20. srpna 2015

Odvaha má být odměněna, ne trestána!

Předseda občanských demokratů včera podpořil odvážné živnostníky, kteří otevřeně kritizovali registrační pokladny a setkali se s represí ze strany státu. Petr Fiala také připomněl, že drobnému podnikání nejvíc pomůže, když stát nechá pracovité lidi volně dýchat.

„K podnikání je potřeba velká dávka odvahy, také odhodlání vydat se neprošlapanou cestou, spoléhat se sám na sebe, nejen práci odvést, ale také si ji najít. Proto mi vadí výroky levice, která hovoří o živnostnících jako o parazitech. Je to nevkusné. Horší je, že vláda nezůstává jenom u slov, ale pracovitým lidem se rozhodla škodit aktivně, když chce zavádět registrační pokladny nebo zvyšovat živnostníkům odvody,“ vysvětluje Petr Fiala.
 
Proto Petr Fiala přijel do Domažlic podpořit šperkařku Petru Fenclovou, jejíž provozovnu navštívila kontrola ze správy sociálního zabezpečení bezprostředně poté, co v pořadu Máte slovo kritizovala zavedení registračních pokladen. „Uvědomme si, jaká atmosféra se zde šíří: je to atmosféra strachu, závisti a udavačství. To si pamatujeme z doby před rokem 1989. Nesmíme dovolit, aby se minulé poměry vrátily. Vidíme, že levicová vláda omezuje naši svobodu, uplatňuje princip kolektivní viny, když považuje všechny živnostníky za podezřelé a nutí je, aby prokazovali svoji nevinu. Kdo bude další na řadě?“ ptá se Petr Fiala.
 
O překážkách, které brání podnikání, diskutoval Petr Fiala s mnoha živnostníky ve Kdyni. „Když mi lidé říkají, kolik času stráví jen papírováním, je jasné, že stát narostl příliš. Úřady jsou zde pro lidi, ne obráceně. Budeme prosazovat elektronizaci státní správy, ale také třeba sjednocení sazeb DPH. To vše usnadní podnikání a pomůže ekonomice,“ uzavírá Petr Fiala.