10. října 2015

ODS navrhuje zjednodušit daňový systém

Hostem Pressklubu rádia Frekvence 1 byl předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou na Frekvenci 1.

 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Na Frekvenci 1 právě teď začíná Pressklub a naším dnešním hostem je předseda Občanské demokratické strany pan Petr Fiala. Dobrý den. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý den. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Řekl bych v dobré náladě. Aby ne, taky po těch preferencích minulých. Má to na vás nějaký vliv, pane Fialo? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Žádný velký vliv to na mě nemá. Já jsem i v dobách, kdy ty preference nebyly příznivé, říkal, že nejdůležitější výzkum volebního mínění jsou samotné volby. Takže já to nějak nepřeceňuji. Ale samozřejmě to, že jsme se minimálně stabilizovali, preference postupně vzrůstají, to mě těší. Ale já mám spíš jiné signály, že lidé začínají poslouchat, co Občanská demokratická strana říká. Začínají se o to zajímat. I média se mě už tolik neptají na problémy občanských demokratů, ale na to, jakou nabízíme politiku. A to mě těší. A to je vlastně to, čeho jsem chtěl dosáhnout. Ale je to teprve první krok. Protože mým cílem je, aby Občanská demokratická strana mohla ovládat politiku v této zemi mnohem výrazněji než teď. A k tomu potřebujeme ještě silnější podporu voličů. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Vy jste, pane Fialo, zkušený politolog. Mimo jiné, mimo jiné, co všechno umíte, abych to řekl... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Děkuju. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Zkuste nastínit z toho politologického hlediska, jak by mohl vypadat teď další vývoj v okamžiku, a na to vy se určitě těšíte, kdy TOP 09 opustí ve vedení Karel Schwarzenberg. Co to může znamenat pro ODS? Co vlastně očekáváte? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:


Mně jde vlastně o něco jiného. Mně jde o to, aby se pravice v České republice demokratická, ta, která nabízí rozumnou alternativu, protože stojíme před velkými výzvami. A v těch velkých výzvách, jako je třeba migrační vlna, je velmi snadné, že někdo začne nabízet populistická jednoduchá extrémní řešení. A v tu chvíli je důležité, aby tu byla silná demokratická pravicová strana, která nabízí jasná a dobrá řešení. A to je právě Občanská demokratická strana. Já bych řekl ještě možná jeden důvod. My jsme včera, nebo začátkem týdne spustili kampaň Rozbal to, která je zaměřena na všechny pracovité, podnikavé, aktivní lidi v České republice. Protože právě ti, kteří poctivě pracují, kteří se o něco snaží, kteří vytvářejí nějaké hodnoty, jsou tady vládou pana premiéra Sobotky a pana ministra financí Babiše systematicky zatlačováni do kouta, jsou jim házeny klacky pod nohy, všelijaká nová hlášení, evidence, kontroly, překážky v podnikání, vrcholem bude elektronická evidence tržeb. A my jsme přesvědčeni, že právě na těchhle lidech stát stojí, stojí na nich naše prosperita, ukazují to všechna čísla. A když nebudeme se o tyhle lidi starat, respektive starat, když je nenecháme na pokoji a nevytvoříme jim podmínky pro to, aby byli aktivní, tak to špatně dopadne. A bohužel tato vláda, která se snaží o jakousi novou formu socialismu a je směsí sociální demokracie a oligarchicko-populistických sil, tak ta tu naši budoucnost významně ohrožuje. Proto je potřeba, aby tu byla silná pravice. A já jsem přesvědčen, a jsem od začátku přesvědčen, že to může být jenom Občanská demokratická strana. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Teď mně přinesli kafe. Jenom chvilku jsem vás nehlídal. Všímáte si, kam jste mi utekl od té otázky? Tak to berme tak, že jste si teď řekl všechno, co jste potřeboval říct. A odpovězte mi ještě, prosím vás, na tu otázku, jestli se ODS těší na to, že TOP 09 vlastně oslábne odchodem Karla Schwarzenberga. Předpokládáte, že třeba někteří voliči přeběhnou k vám? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To uvidíme. My děláme všechno pro to, abychom, a já jsem se to vlastně... 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Počkejte, vy jste politolog... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

...já jsem se to vlastně snažil jasně říct. My jsme tu pro všechny aktivní pracovité lidi, kteří smýšlejí, kteří chtějí žít ve svobodě a smýšlejí vlastně pravicově. A pro nás není důležité, jestli někdo vedle nás je, nebo není. Pro nás je důležité to, aby lidé chtěli naši politiku. Já nepřeju nikomu nic špatného, já se neraduju z toho, že se někdo někde oslabuje. Já prostě se snažím o to, aby lidi chtěli volit nás. Protože my nabízíme dobrou a rozumnou politiku. To je všechno. Pokud jde o Karla Schwarzenberga. Karel Schwarzenberg je významná postava české politiky a je důležitý v jedné věci. Já se s ním ve spoustě věcí třeba neshodnu. Ale v jedné ano. A to je nepochybné přesvědčení o tom, že Česká republika má patřit na Západ a ne někam na Východ a ne někde mezi a nějaké pochybnosti. V tomto Karel Schwarzenberg je pro mě partner. To, že se neshodneme v tom, jak má vypadat Evropská unie do budoucna a v některých dalších věcech, to je jiná otázka. Ale zrovna v tom klíčovém, že Česká republika nemůže zpochybňovat svoji prozápadní nebo západní orientaci, příslušnost k Západu, v tom se s Karlem Schwarzenbergem shodnu. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Dobře. Takže se zeptám ještě potřetí, pane Fialo, vás jako politologa. Může to něco znamenat, že opustí pan současný předseda TOP 09 loď? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já na to odpovím jako politolog i jako politik. Protože to je odpověď nejupřímnější. Ve mně se to oboje spojuje. Já jsem od začátku přesvědčen, a ne na základě aktuálních událostí, prostě dlouhodobě, že jediná silná pravicová strana s budoucností v České republice je Občanská demokratická strana. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Hm. No, vidíte, už to z vás leze, pane Fialo. Tak. A teď se dostaňme k těm jednotlivostem. Vy už jste tady leccos naznačil. Pojďme začít tou nešťastnou evidencí tržeb. Za prvé co tomu zákonu prorokujete při znalosti všech okolností? Bude jednoho dne platit? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já si myslím, že platit nebude. A kdyby se to náhodou stalo, nedovedu si teď představit, jak by se to mohlo stát, ale dobře, připusťme, že by se to stalo... 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Že by platil. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

...že by platil, tak ve chvíli, kdy se dostaneme k vládě, tak ho nepochybně zrušíme. A my k tomu zákonu máme výhrady nejenom proto, jak je napsán, jak není zdůvodněn, jaká se tam prostě vymýšlejí čísla. Jednou prostě se tam počítá s šesti sty lidmi na, s šesti sty podnikateli, na které to bude platit, úspora bude deset až dvanáct miliard, nebo zisk pro stát, podruhé je to tři sta tisíc lidí a zase je to deset až dvanáct miliard. To jsou prostě úplně nesmyslná čísla. Takže jak je ten zákon připraven, je špatné. Co vlastně přináší, je velice podivné. Je to vlastně, to, že si podnikatelé, ti, kteří něco prodávají, budou vlastně sami platit svoji permanentní kontrolu, to je taky absurdní. A pak jsou tam pochopitelně dopady, které jsou velmi nebezpečné. A to je to, že někdo, třeba v první chvíli stát a pak možná někdo jiný, bude disponovat daty o tom, co se kde prodává, jaké jsou obraty, co se kde odehrává. To je všechno tak nebezpečné a celé je to tak hloupé, že je to zákon,  kterému je potřeba zabránit a který následně musí být zrušen. A když mně někdo tady argumentuje, jak to nebude pro ty podnikatele problematické, tak je mi jasné, že to je člověk, který vůbec neví, jak ti drobní podnikatelé, jak živnostníci, jak v České republice podnikají. Že se na to dívá, mám na mysli ministra Babiše, jenom z perspektivy těch velkých firem. Ano, pro velkou firmu to žádný velký problém nebude. Ale pro toho živnostníka, který tam někde prostě horko těžko drží hospodu, nebo nějaký obchod, který prostě počítá každou stovku, aby to udržel, tak pro toho to může být naprosto likvidační. Nakonec čísla z Chorvatska, které je jediná země, kterou nám pořád dávají za vzor vládní představitelé, tak tam ten pokles živnostníků, lidí, kteří podnikají, byl velmi významný. A to se může stát i v České republice. Takže uděláme všechno pro to, aby to neprošlo. A kdyby se náhodou stalo, že to projde, tak to zase vrátíme zpátky, aby tu lidi mohli normálně dýchat a mohli podnikat. A my jsme všichni mohli nakupovat a měli v, měli hospody v obcích a všechno to nezaniklo. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Počkejte, jasně, rozumím. Pane Fialo, ale přeci jenom to nutí člověka přemýšlet. Když takovýto kontrolní mechanismus, který má být zaveden, by měl likvidovat některé drobné podnikatele, znamená to, že do této chvíle švindlovali? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne. Tam vůbec nejde o to, že by švindlovali. A celá ta debata, kterou, a to si opravdu neodpustím, kterou ta Babišova propagandistická mašinérie posouvá někam jinam, tak celá ta debata o tom, že ti, kteří jsou proti elektronické evidenci tržeb, chrání nějaké daňové úniky, je úplně jako falešné. Podívejme se... 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Ne, tak počkejte, proč tedy zkrachují ty firmy proč? Ty malé hospůdky, obchody. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Protože budou muset dávat finanční prostředky na jednak pořízení toho vybavení, to, ať už je to pokladna, nebo je to nějaký software, nebo je to nějaké připojení, a ty náklady se odhadují... 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Dobře, tak to je pět tisíc. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

No, náklady se odhadují v řádu tisíců. A to taky není málo. Ale pak budou muset...


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

A zkrachuje hospůdka pro ... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

A pak budou muset platit peníze za připojení a další věci, které třeba ani leckde nefunguje. Prodlouží se ta služba, bude to všechno složitější. Vždyť se podívejte, jaký je třeba online připojení na řadě míst České republiky. To prostě dobře nefunguje. A já si myslím, že tohle jako každého z těch drobných živnostníků nějak zasáhne. Ale abych odpověděl konkrétně na vaši otázku. Tak se podívejme, jak to vypadá v malých hospodách ve venkovských oblastech, třeba na Vysočině, kde s tím mám plno zkušeností, protože tam mám chalupu. Když mně řekne pan ministr Babiš: to odstraní nekalou konkurenci. Já se ptám, jaká tam konkurence je? V řadě obcí už hospoda vůbec není. V některých obcích je jedna. Ten člověk, co to tam drží, to dělá spíš jako charitativní činnost. Výnos je úplně minimální. Ti hospodští si nevydělají ani do výše průměrného platu. A do tohoto jim zavedete elektronickou evidenci tržeb se vstupními náklady a s permanentními náklady na nějaké připojení, do toho jim zakážete, že v té hospodě nesmí kouřit, pak jim dáte pár dalších předpisů a je to pryč. Prostě to tam nebude. A já říkám, já chci mít radši stát, ve kterém se všechno nekontroluje, všechno nevíme, co kde se děje, ale prostě máme řemesla, máme hospody, máme život i v malých obcích. Který tahle vláda prostě postupně likviduje. To je na tom podstatné. Samozřejmě ale nezapomeňme, a to bych taky chtěl, aby prostě posluchači slyšeli, že kromě těch nákladů těch lidí, a to, že přijdeme o část živnostníků, tak jsou tam obrovské náklady ze strany státu. Tři sta sedmdesát milionů na začátek, pak nějakých čtyři sta milionů každý rok, do toho spousta nových úředníků. A teď proč? Proč? A to je na tom nejpodstatnější. Podíl šedé ekonomiky v České republice podle všech zahraničních metodik je někde kolem, já nevím, šestnácti procent maximálně. Někde se uvádí patnáct i méně. Jsme pod průměrem Evropské unie. Pod průměrem. Blížíme se Německu. Chorvatsko s nějakými třiceti procenty je úplně někde jinde. Není důvod tady zavádět něco, co většina západoevropských ekonomik vůbec nezná. To je jedna věc. Druhá, máme obrovské množství kontrol. Každý, s kým mluvíte, tak vám řekne, pořád je tu finančák, pořád se tu něco děje, hygiena, tihle, tihle. Stát prostě všechny kontroluje. Tak má možnost zjistit, jestli někdo někde krátí daně, jestli někdo někde podvádí, ať to stát dělá, na to tu stát je. Ale zavádět plošnou permanentní kontrolu nás všech za obrovské peníze, ještě k tomu nutit podnikatele, ať si to platí, no, to je obrovská chyba. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Dobře. A tak ještě proti tomu může stát argument, že se v konečném důsledku ve veřejných rozpočtech objeví víc peněz. Máte povědomost, jak to může zafungovat? Vybereme tím víc daní? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já už jsem tady řekl jedno číslo, že ministerstvo financí samo není schopno ten odhad nějak věrohodně udělat. Když vám řeknou, když to se bude týkat tři sta tisíc lidí, tak vybereme o deset miliard víc. A když se to bude týkat šest set lidí, šest set tisíc lidí, vybereme taky o deset miliard víc, to je divné. To znamená, že ta čísla jenom odhadují. Ale pracujme s fakty. Tak se podívejme do Chorvatska a zjistíme, že se nevybralo víc daní. Že to vůbec nefunguje. Že není pravda, že se vybralo více daní. Jenom stát má lepší přehled a někdo bude mít k dispozici data, s kterými bude moct nakládat. Mně to připadá jako extrémně nebezpečné. A hlavně, že to nic nepřináší. A samozřejmě můžeme tisíckrát být masírováni tou Babišovou propagandou: vyberu víc daní a zlepším to prostředí. Ale fakta ukazují, že na zlepšování podnikatelského prostředí jsou úplně jiné nástroje. Ať radši lidem sníží daně, ať jim vytvoří podmínky pro podnikání a bude to hned lepší. Kdyby ten daňový systém...Já nepopírám, že máme nějakou šedou ekonomiku, nepopírám, že někdo se dopouští nějakých daňových optimalizací nebo úniků. Ale proč? Systém je nesmírně složitý, už máme tři sazby DPH a já nevím, co všechno. Ty daně jsou poměrně vysoké. Kdyby byly daně nízké, systém byl jednoduchý, tak nikdo nemá zapotřebí prostě tomu nějakým způsobem utíkat. Ale za této situace, to ještě možná jedna důležitá věc. A to taky souvisí s tím, jestli jste malý podnikatel, nebo máte větší firmu. Jakákoliv úprava daní je pro toho malého podnikatele hrozně složitá. Aby se na to nachystal, aby si změnil software, aby udělal to a to. Je to nákladné a náročné. Samozřejmě velká firma, která má na to aparát, tak to ani nepocítí. Když ten stát, nejenom, že ty lidi zatěžuje vysokými daněmi. Ale mimochodem důvod, proč máme tak vysokou DPH, už není. Protože ona se zvyšovala kvůli zavedení druhého důchodového pilíře. Sobotkova vláda ho zrušila. Může snížit DPH, máme ekonomický růst. Nedělá to. Ale další problém pro ty lidi je v té komplikovanosti. Tři sazby je prostě úplně zbytečné. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Rozumím. Pojďme ještě lehce nějak okomentovat celou tu věc týkající se nového loterijního zákona. A ještě k tomu té novely, kterou předložil, tuším, poslanec Volný. A ona má platit rok. Tak jaké je stanovisko ODS k tomuto? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Loterijní zákon, to, co se kolem něj teď odehrává v Poslanecké sněmovně, to přesně ukazuje práci vlády a práci jak premiéra Sobotky, tak ministra Babiše. Máme v Poslanecké sněmovně čtyři návrhy zákonu o hazardu. Tři vládní a jeden poslanecký, to je ten návrh pana poslance Volného z hnutí ANO. Už tohle svědčí o tom, že prostě ta věc není připravena koncepčně. Proč máme čtyři návrhy vedle sebe, tam jaksi jdoucí jeden přes druhého, které se projednávají na mimořádných a jakýchsi složitých schůzích, kde jednáme dlouho do noci. Ten návrh poslance Volného vlastně se snaží hasit požár, který založilo ministerstvo financí, protože nebylo schopno předložit ucelenou novelu o zdanění hazardu. Pokud jde o postoj Občanské demokratické strany, tady je potřeba jasně říct, že my většinu těch návrhů podporujeme. Ať už jde o kartu pro hráče, o registry lidí, kteří nesmějí hrát, což by měli být třeba lidé v hmotné nouzi, lidé s nařízenou ochrannou léčbou. My jsme dokonce navrhli, aby to bylo rozšířeno i o ty, kteří jsou v exekuci. Takže s tímto my nemáme problém. Navíc předkládáme vlastní pozměňovací návrh k novele poslance Volného. Ale způsob, jakým to vláda připravila, jakým to projednává, ten podle nás svědčí o její nekompetenci i v této věci. A zase, jestli bude tady někdo obviňovat pravici, jak to dělá pan Babiš, že my jsme proti zdanění hazardu, tak je potřeba připomenout, že to byla vláda pod vedením ODS v roce 2011, která první zavedla zdanění hazardu v České republice. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Dobře. Hostem Pressklubu je dnes Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany. 
Posloucháte Pressklub, dnes s předsedou ODS Petrem Fialou. Uprchlíci a uprchlická krize. Pane Fialo, už se to podle vás nějakým způsobem chýlí ke konci? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nechýlí se to ke konci. A vidíme zprávy třeba z Německa, kde najednou začínají místní média psát o tom, že ten počet uprchlíků, který přijde do Německa a přijde do Evropy, bude mnohem vyšší, než se původně očekávalo. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

No, ale už začínají dělat opatření. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Teď už se mluví o milion a půl. No, jaká? Já žádná opatření nevidím. A nevidím vlastně účinnou politiku Evropské unie proti uprchlíkům. A bohužel tady to, co vidím, a co vidíme všichni, je, že česká vláda v tom úplně selhává a nehájí zájmy České republiky. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Co budeme dělat? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Opatření. Jestli máme na mysli kvóty, tak to žádné opatření není. To je prostě, to vůbec neřeší uprchlickou krizi. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

No, nějaké hotspoty. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Hotspoty a vůbec ochrana vnějších hranic a nějaká místa, kde jsme schopni provádět nějakou základní evidenci a poskytovat potom nějaké slušné podmínky těm lidem, to je samozřejmě všechno na místě. Ale k tomu je potřeba hodně politické odvahy. Potřebujeme chránit vnější hranici Evropské unie, potřebujeme bojovat s pašeráky, s těmi, kteří převádějí lidi. To se neděje dostatečně. Vzpomeňme si, jako kolik bylo debat o tom, jak budou akce Evropské unie, které budou potápět třeba lodě pašeráků, prázdné lodě pašeráků podotýkám. Zatím se nic neděje. Má se to začít dít na podzim. Nemáme ale mandát, mám na mysli evropské země, Rady bezpečnosti OSN pro to, abychom třeba mohli s těmi loděmi operovat v libyjských výsostných vodách a další věci. Čili ono se toho zas tak moc neděje. Samozřejmě, že všichni vidí to jediné opatření, které Brusel nachystal. A to je přerozdělování lidí prostřednictvím kvót. Což je úplný nesmysl. Je to nesmírně nebezpečné jak pro evropské země, tak nakonec pro ty lidi, kteří budou posíláni do zemí, kde vůbec nechtějí být, kde nemají žádné vazby a kde je to celé úplně na hlavu postavené. A bohužel tady česká vláda ještě nehrála poctivou hru s českými občany. A to mě hodně mrzí. Já... 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

V čem? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

V tom, že premiér Sobotka opakovaně říká lidem, že my kvóty nepřijmeme, budeme jasně proti nim. Zabráníme tomu, aby se to projednávalo v radě ministrů, ale bude se to projednávat na úrovni Evropské rady, abychom nemohli být přehlasováni. A pak se nic z toho nestalo. Byli jsme přehlasováni v radě ministrů, vůbec to se neprojednávalo... 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

No, tak za to nemohl Sobotka, že nás přehlasovali. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Za to, že nás přehlasovali, ne. Ale za to, že lidem sliboval a ujišťoval dokonce nejenom premiér Sobotka, i ministr zahraničí, že k tomu násilnému přehlasování nedojde, že to tak vůbec nebude, že se to bude projednávat na Evropské radě, kde se nedá přehlasovat. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Ale to on jen tak jako... 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobře. Ale to nemůžete dělat, přece nemůžete lidem říct, my jako tohle nepřipustíme, abyste se vy doma uklidnili. A v Bruselu jim říct: tak nás přehlasujte, my nebudeme protestovat. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

O čem to svědčí? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Svědčí to o tom, co říkám dlouhodobě a co mě opravdu hodně mrzí. Že česká vláda má špatnou zahraniční politiku, Sobotkova vláda. A nehájí zájmy České republiky... /souzvuk hlasů/ 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Je slabý premiér Sobotka? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

V tomto nepochybně ano. Ale, jenom abychom si to všichni představili. Co je výsledek této politiky? Nejsme v tvrdém jádru EU, já v něm být nechci, ale premiér Sobotka to měl jako cíl. Byli jsme přehlasováni, navzdory našim národním zájmům. Výsledek je ten, že kvóty jsou, ničeho se nedosáhlo, není jednota států Visegrádské skupiny, která je /nesrozumitelné/. Ten výsledek je přece úplně tristní. Ale ta nejnebezpečnější věc na tom se netýká jenom migrace. Jestli jsme dovolili, aby v klíčových otázkách naší národní suverenity nás silné státy přehlasovaly, a my to akceptujeme, nebráníme se, tak co se stane příště? Tak nám příště budou určovat daně? Nebo jak má vypadat naše ekonomika? To je přece úplně absurdní. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Mě by ještě zajímalo, pane Fialo, jestli lze jednoznačně říci s tou zodpovědností, kterou vy jako předseda významné politické strany máte, selhala Evropská unie v akci uprchlíky? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nejenom v akci uprchlíky. A ukazuje se opakovaně, že naše... 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

V akci uprchlíci, promiňte. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

V akci uprchlíci. Nejenom v akci uprchlíci. Vidíte, jak jsem to... 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:


Vy jste to tak poslušně zopakoval tu chybu. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já jsem to zopakoval, protože jsem přemýšlel nad tím, co vám odpovím. Ale, aspoň vidíte, že vás poslouchám.  


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Děkuju. V akci uprchlíci. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

V akci uprchlíci. Nejenom v akci uprchlíci, nebo v řešení migrační vlny, ale ona selhává vlastně opakovaně ve chvíli, kdy dojde k nějaké kritické situaci. Vzpomeňme si, jak Evropská unie, nebo státy eurozóny nejsou schopny vyřešit situaci v Řecku. Řadu let. Teď máme migrační vlnu, zase... 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Protože to nemá řešení. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale zase žádné řešení není. Ale o čem to svědčí? Svědčí to o tom, že Evropská unie v této podobě, v jaké je, funguje nějak ve chvíli, kdy je všude klid a všechno se dá centralizovat, nebo nějak slaďovat pomocí byrokratických mechanismů. Ve chvíli, kdy je jakákoliv výzva politická, kde potřebujete prostě jasné rozhodnutí, leadership, jednat. Tak Evropská unie toho není schopna. A migrační vlna je toho příkladem. A jenom to svědčí pro to, co říkáme dlouhodobě Občanská demokratická strana, že je potřeba proměnit stávající podobu Evropské unie, znovu otevřít základní smlouvy, rozvolnit některé politiky a vytvořit prostě lépe fungující evropské společenství. A všimněte si, že já tady neříkám vystoupit z Evropské unie, rozbít to, to vůbec není realistické řešení, to není realistická politika. Ale změnit Evropskou unii, to realistická politika je. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

A vzpomenete si někdy takto při dlouhém večeru třeba na okamžiky, kdy váš předchůdce pan Klaus nechtěl podepsat Lisabonskou smlouvu. Neměl nakonec pravdu tenkrát? Já jsem to říkal, by mohl říkat, víte. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To by mohl. Ale já nemusím vzpomínat na Václava Klause, ale mohu vzpomínat na svoje odborná stanoviska. Já opravdu dlouhodobě, a napsal jsem hodně knih o Evropské unii, já dlouhodobě varuji před tím vývojem integrace. To je integrace, která oslabuje Evropu. A vlastně ještě odcizuje občany v společné evropské politice. Což je nesmírně nebezpečné. Já jsem nikdy nebyl pro Lisabonskou smlouvu právě proto, co se v těchto dnech ukazuje. To znamená, že státy mohou být přehlasovány v klíčových otázkách jinými zeměmi. To je něco tak nepředstavitelného v minulosti,  že ve věci, která se třeba dotýká suverenity těch zemí, což je třeba příklad migrantů, tak jako jestliže vám jiné státy budou říkat, kdo má na vašem území být a budou ještě jiným lidem, kteří sem nechtějí jít, říkat, ty musíš jít do tamhle toho státu, to jsou základní porušení pravidel hry mezi samostatnými zeměmi. A to se bohužel stalo. A umožnil to mechanismus Lisabonské smlouvy. Ale aby nebyli posluchači uvedeni v omyl. Ono když se ta Lisabonská smlouva přijímala, tak se vlastně pořád slibovalo, že u těch klíčových otázek to rozhodování kvalifikovanou většinou nebude. Ale tady vidíte, že ta praxe je taková, jaké jsme se báli. Prostě to je. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Pane Fialo, nedívejte se na mě takhle. Já za to nemůžu. Já jsem to nedal dohromady tu Evropskou unii. Vy jste se tak rozjel, já mám trošku strach. No, ale proč... 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne, to já samozřejmě vím, že vy za to nemůžete. Ale jedna věc mně tady připadá důležitá. Pokud se Česká republika, a Česká republika v tomto není malý stát, je stát, který byl teď přehlasován způsobem, který je naprosto nepřijatelný. A měla by se bránit. A mně jde o to, abychom vytvořili tlak na vládu, aby se bránila. Protože když se bránit nebudeme, tak se pak budou všichni divit, že najednou se někde rozhoduje proti našim národním zájmům a my nemáme žádnou možnost obrany. Teď je ještě čas. Teď by mohla vláda jednat. Teď musí jednat premiér Sobotka. A on nejedná. A to fakt ohrožuje naši budoucnost. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Proč to Německo jedná tak, jak jedná? Třeba paní Merkelová řekne: máme otevřenou náruč, přijeďte. Což možná byla podle různých komentátorů fatální politická chyba. Na jedné straně. Na druhé straně zaznívají názory, že Evropská unie je spíš německá unie. Což mně vzhledem k jistým historickým faktům pověstné německé rozpínavosti běhá mráz po zádech, když to slyším. Tyto všechny věci dohromady, když si to promítneme, jaký z toho máte pocit, pane předsedo Fialo? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Je nepochybně pravda, že dnes Německo je naprosto dominantním státem v Evropské unii. A dokonce ten historicky působící tandem Německo - Francie se oslabil a v podstatě dneska skutečně   rozhoduje německá politika. To je vývoj. A já mám Německo rád. Mám rád demokratické Německo. Ta země jaksi přináší mnoho cenného. Ale já se na ten vývoj dívám taky s obavami. Prostě není možné, a na tom nemůže být založeno společenství evropských států, aby jedna země dominovala a prosazovala svoje zájmy. A já třeba i věřím Němcům, že oni upřímně věří tomu, že prosazují nějaké společné evropské zájmy. Jenomže potom v každé té chvíli, kdy se láme chleba, tak se ukáže, že ty společné evropské zájmy jsou vlastně německé zájmy. Všimněte si toho, nebo podívejme se na to, co jste sám řekl. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

To je přesně ono. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Kancléřka Merkelová nejprve pozvala všechny lidi do Německa ze Sýrie, pak zjistila, že to vlastně nejde, tak Německo začalo provádět kontroly na hranicích a ostatní donutí k tomu, aby si ty lidi přerozdělovali. To mně připadá jako úplně neodpovědná a nebezpečná politika, která ale jenom ukazuje, že ve chvíli, kdy dojde ke krizi, tak každý stát hájí svoje národní zájmy. Je to logické, já to chápu. Ale jenom chci, aby se podle toho chovala Česká republika. A to bohužel premiérovi Sobotkovi nelze vysvětlit. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Máme ještě minutu času, pane Fialo. Máte ještě dost sil řídit ODS, nebo už si chvilkami říkáte, do čeho jsem to vlezl? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ne, já si to neříkám. A jsem přesvědčen, pořád jsem přesvědčen o tom, že to, co dělám, má smysl,  nejenom pro ODS, ale pro Českou republiku, pro českou společnost. A jsem připraven v tom pokračovat, dokud se mně nepodaří změnit to, co se teď odehrává v České republice, změnit českou politiku. Protože já prostě nechci, aby tady pokračovala socialistická vláda za podpory oligarchů a populistů. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Hm. Začíná být ODS znovu moderní, sexy strana? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já jsem o tom přesvědčen. Ale to, jestli jsem o tom přesvědčen já, není důležité. Mám stále víc signálů od lidí, že se znovu dívají na to, co jim říkáme, co nabízíme, jakou děláme politiku. A to je přesně to, co jediné může vést k tomu, aby nás taky volili ve volbách. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Za jak dlouho přijdete zase do Pressklubu? 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Jak mě pozvete, přijdu zase rád. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Slibujete? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ano. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Přísaháte? 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

No, nepřísahám, ale můžeme se na tom domluvit. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Těšíme se, pane Fialo. Mějte se moc hezky, děkujeme, na shledanou. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Děkuji za pozvání. Na shledanou. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Hostem Pressklubu byl předseda Občanské demokratické strany pan Petr Fiala.