19. ledna 2016

ODS: Rodiny si zaslouží větší podporu, musíme přestat trestat úspěch

Občanští demokraté v souvislosti s úpravou zákona o dani z příjmu podali pozměňovací návrh, který umožní živnostníkům uplatňujícím výdajový paušál zároveň uplatnit slevu na dani na manželku a děti. ODS také pokračuje v trendu rušení zbytečných daní, tentokrát tzv. „solidární“ přirážky. Občanští demokraté také trvají na odložení účinnosti zákona o kontrolním hlášení DPH.

 
„Podporujeme tradiční rodinu, které chce vláda škodit. Socialisté mají v plánu šikanovat bezdětné tím, že jim zvýší daně formou sociálních odvodů. Ti budou mít tak méně peněz, a založení rodiny si rozmyslí. My jdeme opačnou cestou. Odměnu si přece zaslouží ti, kteří pracují a zároveň mají děti. Možnost uplatnit výdajový paušál a zároveň slevu na dani na manželku a děti byla během hospodářské krize omezena, nyní v době růstu je čas pro její návrat,“ komentuje opatření předseda ODS Petr Fiala.
 
ODS navrhuje zrušení 7% tzv. „solidární přirážky“. „Byla zavedena z důvodu hospodářské krize, aby i výše příjmové skupiny byly solidární v době, kdy se omezoval růst důchodů, nebo mzdy státních zaměstnanců. Opatření bylo zavedeno pouze pro roky 2013-2015. Současné vládě se ale zalíbilo vytahovat peníze z kapes lidí a rozhazovat je, proto tato ‚dočasnost‘ zůstává i v době ekonomického růstu. Chceme jednoduchý daňový systém, proto podáváme pozměňovací návrh, který tuto přirážku ruší. Stát na dani vybere zhruba 5 miliard, přitom ve schváleném rozpočtu pro tento rok lze ušetřit 30 miliard korun. Vláda trestá lidi za úspěch, je to špatná strategie,“ komentuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.
 
Občanští demokraté trvají na odložení účinnosti zákona o kontrolním hlášení DPH. Návrh dnes projedná Sněmovna. „Obrací se na nás desítky malých živnostníků a firem, pro které nové papírování znamená obrovskou zátěž. Zákon je špatně připravený, proto musí být hned novelizován. Svolali jsme mimořádnou schůzi Sněmovny, aby byl tento chaotický zákon aspoň odložen. Dali jsme vládě šanci opravit nejkřiklavější chyby, koaliční poslanci ale šli radši domů, než aby jednali. I když je zákon účinný, první hlášení se bude podávat až 25. února, odložit tedy nesmyslné opatření stále lze. Je neuvěřitelné, že 121 zemí má jednodušší daňový systém než my. Co na to vláda? Místo aby daně zjednodušila, pořád vymýšlí, jak znepříjemnit život aktivním a pracovitým lidem,“ říká Petr Fiala.