl po vynesení rozsudku, budeme postupovat v souladu se zákony naší země a s respektem k rozhodnutí soudu, ale rozhodnutí soudu je zaplatit. A Česká strana sociálně demokratická tady neplatí. A já začínám mít obavy, že v této zemi prostě najednou si mohou lidé říct: když mi to nebude vyhovovat, ten rozsudek, tak já přece se tím nebudu řídit, když mi zákon nebude vyhovovat, budu ho považovat za přežitý, tak se tím nebudu řídit. To mimochodem udělala vládní koalice v případě schvalování EET v Poslanecké sněmovně. A teď nám vládní strana, strana pana premiéra, který je sám právníkem, má právnické vzdělání, říká: nám se to zdálo divné, a tak dále, tak jsme podali dovolání a teď prostě nezaplatíme, protože peníze by někde zmizely. Ještě jsou exekuce na advokáta Altnera. Ale, pane premiére, i kdyby pan advokát Altner vzal těch vašich 300 milionů a druhý den je spálil, tak je to úplně jedno, to jsou jeho peníze, které vysoudil na České straně sociálně demokratické. A vy prostě musíte... 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Počkejte, necháme reagovat pana premiéra, pane předsedo Fialo. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Pane předsedo, vy vycházíte z toho, že vlastně jakoby fakticky už ten soudní spor skončil, ale... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Je pravomocný rozsudek. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

...právo na dovolání je přece reálné právo, to není jenom formalita, že rozhodne Nejvyšší soud a rozhodne takovým způsobem, že pak už bude vlastně, když ty finanční prostředky někde zmizí, tak už pak bude úplně jedno, jak rozhodne ten Nejvyšší soud. Přece musíme respektovat právo každého, tedy i sociální demokracie, v rámci platných zákonů České republiky hájit svá práva v rámci našeho justičního systému. A tady existují podle našeho důvodu důvody pro dovolání, proto jsme dovolání podali, máme procesní práva požádat o odklad výkonu rozhodnutí a budeme respektovat rozhodnutí Nejvyššího soudu. O tom nebude rozhodovat sociální demokracie, co se bude dít dál, o tom rozhodne Nejvyšší soud a my samozřejmě tyto věci budeme respektovat, stejně jako respektujeme zákony České republiky, ale nemůžete po nás chtít, abychom zcela rezignovali na obranu svých práv, zejména v situaci, kdy to odvolání trvalo 12 let a soud uznal, v tom rozsudku uznal, že těch 12 let to trvalo v důsledku obstrukcí advokáta Altnera. A v důsledku toho, že to trvalo 12 let, tak se ta částka navýšila do těchto absurdních rozměrů, ale v důsledku, nikoliv obstrukcí sociální demokracie, ale obstrukcí advokáta Altnera. Čili, tohle je naprosto neuvěřitelné, ale my samozřejmě respektujeme právní stát, podali jsme dovolání, očekáváme rozhodnutí Nejvyššího soudu a zařídíme se podle toho. 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Pane premiére, v mnoha věcech s vámi souhlasím, a některé věci jsou skutečně neuvěřitelné, a měli bychom se společně snažit, aby takové nebyly, aby prostě soudy nemohly rozhodovat tak dlouho. Dobře, o tom se bavme. Ale v tuto chvíli platí nějaká pravidla hry. Soud rozhodl a rozhodl pravomocně a prostě v tu chvíli není možné říct: ale my ještě jsme podali dovolání. To nemá odkladný účinek, to sám víte, je potřeba zaplatit a pak to řešit dál a žádná jiná možnost není, jinak dáváte velmi špatný signál lidem v této zemi. Mně se nelíbí pravomocný rozsudek soudu, no, tak já ještě budu hledat nějaké cesty, ale na to přece právo pamatuje, právo říká, tento rozsudek je nepravomocný, tento rozsudek je pravomocný, v tuto chvíli je vykonavatelný, a jsou ještě další opravné prostředky, které ale už nezpůsobují ten odklad. Vy prostě musíte zaplatit a pak můžete všechny ty další kroky, které děláte, konat. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pan předseda se v podstatě ptá oklikou na to samé, co je to za vzkaz pro občany, kteří mají podobný problém? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

To, že v našich zákonech je právo v případě, že podáváte dovolání, také požádat o odklad výkonu rozhodnutí, že máte právo požádat o odklad právní moci, tak to přece má svůj důvod. Jsou totiž situace, kdy Nejvyšší soudu tuto věc může posoudit za tak závažnou, že povolí ten odklad výkonu rozhodnutí, to je rozhodnutí Nejvyššího soudu a my ho samozřejmě budeme respektovat. Čili v případě, že jsou zde tyto procesní práva, tak sociální demokracie pouze využívá stávajících zákonných procesních práv a není to nic neobvyklého, je to prostě standardní postup, který v této věci volíme. A nedivte se, že hájíme práva sociální demokracie, zejména v situaci, když se jedná o tak neuvěřitelnou obrovskou finanční částku, která významným způsobem ovlivňuje fungování sociální demokracie. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Panu předsedovi šlo ale o to, jestli ty práva hájíte v souladu nebo v mezích zákona, ten rozsudek je pravomocný. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já ještě k tomu, co říkal pan premiér, velmi stručně. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Počkejte, nechte odpovědět pana premiéra. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Jenom jedna věta. Tam jde přece o to, že vy byste mohli žádat o odklad, ale ne až uběhne ta lhůta, pokud ten rozsudek je pravomocný, tak vy ho musíte respektovat a pak máte možnost toho dovolání. Ale vy prostě nerespektujete tu lhůtu a ten rozsudek a to si myslím, že je ten špatný vzkaz občanům a je ta chyba. Já, pane premiére, já vám tu situaci ani nezávidím, a upřímně vám říkám, já vám ji vůbec nepřeju, já vím, co to je mít problémy s financováním politické strany, ale nemohu postupovat tak, že prostě nerespektuji zákon, nerespektuji rozhodnutí soudu. To, co tady říkáte, to jsou takové právní kličky a já třeba i chápu, proč se k nim uchylujete, ale vlastně nechápu, že si to můžete dovolit jako strana, která má předsedu vlády, která je silná, která mluví o tom, jak tady máme hájit právní stát, která je vlastně institucí demokracie, v instituci demokracie jsou parlamentní strany, instituce nemůže porušovat tímto způsobem zákon, když jí nevyhovuje. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane premiére. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Tady jde také o to, jestli sociální demokracie do budoucna přežije jako silná ekonomicky nezávislá politická strana. A my jako vedení strany máme odpovědnost vůči našim členům obezřetně nakládat s finančními prostředky. Já chci také potvrdit, že v těch uplynulých 16 letech, kdy trval ten soudní spor, tak sociální demokracie trpně nečekala, opakovaně byly předkládány návrhy směrem k panu Altnerovi na dohodu, my jsme samozřejmě pouze nečekali na rozhodnutí soudu, ale všechny návrhy na dohodu, které byly předkládány ze strany pana Altnera, byly nakonec odmítnuty, to znamená, tady ani nebyla vůle z druhé strany se dohodnout, a sociální demokracie navrhovala ještě vyrovnání nad rámec těch 50 milionů korun, které už jsme směrem k panu Altnerovi zaplatili v roce 2000. Je to skutečně velmi komplikovaný právní spor, zatím neskončil, skončí na základě rozhodování Nejvyššího soudu. My samozřejmě nemůžeme předjímat jeho rozhodnutí, ale samozřejmě, že ho budeme respektovat, včetně onoho procesního rozhodnutí, které se týká odkladu výkonu rozhodnutí. Ale skutečně pro nás je velmi důležité, abychom vůči členům, voličům, sympatizantům sociální demokracie zajistili, že tady do budoucna bude sociální demokracie, toto rozhodnutí je samozřejmě pro sociální demokracii velmi vážné, má to pro ni důležité důsledky z hlediska i hospodaření. My už jsme přijali úsporná opatření, zajistili jsme úvěr od banky tak, abychom na základě dalšího rozhodování soudu mohli na to reagovat, to znamená, není to tak, že by se sociální demokracie chovala neodpovědně. Zajistili jsme úvěr od banky tak, abychom potřebné finanční prostředky měli k dispozici, ale snažíme se postupovat maximálně obezřetně. 



Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane předsedo, jaká je nálada ve vaší straně, já se ptám s ohledem na to, že vaši členové to nechtějí příliš komentovat, výjimku udělal Karel Šplíchal, dlouholetý poslanec, který řekl, že se členská základna na vedení zlobí, že neměli dostatek informací, že jim vedení neřeklo, že takový problém by mohl nastat? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

My jsme v posledních 5 letech věnovali hodně pozornosti tomu, abychom zlepšili hospodaření sociální demokracie a na jejich výsledcích je to vidět. V každém případě jsme informovali o tom běžícím sporu s panem Altnerem. Problém je možná v tom, že těch sporů s panem Altnerem bylo mnoho, opakovaně byly podávány žaloby na sociální demokracii, minimálně 2krát jsme čelili návrhu na konkurz ze strany pana Altnera. Byli jsme žalováni o absurdní částky v řádech miliard korun, v těchto soudních sporech sociální demokracie buď uspěla nebo ty soudní spory byly zastaveny. To znamená, těch sporů bylo velké množství a tady vlastně doběhl jeden z nich, jeden z mnoha sporů, které vyvolal advokát Altner proti sociální demokracii. Já se nedivím , že se v tom možná někteří členové sociální demokracie mohou ztrácet, protože skutečně my jsme čelili opakovaným atakům různých forem. Nicméně já si vážím toho, že se členové sociální demokracie dokázali sjednotit, že jsme společně bez nějaké větší diskuse se dokázali shodnout na škrtech ve výdajích v rámci sociální demokracie tak, abychom na tuto situaci mohli reagovat. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane předsedo Fialo, jak vy vnímáte tedy ten problém nejsilnější vládní strany, vy jste řekl, že ho sociálním demokratům nepřejete, ani ho nezávidíte, nicméně může podle vás tento soudní spor, ať už sociální demokracie zaplatí nebo ten soudní spor bude nadále běžet, zamíchat volbami? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nemyslím si, že může zamíchat volbami, ale opravdu platí to, co jsem řekl, já to sociální demokracii nezávidím, ta částka skutečně ohrožuje dobré fungování politické strany, sám to vím, protože jsem přebral Občanskou demokratickou stranu zadluženou a s deficitními rozpočty a vím, co stojí úsilí a co to stojí i jaksi vůle té členské základny, aby se z takové situace politická strana dostala. Má to samozřejmě vliv třeba na schopnost působit ve volbách, zadávat si reklamy a tak dále. Takže sociální demokracii to nezávidím. Ale víte, já jsem opravdu smutný z toho, co slyším od pana předsedy vlády. Ono je to tak, jako kdyby nějaký občan způsobil nehodu, to se může stát, a myslel si, že třeba ani za to nemůže a prostě ji způsobil, soud mu uložil, aby zaplatil nějakou částku, jako odškodnění třeba obětem nebo někomu, a ten člověk by řekl: rozsudek je pravomocný, ale ještě mám další možnosti, ono to neskončilo, ještě se mohu odvolat k Nejvyššímu soudu, ještě Ústavní soud, ještě Štrasburk, a já to prostě platit nebudu. A takhle to nejde, takže já skutečně mám pochopení pro to, co se děje sociální demokracii, nezávidím jí to, nepřeji jí to, ale není to důvod pro to, aby sociální demokracie nerespektovala rozhodnutí soudu. Pokud to bude mít vliv na volby, jak jste se ptala nebo na politickou činnost, zda to bude mít vliv, to si tak úplně nemyslím. Já spíš mám obavy z toho, to, že nežijeme v prostředí, kde ta politická soutěž je úplně otevřená, protože jeden z představitelů vlády a šéf jedné ze stran vlastní část médií a to je problém, se kterým se tady potýkáme a který tu politickou soutěž trošku komplikuje. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane premiére, jak velká je obava v sociální demokracii, pokud ty peníze obrovské bude muset nakonec zaplatit, že vás v kampani převálcuje marketingově i finančně zabezpečené hnutí ANO v této nepříjemné finanční situaci sociální demokracie? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Já si myslím, že skutečně my si tady občas hrajeme na volnou politickou soutěž, ale ta realita je jiná. Já bych si určitě také přál, aby tady byly standardní podmínky, ale v okamžiku, kdy já, a to není jenom problém České republiky, stává se to v poslední době čím dál tím častěji, že do politiky vstupují velmi bohatí lidé a mohou si dovolit platit kampaně vlastně ze svého a pro politické strany, kde to hodně závisí na členských příspěvcích a na volebních výsledcích a podobně, tak pro standardní politické strany to je problém, tak politická soutěž není rovná a přestává být rovná také v okamžiku, kdy některý z politiků vlastní média, protože média by měla politiky kontrolovat a ne být politiky vlastněna, takže tohle vzniká určitý propletenec, ve kterém už se obtížně hovoří o nějaké rovné soutěži, takže já, když odpovídám na vaší otázku. Ono by se to mohlo stát klidně, i kdyby žádný rozsudek v kauze Altnera nebyl, prostě ty velké peníze tady jsou, je to zejména v oblasti hnutí ANO, oni mají zdroje, které se opírají o ekonomickou sílu společnosti Agrofert, takže i bez ohledu na kauzu Altner tady to politické prostředí nefunguje úplně standardně. 

 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

My se tím dostáváme k tomu našemu druhému tématu, a to je zákon o střetů zájmu. Co teď nejvíce koalici zatěžuje, pane premiére, je to stále kauza Čapí hnízdo anebo je to ta diskuse o zpřísnění podmínek zákona o střetů zájmu, který se nepřímo dotýká Andreje Babiše? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Já si myslím, že pokud jde o ta prioritní témata, která v koalici máme, tak určitě tím hlavním tématem je příprava rozpočtu na příští rok a... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

To chápu, ale já jsme se ptala, co ji nejvíc zatěžuje. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

...o tom se v koalici povedou tvrdé diskuse, takže to je jedno téma. Jinak mám pocit, že jsme se vždycky dokázali nakonec v koalici dohodnout, včetně minulého týdne, kdy se podařilo po letech schválit reformu regulace loterií, nový loterijní zákon, podařilo se schválit zvýšení příspěvku na péči pro lidi se zdravotním handicapem. Když se podíváte na hlasování v parlamentu, tak vždycky nakonec koalice dokázala najít nějaký kompromis, nějakou shodu. Pokud jde o zákon o střetu zájmu, tam k tomu zatím nedošlo, my jsme připraveni v koalici jednat. Ale podle mého názoru tak, jak se mění podmínky v politice a tak, jak do politiky přichází bohatí lidé, kteří se nechtějí vzdát vstupem do politiky svého podnikání, tak to zvyšuje možnost střetu zájmu a měli bychom podle mého názoru v zákonech proto budoucna hledat možné řešení. Zákony nemohou působit zpětně, ale podle mého názoru bychom měli využít té možnosti upravit pravidla tím, že zákon o střetu zájmů je otevřený v parlamentu. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Může ten pozměňovací návrh pana poslance Chvojky, který navrhuje, aby se ministři museli vzdát ovládání svých korporací a mimo jiné zakázal členům vlády vlastnit rádio, televizi či noviny, rozložit vládní koalici. Andrej Babiš mluví o tom, že to je Lex Babiš, že to je kampaň proti jeho osobě? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Já si nemyslím, že to je Lex Babiš, protože tady není jenom Andrej Babiš, je tady třeba senátor Valenta, který také vstoupil do politiky... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Ten není ministr. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Není ministr, ale je senátorem a opět kombinuje to se svým podnikáním. Takže my do budoucna nemůžeme vyloučit opakování takovýchto situací, zejména pokud ten zákon o střetu zájmů... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Počítáte s tím, že by ten zákon se vztahoval i na jiné ústavní činitele, na poslance, senátory? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

My nemáme problém s rozšířením té povinnosti, jde jenom o to, aby to bylo účelné. Čili určitě jsme otevřeni takovéto diskusi. Jenom chci říci, že ten zákon nebude působit zpětně, měl by působit pro nově jmenované ministry v budoucnu, tak je to, myslím, v pořádku. A pokud jde o koalici, tak myslím si, že o tom ještě budeme diskutovat a samozřejmě budeme hledat shodu, ale já bych to neviděl jako důvod, proč by koaliční vláda měla přestat fungovat nebo důvod, proč by se koaliční vláda měla rozpadnout na tom, že zpřísníme podmínky pro podnikání ministrů, to je přece normální věc, že by podmínky pro podnikání ministrů měly být maximálně přísné. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane předsedo, podpoří ODS tento návrh? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

ODS má jasnou představu o tom, jak má vypadat omezení podnikání pro ty, kteří jsou ve vládě, ale to, co tady říkal pan premiér, ono se to pěkně poslouchá, kdyby to byla tak úplně pravda. My jsme tady měli už jednu možnost, kdy mohla Česká strana sociálně demokratická přispět k tomu, aby se omezil i ten střet zájmů, to byl příklad zákon o veřejných zakázkách, tam to sociální demokracie neudělala. A i teď, když jsme chtěli, aby byl pevně zařazen bod zákona o střetu zájmů, tak pro to hlasoval jediný poslanec ČSSD, tak já jsem zvědavý, jak to skutečně nakonec dopadne. Pokud jde ještě o jednu věc, kterou říkal pan premiér, jak si pochvaloval ten soulad v té koalici, tak bych jenom třeba připomenul, že u toho hazardu došlo k tomu, že sněmovna odhlasovala jiné sazby zdanění hazardu, než chtěl ministr financí. A já to pokládám za správné, ale nepamatuji si případ, kdy by ministr financí neuspěl se svými návrhy. Takže o nějakém koaličním souladu tady nemůže být ani slovo. Já bych chtěl ale říct k tomu zákonu o střetu zájmu, já považuji za důležité, aby politici nemohli některé výhody, které mají ze své politické činnosti, uplatňovat ve prospěch svého byznysu a aby nemohli narušovat ani politickou soutěž. Pro nás je jasné, že politik ve vládě nesmí vlastnit média. Pro nás je jasné, že se jeho firmy nemají účastnit veřejných zakázek na té úrovni, na které je v politice. Ale my bychom to chtěli ještě rozšířit a v tom směru půjdou naše pozměňovací návrhy, my si myslíme, že firmy politika ve vládě nemohou ani získávat investiční pobídky a myslíme si, že ani nemohou dostávat nenárokové dotace. To všechno samozřejmě využívají firmy Andreje Babiše, ale skutečně padni komu padni, toto není správné. Na druhé straně pro nás je docela obtížné si představit, že politik nemá vůbec mít podíl v nějakých firmách, protože to by zamezilo třeba politické činnosti spoustě lidí, kteří vůbec nic nečerpají od státu, mají nějaký středně velký podnik, a proč by se nemohli angažovat v politice. Takže my máme jasnou představu o tom, co v tom zákonu o střetu zájmů má být a já doufám, že nás ČSSD podpoří. Protože já podobně, jako jste se ptala vy, mám trochu pochybnosti o tom, jestli ČSSD nemá strach z toho, že by se rozklížila koalice. A výroky některých představitelů, třeba když si vezmu pana předsedu poslaneckého klubu Sklenáka, tak ten říká: určitě si všichni všímají sblížení mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem, a ono by to mohlo dopadnout tak, že by byla vyslovena nedůvěra vládě, Andrej Babiš by byl třeba premiér. To vlastně ukazuje určité obavy, které ČSSD má. A já se zase obávám, aby se podle toho potom nepostupovalo při prosazování zákona o střetu zájmů, a pak jsme si zase neřekli, že jsme ničeho nedosáhli. Byla by to chyba pro naši demokracii. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Má, pane premiére, ČSSD takové obavy, o kterých mluví pan předseda Fiala? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

My jsme voličům slíbili, že něco prosadíme, také jsme to slíbili, když jsme vstupovali do této vlády a do této vládní koalice. Koalice a vláda pro nás má smysl tehdy, pokud nám umožňuje plnit náš program a ona nám ho umožňuje, byť třeba na některé věci v koalici máme odlišné názory, protože všechno nemůžete dopředu popsat v koaliční smlouvě, nemůžete dopředu předvídat, jak se situace vyvine. A když se vrátím k tomu hazardu. My jsme v koaliční smlouvě nemohli předvídat, že tady bude nejprve poslanecká novela poslance Volného, která nějak nastaví sazby a pak teprve po ní bude projednáván vládní návrh, který zase ty sazby nastavoval jiným způsobem, takže my jsme se rozhodli, že by ty sazby měly zůstat na stejné úrovni v zásadě jako byly, jako jsou v letošním roce. To jsou detaily, které jsme nepředvídali. Ale když se podívám na to, co se povedlo prosadit ve vládě, tak nikdo se nemůže divit, že my nevidíme v této Poslanecké sněmovně jinou variantu vlády, která by byla smysluplná, která by se programově shodla. Čili spolupráce s ANO, spolupráce s lidovci nám dává programovou logiku a dává nám možnost, abychom prosazovali většinu z programu, na který sociální demokracie získala hlasy voličů, proto jsem dával ten příklad z minulého týdne, zvýšení příspěvku na péči o 10 procent, to je přece výrazný bod z programu sociální demokracie, po 9 letech došlo poprvé k jeho valorizaci, jsou to zhruba 1,5 až 2 miliardy korun pro lidi, kteří jsou závislí na péči druhého a to je samozřejmě věc, která nám stojí za to, abychom pokračovali ve vládní koalici, stejně jako zvyšování minimální mzdy nebo možnost zvýšit platy učitelů nebo platy lékařů tak, jak tomu v minulosti nebylo. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Sociální demokracie navrhuje zvýšení tarifních platů lékařů, zdravotních sester učitelů, pane premiére, o 10 procent, u ostatních zaměstnanců státních o 5 procent. Pane předsedo Sobotko, kde vláda vezme peníze na tyto svoje plány? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

My v tuto chvíli realizujeme další opatření, která se týkají omezení daňových úniků. Podle vyjádření ministra financí by od 1. prosince letošního roku měla být spuštěna první fáze elektronické evidence tržeb, od jara příštího roku druhá fáze. Celoročně by to mělo přinést 16 až 18 miliard korun pro veřejné rozpočty jako celek. Zavedli jsme kontrolní hlášení v rámci DPH a pokračuje hospodářský růst. A já jsem přesvědčený, že v situaci, kdy ekonomika roste, konečně po letech roste, a docela silně, tak je čas zvýšit platy. A vláda může tlačit na růst platů mimo jiné tím, že zvyšuje minimální mzdu, tím, že podporuje kolektivní vyjednávání, ale také tím, že dává určitý signál tím, že zvyšuje platy ve veřejném sektoru. Takže mně to dává logiku i z hlediska toho, že pokud roste ekonomika, tak bychom měli zajistit, aby se to také promítlo v příjmech občanů. A ono to potom dále ekonomiku startuje, možná jste si všimli, že roste zájem o hypotéky, lidé znovu mají zájem pořizovat si vlastní bydlení, to samozřejmě zase nastartuje stavebnictví. A ten zájem o hypotéky roste v důsledku toho, že lidé vidí lepší perspektivu, je nižší nezaměstnanost, rostou platy, a to samozřejmě umožňuje zvýšit spotřebu domácností. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Takto chcete přesvědčovat i Andreje Babiše, předsedu další koaliční strany nebo už to s ním máte předjednáno? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Nepochybně ho takto chceme přesvědčovat, dohodnuto to zatím v koalici není. To, co já jsem zveřejnil, zdravotní sestry, lékaři... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

A máte už na to nějaké reakce... 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

...učitelé o 10 procent, státní zaměstnanci o 5 procent. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Máte už na to nějaké reakce od Andreje Babiše? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

To, co jsem navrhl, je návrh sociální demokracie, teď nás bude zajímat stanovisko lidovců, bude nás zajímat stanovisko ANO k tomu jednání o platech. A já předpokládám, že najdeme shodu. Tak, jak jsme ji našli na letošní rok, letos se zvýšily platy zaměstnanců ostatních ve veřejném sektoru o 3 procenta, lékařů, zdravotních sester o 5 procent. Já jenom k těm lékařům, my teď se potýkáme s reálným problémem, tohle není jenom nějaká otázka politické debaty nebo představivosti nebo realizace programu, máme reálný problém, máme přetížený střední zdravotnický personál, zdravotní sestry odchází ze zdravotnictví, to není o tom, že by odcházely do Německa, ony díky tomu, jak je nízká nezaměstnanost, tak mají řadu jiných alternativ na trhu práce. Do Německa nám odchází řada lékařů, zejména z pohraničních oblastí, my lidem ve zdravotnictví, sestrám a lékařům musíme dát dlouhodobou perspektivu, aby zůstali, musíme je přesvědčit, aby zůstali, aby si nehledali jiné alternativy, a tu perspektivu jim mimo jiné můžeme dát také tím, že garantujeme v delším časovém horizontu zvyšování platu. Ale ne tak, jak to udělala vláda, když byl ministr zdravotnictví Heger, která slíbila lékařům, že se platy zvýší a pak reálně k tomu ve skutečnosti nedošlo. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane předsedo Fialo, ODS, jaký je její názor, zvyšování platů, plošné zvyšování státních zaměstnanců, lékaři, ano či ne? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já jsem vám nechtěl skákat do řeči, ale nemůžeme tady nechat pana premiéra, aby tak pěkně mluvil a nereagovat na to, aby to byla diskuse. Tak já ještě jenom se vrátím k jedné věci, kterou pan premiér říkal. On říkal: my realizujeme program sociální demokracie a k tomu je tato koalice dobrá. Já musím říct bohužel ano, mnohé nápady sociální demokracie se realizovaly, jako je třeba zrušení druhého důchodového pilíře, jako je třeba zrušení poplatků ve zdravotnictví a další a další věci.  Ale za jakou cenu? Vy to realizujete za cenu, jednak to škodí naší republice, ale současně to realizujete za cenu, že uskutečňujete nebo umožňujete uskutečňovat byznysové zájmy Andreje Babiše. A to si myslím, že je velký problém do budoucna a proto jsem tak skeptický k tomu, že opravdu Andreje Babiše ve střetu jeho zájmů omezíte, protože ten střed je permanentní, dlouhodobý a vy jste nebyli schopni reagovat ani v kauze Čapí hnízdo nějakým razantním postupem vůči Andreji Babišovi. Zpátky k těm platům. Já si myslím, že je správné, aby se v době ekonomického růstu zvyšovaly platy, ale pro Občanskou demokratickou stranu je třeba spíš důležité, aby se zvyšovala ta nadtarifní složka mzdy, aby měli třeba ředitelé škol dostatek peněz na to, aby mohli ocenit kvalitní učitele a ne, abychom všechno dali do těch tarifů, já ovšem... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Vy to píšete i na svých stránkách, že chcete... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ano. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

...oceňovat ty dobré učitele bez ohledu na délku praxe. Jak si to ale představujete, pane předsedo, v praxi, že by to fungovalo ve školách? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To funguje velice dobře, pokud má ředitel k dispozici tu nadtarifní složku platu, protože ředitel je schopen opravdu posoudit a jsou na to i kritéria, jestli ten učitel učí dobře nebo neučí dobře, jestli se dál vzdělává, jestli má předpoklady pro to, aby byl více oceněn. A je to naprosto správné, zvyšuje to taky motivaci a zvyšuje to samozřejmě i odpovědnost toho ředitele, což je dobře a mělo by to tak být. Co jsme tady udělali? My jsme prostě ředitele svázali, on má prostě peníze obarveny, musí je použít na konkrétní věci, přitom na něj je kladen stále větší nárok, aby musel opakovaně podstupovat konkurzní řízení a tak dál, tak když na něj klademe větší nároky, tak taky mu dejme odpovědnost a tam stačí skutečně, když máme ekonomicky příznivé období navýšit nadtarifní složku mzdy a uvidíte, jak se to pozitivně projeví. U toho zdravotnictví, tam je otázka samozřejmě složitější, protože vláda nám tady říká něco, co není z dlouhodobého hlediska určitě pravda, že ve zdravotnictví budou stačit prostředky, které tam jdou prostřednictvím státu nebo zdravotních pojišťoven bez spoluúčasti pacientů. A já si myslím, že jste udělali velkou chybu, když jste zrušili něco, na co si prostě už společnost zvykla, regulační poplatky ve zdravotnictví, má to dopady na to, jak se lidé chovají, ale má to dopady samozřejmě taky na rozpočet. Těch 5 miliard tam prostě bude chybět a to, že teď máme nebývalý ekonomický růst, to prostě nemusí dlouhodobě trvat. A ještě je tu jedna věc, kterou si myslím, že je potřeba zvyšovat, a jsem o tom opravdu přesvědčen, když ekonomika roste, mají z toho mít něco i ti, kteří před tím pracovali, teď už pracovat nemohou a to jsou důchodci. Takže i tady je potřeba myslet na to, aby se zvyšovaly penze. A zvyšovat důchodcům, zvyšovat výdaje na obranu, zvyšovat platy učitelům, to je dobrá cesta, a je to mnohem lepší cesta, než zvyšovat sociální dávky nebo je udržovat v té výši, ve které jsou. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane premiére. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Já jsem rád, že se tady shodujeme. My nezvyšujeme sociální dávky. Já se snažím, a vlastně za celou dobu, kdy je naše vláda, tak takové ty základní minimální dávky, které se vyplácí každému, tak zůstávají stejné, my zvyšujeme minimální mzdu, aby se vyplatilo pracovat. A ačkoliv pravice nás kritizovala, říkala, když zvýšíte minimální mzdu, tak to povede k větší nezaměstnanosti, podívejte se, poslední 2 roky minimální mzda vzrostla o 1400 korun hrubého, nezaměstnanost se snížila. Čili neplatí ta poučka, kterou nám tvrdí pravice. Ale já jsem velice rád, že se shodujeme na tom, že když roste ekonomika, tak je potřeba přidat důchodcům, proto my jsme navrhli v Poslanecké sněmovně, aby vláda měla větší možnost při valorizaci penzí, to znamená, aby nebyla tolik omezená těmi stávajícími zákony a mohla sama rozhodnout alespoň do výše 2,9 procenta o růstu penzí. A věřím, že poslanci ODS nás v této věci v parlamentu podpoří. Stejně jako si myslím, že je důležité, abychom řešili problematiku zdravotnictví nejenom tím, že budeme zvyšovat platy, ale my děláme řadu dalších kroků, potřebujeme reformu vzdělávání, reformu vzdělávání lékařů, reformu vzdělávání zdravotních sester. Potřebujeme také posílit transparentnost, proto jsme schválili transparenční novelu, která poprvé zajistí, že budou zveřejňovány všechny smlouvy se zdravotními pojišťovnami, včetně jejich dodatků. Já jsem rád, že jsme zřídili přístrojovou komisi, která řeší pořizování drahých přístrojů do zdravotnictví. Ale vrátím se ještě k těm tarifům. Já souhlasím s tím, že je rozumné, aby, pokud jde o zvyšování platů, zvyšování objemu prostředků na platy, tak se zvýšila i ta možnost nadtarifních složek, aby zde byla možnost odměnit ty kvalitní, ty výkonné. Ale když se podíváte na zdravotnictví, tak ono to bohužel nefunguje v situaci, kdy máme část zaměstnanců ve zdravotnictví v oblasti, kde nejsou platy, kde jsou mzdy, kde vlastně vláda nemůže ten růst platů ovlivnit a současně my tam ty peníze můžeme dostat jenom skrze platby od zdravotních pojišťoven. A pokud bychom ve zdravotnictví nezvýšili ten základní tarif, tak já se obávám, že to prostě k těm zdravotním sestrám nedoputuje, že ty peníze k nim nedoputují, protože máme tady jenom část pod státním systém platů a máme tady část zdravotních sester a lékařů, kteří pracují v privátních nemocnicích nebo v pronajatých nemocnicích, a tam se to řídí zákonem o mzdě, proto já usiluji o to, abychom zvýšili ve zdravotnictví tarifní platy a mělo by to nastat několik let po sobě. My jsme teď zvýšili 2 roky po sobě o 5 procent, příští rok by to podle mého názoru mělo být alespoň o 10 procent. Prostě proto, že je důležité, aby měl kdo léčit v nemocnicích. My se tady můžeme s panem předsedou Fialou hádat o tom, jaké mají být daně, jaká má být minimální mzda, ale je strašně důležité, aby ty základní věci ve společnosti fungovaly bez ohledu na to, jestli je u moci levice nebo pravice. A pokud nebudeme mít sestřičky v nemocnicích, pokud budou přetížené tak, jak jsou dneska, tak to samozřejmě bude obrovský problém pro občany, bez ohledu na to, jestli volí ODS nebo sociální demokracii. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane předsedo Fialo? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ten náš spor s panem premiérem nebo se sociální demokracií o růst mezd není o to, zda mají růst nebo nemají růst v čase ekonomického růstu, ale jak. A my tam nesouhlasíme s tím, co navrhuje sociální demokracie, aby vlastně o tom mohla rozhodovat kdykoliv vláda, protože to je obrovská položka do rozpočtu. A my jsme přesvědčeni, že o tom má rozhodovat parlament. My máme třeba návrh, aby ta valorizace každoročně byla minimálně 1,2 procenta a tak dále, ale pojďme o tom vést jednání a můžeme se domluvit na nějakém dobrém řešení. Ale ještě k tomu, co říkal pan premiér. Samozřejmě řada těch věcí, které teď dělá vláda, jsou jí umožněny, protože máme neobvyklý 4procentní růst a vláda pana premiéra Sobotky se chová tak, jako by to mělo trvat pořád. Ale ono to prostě nebude trvat pořád. A vy na jedné straně zvyšujete platy zaměstnanců, což samozřejmě je něco, co v době ekonomického růstu je možné, na druhé straně děláte spoustu opatření proti podnikatelům, hlavně těm drobným a středním a stěžujete jim vytváření pracovních míst. A přiznejme si to, naše ekonomika nestojí na velkých firmách, na státu, naše ekonomika stojí právě na těch drobných a středních podnikatelích, kteří vytvářejí prosperitu naší země, a proti těm vy systematicky jdete. Abych uvedl příklad s tou minimální mzdou, kterou si pan premiérem tak pochvaloval. Samozřejmě, že existuje řada studií a důkazů z jiných zemí, že ta minimální mzda způsobuje obtížnější vytváření míst právě pro ty, kteří jsou nejhůř zaměstnatelní, a to jsou ti, kteří mají kvalifikaci a malé vzdělání a prostě v tom systému, kde je vysoká minimální mzda, se nevyplatí těm zaměstnavatelům je zaměstnat. Ale podívejme se na čísla, jaká je naše nezaměstnanost. Ano, ona celkově klesá, ale klesá i u těch, kteří jsou nejobtížněji zaměstnavatelní, no, tak to úplně nebude. Takže když vy zkomplikujete podnikatelům život, nutíte je dávat co nejvyšší minimální mzdu, omezujete jim paušály, děláte spoustu dalších věcí, které jsou pro ně nákladné, tak samozřejmě do budoucna ohrožujete vytváření pracovních míst, a to je velmi nebezpečná politika. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Ještě krátce o reakci, pane premiére? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Jenom velmi stručně. Proč chceme, aby vláda mohla více valorizovat penze, no, aby se nestalo to, co se stalo letos 1. ledna, že vláda mohla zvýšit důchody jenom o 40 korun. My jsme je chtěli v rámci rozpočtu zvýšit o větší částku, ale zákon nám to neumožnil, proto jsme předložili novelu a proto teď žádáme parlament, aby tu novelu schválil, abychom mohli valorizovat ve větším rozsahu, aby vláda měla možnost, to neznamená, že to vláda pokaždé udělá, jde jenom o to, aby měla tuto možnost. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Před volbami najednou zvýšit důchody. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Proto je tam ten horní limity pane předsedo, aby ani před těmi volbami to nemohlo překročit horní limit. Ale představte si, že jste v situaci, kdy vám zákon neumožňuje zvýšit důchody více než o 40 korun. To je přece špatná situace pro každou vládu, zejména v situaci, kdy víme, že ekonomika roste, že ty finanční prostředky v rozpočtu máme a my je důchodcům nemůžeme vyplatit a museli jsme to řešit mimořádným důchodem 1200 korun.
 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Tak podpořte tu naší minimální valorizaci 1,2 procenta a budete to mít... 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Ale to je minimální. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale budete to mít, ale to nebude 40 korun. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

To je příliš malá částka. Je to příliš malá částka. A já se nechci dostat do situace, jako bylo v letošním roce. Ale jenom ještě k tomu vytváření těch pracovních míst, my máme 117 tisíc volných pracovních míst podle posledních údajů v české ekonomice. Musíme přemýšlet, kde jsou ještě ty bariéry. Podle mě jedna z nich je mobilita pracovní síly. A my teď od dubna chceme zkoušet nový program v rámci aktivní politiky zaměstnanosti, že budeme přispívat lidem na dojíždění do práce, pokud jde o ty hůře zaměstnatelné, aby měli větší motivaci hledat si práci i třeba, když je o něco déle od bydliště. A další věc, kterou musíme řešit, a možná by to stálo za to, kdybychom měli politiku, která by motivovala lidi k tomu, aby se mohli také za prací v rámci České republiky přestěhovat. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Jedna věta, pane premiére. Ta bariéra je mimochodem i sociální systém, protože řadě lidí se nevyplatí pracovat, a proto si tu práci nehledají, a to je obrovská chyba, se kterou musíme něco udělat, protože to demotivuje ty, kteří pracovat chtějí. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

V řadě případů, v řadě pracovních pozic ty mzdy jsou příliš nízké. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne, to právě není vůbec pravda. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

A proto my nezvyšujeme ty základní sociální dávky, zůstávají stejné a snažíme se zvyšovat minimální mzdu, právě abychom zvýšili tu motivaci pracovat. A zatím ty mzdy v řadě pozic jsou prostě příliš nízké, když si odečtu peníze, které ty lidé projedou, tak velmi často jsou na tom stejně nebo hůře jako lidé, kteří zůstávají na dávkách. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pánové, já vám... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Je nesprávné, když někdo má peníze za to, že pobírá dávky... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

...pane předsedo. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

...a nemá peníze za to, že pracuje. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pánové, já vám poděkuju k tomuto tématu. Půjdeme na další. Evropská unie navrhuje k diskusi další úprava azylové politiky. Do hry se tak znovu vracejí povinné kvóty. Slabší varianta počítá s tím, že by stávající systém byl doplněn o trvalý mechanismus, který by ulehčil zemi v potížích, tak jako to bylo třeba v Řecku. V té přísnější variantě by byli rovnou přerozdělováni do všech zemí Unie. Vláda odmítá obě dvě varianty, pane premiére, je to tak? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Vláda ve svém mandátu, který bude projednávat, odmítá obě dvě tyto varianty. Popírá to, co pokládáme za rozumné řešení, to znamená, nemotivovat emigraci, nemotivovat nelegální migraci do Evropy, ale řešit migraci za hranicemi Evropské unie, řešit její příčiny a řešit silnější ostrahu vnějších hranic. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

A budete, pane předsedo, argumentovat i tím posledním případem iráckých křesťanů, kteří tady ani přes tu vynaloženou snahu nechtěli zůstat, skupina 25 z nich odjela do Německa, v noci ze čtvrtku na pátek se o to pokusilo dalších 16 lidí. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

To víte, že tím příkladem budu argumentovat, budu jím argumentovat i na jednání Evropské rady, protože tito lidé z velké části dokonce byli lidé nad rámec toho přesídlování, část z nich byla v rámci přesídlení, na kterém jsme se dohodli v Evropské unii, část byla nad rámec, přesně to dopadlo podle starého českého přísloví - za dobrotu na žebrotu. To znamená, soukromí donátoři zaplatili těmto lidem pobyt, soukromí donátoři jim zaplatili transport do České republiky, letenky, stát jim to umožnil, provedl prověrky, podpořili jsme ten program jako vláda. No, a ti lidé se rozhodli, že prostě odjedou pryč, že se jim Česká republika nelíbí, která jim přitom umožnila, aby se z Iráku nebo z Libanonu, z území, která nejsou úplně bezpečná, dostali do bezpečí České republiky. Určitě to použiju jako argument proti tomu, že prostě kvóty nefungují, že přesídlování, relokace proti vůli těch lidí, kteří přichází do Evropy, řada z nich z ekonomických důvodů, a hledají si zemi, kde budou mít nejlepší životní podmínky nebo si hledají zemi, kde mají příbuzné, známé a proti tomu postavit systém relokací, to prostě nebude funkční. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane předsedo Fialo, vy podporujete tento postup, o kterém mluví pan premiér, já se ptám i s ohledem na to, že jste navrhl, že by Česká republika měla rovnou proti kvótám podat žalobu. Na tom stále trváte? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ano, na tom stále trvám a myslím si, že ten nový návrh Evropské komise jenom potvrzuje správnost toho, co my říkáme. A já si dokonce myslím, že i teď by se měla česká vláda připojit k té žalobě a udělal bych to, protože Evropská komise si nevzala žádné poučení z toho, jak věci fungují nebo nefungují a pořád nám tady nabízí další a další nápady, které jsou úplně scestné. A mimochodem, tam nejde u toho nového azylového řízení nebo azylového systému jenom o kvóty, tam, když to domyslíte, tak to může taky znamenat sjednocování sociálních systémů a v jakési dálce i sjednocování daní, to přece není něco, co bychom tady chtěli, protože ty pravomoci a ta koncentrace je tam obrovská. Příklad iráckých křesťanů je velmi dobrý a ukazuje se, že nejenom povinné kvóty, ale nefungují prostě ani dobrovolné kvóty. A mě trošku mrzí, že nás tady vláda opakovaně ujišťovala, že když sem někoho přijme, tak je velmi pečlivě vybere a zajistí všechny ty bezpečnostní a další aspekty té věci. A tady se ukazuje, že se to v případě těch iráckých křesťanů nepovedlo. Ale nechme irácké křesťany iráckými křesťany, prostě Česká republika musí jednoznačně odmítat kvóty a tyto nápady Evropské komise a podle mě se musíme připojit k té žalobě, jinak to celé špatně dopadne.
 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Je to ve hře, připojit se k té žalobě, pane předsedo? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Především, pokud jde o ty křesťany z Iráku, abych to téma mohl uzavřít, ministerstvo vnitra všechny prověřovalo, ale my těm lidem nevidíme do hlavy. To, co můžeme prověřit, je jejich identita, jestli se nevydávají za někoho jiného, než ve skutečnosti jsou. To, co můžeme prověřit, je, jestli neprochází nějakými databázemi tajných služeb, nebo spřátelených tajných služeb. Prostě my z hlediska prověrek řešíme bezpečnostní aspekty a ti lidé požádali o azyl nebo slíbili, že požádají o azyl v České republice. Čili oni učinili už konkrétní právní kroky, ze kterých vyplývalo, že chtějí požádat o ochranu právě tady v České republice. Ale prověrky proběhly důsledně a musím říci, že řada aktivistů bombardovala vládu, proč to tak dlouho trvá s těmi iráckými křesťany a my jsme odpovídali, prostě proto, že je prověřujeme. A já chci jasně potvrdit, že prověřujeme všechny i v rámci relokací, pokud má někdo přijít z Řecka, prověřujeme je také, pokud nemáme doklady, podklady, odmítneme to. To se to týkalo i některých lidí z Itálie, které nám navrhovali. Pro nás je bezpečnost stejně důležitá jako otázka humanitární pomoci. A potom ještě jde o tu věc s těmi kvótami. My teď musíme vytvořit nějakou koalici. Je evidentní, že jsou zde země, které kvóty prosazují. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

V rámci Visegrádu? 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

V rámci Evropské unie, Visegrád je málo. To jste viděli minule, dokonce Polsko tehdy s námi nehlasovalo, hlasovalo s námi Rumunsko, ale byli jsme jenom 4 země, které hlasovaly proti tomu dočasnému mechanismu. Teď už se jedná o trvalý mechanismus. Já předpokládám, že ta linie odporu bude širší a my musíme jednat s dalšími státy, nemůže to zůstat jenom v rámci Visegrádu. Já jsem měl jednání s předsedou vlády Francie, ten se vyjádřil jednoznačně proti trvalému přerozdělovacímu mechanismu. To znamená, musíme najít i na západě Evropy spojence, abychom tomuto nápadu zabránili. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

A žaloba. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Na žalobu nepotřebujete, žádné spojence... 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Žaloba... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

...tam bychom se měli připojit, protože ta už je podaná. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

O žalobě se bavme v okamžiku, kdy proti tomuto návrhu to bude možné a nezbytné podat, zatím ten návrh ještě nebyl nikde schválen, jediný, kdo o něm bohužel hlasoval, byl Evropský parlament, tam musím říci, že naši evropští poslanci hlasovali proti tomuto návrhu při jednání Evropského parlamentu. A my chceme, aby se ta věc neprojednávala jenom na Radě ministrů vnitra, chceme, aby se projednávala na Evropské radě, kde platí princip jednomyslnosti a kde máme mnohem větší šanci na to, abychom to zablokovali. Pokud to se to nepovede, a já doufám, že ne, že se nám to povede, pak já bych nevylučoval žádnou možnost reakce ze strany České republiky... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Včetně žaloby, o které mluví pan předseda Fiala. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Já nechci vylučovat žádnou možnost, ale pan předseda mluví o tom dočasném mechanismu, to už je věc minulosti, my teď bojujeme s trvalým mechanismem, který je zde navrhován. Já nechci vylučovat dopředu žádnou reakci ze strany České republiky, ale pro nás klíčový výsledek je, že tento mechanismus nebude součástí reformy azylové politiky, že tam nebude trvalé přerozdělování a na to musíme získat další spojence, nestačí nám jenom Slovensko, Polsko a Maďarsko, to by bylo málo. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Děkuju. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ony bohužel ty dočasné kvóty nejsou úplně věc minulosti, ale mně to tak připadá takové trošku déja vu. My jsme stejnou debatu s panem premiérem vedli před tím podzimním rozhodnutím o kvótách. Já jsem říkal: můžeme být přehlasováni, bude to tak a tak, pan premiér říkal, ale ne, nebudeme, to se bude projednávat na Evropské radě. A teď máme to stejné u toho dalšího případu. Tak přece vezměme si z toho poučení a jednejme důsledně, můžeme podat žalobu, musíme se bránit, musíme dělat všemi silami všechno pro to, aby to nebylo přijato. Pane premiére, v tomto opravdu máte naši podporu. Ten azylový systém, který navrhuje Evropská komise, je naprosto nepřijatelný a musíme udělat všechno pro to, aby na nás nedopadl. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Pane předsedo, ale Evropa už je dneska někde jinde, než byla, když jsme o tom spolu mluvili před tím, já si myslím, že mnohem více evropských zemí sdílí náš pohled, který my jsme říkali od začátku jako vláda. Podívejte se jenom na to, jak se otočilo Rakousko. Rakousko ještě před rokem kritizovalo Maďarsko. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale jednejme /souzvuk hlasů/ zájmu. 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

Rakousko ještě před rokem kritizovalo Maďarsko za to, že staví ploty, dneska sami Rakušané se připravují na možný migrační tlak z Itálie. Čím? Tím, že staví na hranicích ploty. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nevěřme v jiné a jednejme sami... 


Bohuslav SOBOTKA, premiér a předseda strany /ČSSD/:

To znamená, potřebujeme další spojence. Já jsem přesvědčený o tom, že Evropa vystřízlivěla za ten rok, že se ukazuje například i to, ta dohoda s Tureckem, navracení uprchlíků jako důležitá věc, protože to může snížit ten migrační tlak na balkánské trase, řada zemí podpořila Makedonii v tom, že Makedonie se snaží regulovat migraci. Takže řada zemí vystřízlivěla a dívá se dneska už na migrační krizi mnohem reálnějším pohledem a já doufám, že to pomůže té debatě, která bude o návrhu Evropské komise. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pánové, já vám děkuju, já vám děkuju... 


Petr FIA

prof. Petr Fiala

předseda strany